用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 普通話教中文的問題.
go

普通話教中文的問題. [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔今年小一, 出年小二學校推行普中.
想問你地小朋友初學普中,小朋友及家長會唔會好難適應?如家長本身冇學過普通話, 又難唔難教小朋友?
可否俾些過來人經驗我? 謝謝.
   0    0    0    0

小朋友學習能力高! 別擔心

小朋友學習能力高! 別擔心! 小朋友早點接觸不同的語言是好事.. 家長? hahaa 多鼓勵就夠啦.. 有興趣一齊學都可以..

原帖由 小豬嘜 於 10-4-28 10:16 發表
我仔今年小一, 出年小二學校推行普中.
想問你地小朋友初學普中,小朋友及家長會唔會好難適應?如家長本身冇學過普通話, 又難唔難教小朋友?
可否俾些過來人經驗我? 謝謝. ...

醒目開學勳章

我好心煩. 我仔話唔鐘意普通話.
有得選的話, 係唔係應該唔好選普中俾佢???

醒目開學勳章 王國長老

我覺得學好pth係大催勢
而家打開份報紙搵工, 十份有9份都話要識pth, 想像下20年後, 唔識流利pth都幾難搵食!
我女學校由小一已經係100% pth, 小一學晒拼音, 而家小4, 課本(校本課程, 用內地體裁)已經連拼音都無, 有需要自己mark, 我女pth已勁我百倍, 我好放心了
我d "普通話"真係十分普通, 工聯會程度一味靠厚面皮, 我o係屋企打俾內地同事, 我女o係隔離個樣就係咁....... , 好彩都識拼音, 不過我女都唔駛靠我教佢了(講同聽已經日日o係學校做), 係默書果下難姐.......(對我黎講)
原帖由 小豬嘜 於 10-4-30 10:40 AM 發表
我好心煩. 我仔話唔鐘意普通話.
有得選的話, 係唔係應該唔好選普中俾佢???

放心...無問題...小朋友適應得好快...好多學校都係普中...

用普通話教中文是正確的, 因為普通話是我手寫我口, 所以對於說和作文都十分有用, 我自己是一個普通話老師, 有時見到學生的作文都不知道他們要表達什麼.但我個人就不鼓勵看台灣電影, 因為台灣的普通話同標準的普通話有很大的不同.小朋友的語言天份很高, 沒有問題的.

我仔仔也是用普通話教中文, 我本身不懂普通話,但問題也不大, 不過仔仔再有去學普通話班!

醒目開學勳章

謝謝大家既意見.

‹ 上一主題|下一主題