用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請各家長幫忙, 我不知怎算好
go

請各家長幫忙, 我不知怎算好 [複製鏈接]

我小朋友, 這兩年, 有以下問題出現

當佢犯大錯事, 老師發現後, 會問原因, 小朋友向老師解釋或說明後, 寫在手册上.
第一次 , 老師打電話, 把小朋友的事盡數說給我知.
我見到手册後, 問佢原因 ( 我沒有跟她說老師打電話給我). 佢亦同我解釋. 但說詞完全不一.
我唯有跟她說老師有打電話給我, 但所說的跟你現在所說的不一樣, 佢覆因當時佢太驚, 答錯了. 事實是如她跟我說的.

第二次, 即最近一次, 佢又犯了錯, 今次老師寫在手册, 我問她, 她的解說是她一時不小心.

但最近有机會見到老師, 老師重提事件, 但完全不同, 而且口供不一, 按老師說詞是有計劃地促意犯錯

我的問題是 :
1) 為何一個小朋友, 可以同日制造 2 套說詞
2) 佢很清楚知道, 我完全不接受 "說大話" , 我可以接受佢犯錯, 只要佢坦白.  
3) 佢明白, 狼來了的故事
4) 最大問題, 我不知應怎樣教佢, 怎樣令佢跟我坦白
5) 佢系一個把任何事藏在心底, 佢吾會跟我或佢爸說心內事, 或者佢可能沒有心底話, 又或者佢可能吾 care ? 有事問佢, 佢會話無事. 無事發生
6)  佢跟佢爸爸有 pillow talk
7)  佢有跟講一些學校的人, 事 .....
8)  很多時, 對一些事情體法/做法, 不如她意, 佢會吾開心, 但吾出壭, 會依我們做法, 但問佢睇法, 佢會搖頭, 說無事. 我們跟她說, 佢說出來, 我們可能可以跟佢想的去做.... 佢仍然會說無事, 這就是她.
9)  我吾知佢想怎樣, 或佢想法,
10) 不知怎樣入手去同她談

吾知各位明吾明我的表達, 我的問題
   0    0    0    0

原帖由 kuromima 於 10-4-26 16:19 發表
我小朋友, 這兩年, 有以下問題出現

當佢犯大錯事, 老師發現後, 會問原因, 小朋友向老師解釋或說明後, 寫在手册上.
第一次 , 老師打電話, 把小朋友的事盡數說給我知.
我見到手册後, 問佢原因 ( 我沒有跟她說老師打 ...

簡單,自己都小朋友過,知道會比人打或鬧,唔講大話先奇,鍾意令妳發下脾氣,吹…鬼叫妳只係鬧我,唔讚下我。

我覺得妳試下聽佢講,同意下佢的睇法,明白下小朋友由出門口到回到家中溫習完畢,除時十二個鐘,幾辛苦,諒解佢,多關心就是『靈丹妙藥』。

我有聽佢說,
問題系, 佢吾講??
或講的不是事實!!
很心寒的一事, 是佢同我講的事, 我吾知邊句真, 邊句假 ? 我信佢嗎 ?
信佢, 結果, find out 出來, 吾對稱
一個老師說的, 可以話 老師問題, 不同事, 不同老師說的, 跟小朋友同我的說詞不一, 那就不能輕視
怕是, 慣性說謊去掩飾

如我在處理事件時, 有大壭問, 大壭鬧, 佢可能因為怕我而再說謊, 但我沒有, 我只是平常地問發生什么事, 佢說完, 我只是話佢知, 下次吾好再做 , 要避"嚴" 免得誤導老師

但find out 出來, 小朋友, 不停在說謊.....

一般小朋友, 被發現真相後, 會喊住把真相說出來, 或承認真相
但佢會堅持佢的謊話是真相.
那就不知如何是好......

