用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 5歲開始背唐詩三百首
go

5歲開始背唐詩三百首

我有朋友個女..5歲已開始喺到背唐詩三百首了.會唔會太快呢 ?嗰位小朋友嗰日背咗兩首我聽.

回覆 1# juennov 的文章

NO, 我個女現在 2 歲已經識 6, 7 首了, 佢成日當歌仔咁唱 ~

如果當歌咁唱,輕鬆咁學我覺得ok wor

My girl as well, they like it and you can try some simple content first, e.g. 詠鵝, 憫農
原帖由 candy2b 於 10-4-29 13:22 發表
NO, 我個女現在 2 歲已經識 6, 7 首了, 佢成日當歌仔咁唱 ~

當歌咁唱都好啊!

醒目開學勳章

其實都有用架, 我小學一二年級時我阿媽都有叫我唸, 果時都明明地 d 詩點解.. 我仲記得果時好鍾意背架

原帖由 soshanso 於 10-7-13 23:38 發表

同意

好同意。唔明詩的意思,識得諗一百首都無用。

支持背誦的反常

小朋友開開心心背, 記得幾多得幾多, 又無壓力咪得囉, 背了係無壞的,依家唔明唔緊要, 到大d便有所領略.

簽名被屏蔽

我對仔女都係3-4歲開始背唐詩, 都阿仔中四、五時, 佢話多謝我細個時教會背, 佢讀中國文學, 佢話好多同學完全唔識, 到時先去讀,去記,去背, 好辛苦。

細個時背, 當唱歌, 特別係我女, 見阿哥背佢又背, 好玩架。

原帖由 angelymama 於 10-8-9 22:10 發表
我對仔女都係3-4歲開始背唐詩, 都阿仔中四、五時, 佢話多謝我細個時教會背, 佢讀中國文學, 佢話好多同學完全唔識, 到時先去讀,去記,去背, 好辛苦。

細個時背, 當唱歌, 特別係我女, 見阿哥背佢又背, 好玩架。 ...

都幾有趣,背唐詩就係叻,左腦右腦真係唔簡單。

醒目開學勳章

我個囡依家3歲.識背十几首唐詩.我講個詩名,佢就會背晒成首詩,增強佢d記憶力都幾好架!

醒目開學勳章

in Mandarin or in Cantonese?

原帖由 juennov 於 10-4-27 20:40 發表
我有朋友個女..5歲已開始喺到背唐詩三百首了.會唔會太快呢 ?嗰位小朋友嗰日背咗兩首我聽.