原帖由 happyvalley 於 10-4-26 16:41 發表

簡單,自己都小朋友過,知道會比人打或鬧,唔講大話先奇,鍾意令妳發下脾氣,吹…鬼叫妳只係鬧我,唔讚下我。

我覺得妳試下聽佢講,同意下佢的睇法,明白下小朋友由出門口到回到家中溫習完畢,除時十二個鐘,幾辛苦,諒解佢,多關心就是『 ...

原帖由 kuromima 於 10-4-26 17:20 發表
我有聽佢說,
問題系, 佢吾講??
或講的不是事實!!
很心寒的一事, 是佢同我講的事, 我吾知邊句真, 邊句假 ? 我信佢嗎 ?
信佢, 結果, find out 出來, 吾對稱
一個老師說的, 可以話 老師問題, 不同事, 不同老師說的, 跟 ...

就是要 find out 點解講『大話』,當小朋友築起『牆』來被開真相,不是好時機了解佢的。

如果是我,我會聽左佢說話後,講番感情說話『其實我好關心你,無論你講的是真是假,我都會相信你的說話,當然…如果其中有點不當的,我會好傷心,但無論如何,你是我最愛的兒子,我一定會相信你的話。』。目的是拆牆,希望用情令佢感動,講真心話。

agreed.  The most important thing is to make your kid to believe that you just want to understand what is in her mind but not try to pick her faults.

I sometimes discuss with my son on some things/ people that we saw/meet and ask him to give comment.  So, I can know how he thinks.

If he doesn't behave well, I may make up a story with the same behaviour problem as him and ask him how he feels.  I will not interrupt him even he tells me something very silly and crazy.  And then, ask him some "if" questions and let him find out the bad consequence by himself.

原帖由 happyvalley 於 26/4/2010 05:36 PM 發表

就是要 find out 點解講『大話』,當小朋友築起『牆』來被開真相,不是好時機了解佢的。

如果是我,我會聽左佢說話後,講番感情說話『其實我好關心你,無論你講的是真是假,我都會相信你的說話,當然…如果其中有點不當的,我會好 ...

試先由FATHER方面了解她. 如佢願講, 再解決傾訴對象問題.
到事情淡化後, 由你再跟她傾, 看她如何??

其實你去find out佢點解講大話,你越問佢就會一個大話冚一個大話,你會好傷心的,你先要去關心佢和協助佢解決問題.

原帖由 kuromima 於 10-4-26 16:19 發表
......佢覆因當時佢太驚, 答錯了. 事實是如她跟我說的.
........

......., 她的解說是她一時不小心.......按老師說詞是有計劃地促意犯錯

唔知你女女幾大,也許你女女也不一定全屬講大話,第一次可能是真的,面對老師是很怕的,如果老師的問題有引導性既,可能你女會答一些不是完全是她原意的東西。(我親眼見過一個老師有迫切性的問我仔問題,我仔答得亂七八槽,另外一個老師語氣放鬆好多,我仔答左完全相反的東西)
第二次也不一定是她說謊,在她心中可能不能控制自己的怒氣就是不小心,但其實這是蓄意,這個要她明白從而避免。

撇開說謊問題,教導孩子好好表達自己是很重要。
至於要尋找事實真相,從來都不是只聽一方說話便可以。我唔想用"套口供"式要在孩子身上找到事實真相,但我想了解孩子既想法。

有時我自已的小朋友犯錯,我即時反應嬲到爆,又鬧又嘈.
過後諗番每一次都覺得冇乜咁大件事,始終小朋友犯錯是無可避免的,嬲又要教,平常心又係要教.反而平靜的同佢傾效果好過鬧或迫供.
另一方面,小朋友就像自己的一面鏡子,因為遺傳了DNA及行為模彷.想到這裏,又點嬲得落呢?
撫心自問,自己細個曳過佢不知幾多倍,又怎可要求孩子規行距步呀!
無知是福

有次朋友女兒在我個女不在場下投訴她蝦人, 同一天稍後儘快問她, 她說"我唔想講比你知". 我唯有同爸爸講,他便帶女兒去玩, 一面玩, 一面問, 仲話唔講比我知.才知道女兒的想法.說他已用他的方法解決了.叫我聽完就算.
可能一個輕鬆的環境可以引小朋友講話.

我好同意fion chan , o的老師真係會好引導性噉去問個小朋友, 我仔仔都試過, 當時仔仔只是一年級的學生, 見到老師巳很害怕. 後來我地找了另一位老師去傾. 之後亦搵回當時人問清楚, find out 出來, 原來錯的真是老師, 而不是仔仔. 所以真的未必是自己小朋友說謊. 而另一件方面, 最清楚自己小朋友性格的是自己. 他有沒有說謊, 其實自己是很清楚的. 你真的要比多些信心仔仔, 另他知道, 就算他真的做錯, 你也會幫佢去改進, 跟他一起去面對. 慢慢你會見他的改善. 而不是另他覺得, even 我講真話, 你也會當我是說謊, 噉就好大件事. 加油

原帖由 Fion_Chan 於 10-4-27 00:18 發表

唔知你女女幾大,也許你女女也不一定全屬講大話,第一次可能是真的,面對老師是很怕的,如果老師的問題有引導性既,可能你女會答一些不是完全是她原意的東西。(我親眼見過一個老師有迫切性的問我仔問題,我仔答得亂七八槽,另外 ...

多謝各家長的意見

教我小朋友 D 老師, 大多都很好, 基本上, 吾會逼 D 小朋友, 會引導佢地講真話.

問題是 :
佢真話說給老師聽原由, 再用翻一套故事/說詞的假話去掩飾佢的錯誤來說給我這個媽媽知.

第一次, 我相信了我小朋友.
第二次, 升了班, 類似事情發生, 佢跟我說的, 與老師第二天跟我說的又不一,  回家再問佢, 佢話當時對住老師太驚, 所以乱說了. 我又信了他

今次, 唉
昨天晚上, 我同佢說,
那天老師叫我講事情時, 我不清楚老師說那一件事 , 我有些不記得了, 你知不知老師說的是那一件
她說知道, 於是佢把當時情況再說一遍 ( 答案跟之前同我說的一樣 = 假話) . 來來往往後. 最後, 我跟她說, 為何跟老師同我說的過程全不一 ?
我平靜地跟她說, 我吾會鬧, 吾會責罰 , 但我必需要知道事實與真相及全部.
最後, 她終於承認佢對我講大話, 事實與老師所說的一樣
我沒有問佢點解, 因我明白佢怕我鬧

其實這情況... 無論大事及小事, 均曾發生, 而我同佢爸爸不停解釋, 引導她, 佢說明白, 但事實佢的行為仍累犯,

呢 D 情況, 由小三開始至現在小四. ....

佢今次又話佢不會再犯
但我真的不知, 那時那件事, 佢又會再犯, 那句是真相呢 ??
原帖由 qkhui 於 10-4-27 17:03 發表
我好同意fion chan 講, 有o的老師真係會好引導性噉去問個小朋友, 我仔仔都試過, 當時仔仔只是一年級的學生, 見到老師巳很害怕. 後來我地找了另一位老師去傾. 之後亦搵回當時人問清楚, find out 出來, 原來錯的真是老 ...

會不會考慮安排佢見下兒童心理學家?
唔知社工或學校有冇得轉介呢?

原帖由 kuromima 於 10-4-27 18:30 發表
多謝各家長的意見

教我小朋友 D 老師, 大多都很好, 基本上, 吾會逼 D 小朋友, 會引導佢地講真話.

問題是 :
佢真話說給老師聽原由, 再用翻一套故事/說詞的假話去掩飾佢的錯誤來說給我這個媽媽知.

第一次, 我相信 ...
無知是福

我想呀
但我吾知去邊度找社工
學校沒有社工
兒童心理學家, 也不知那裏有, 唯恐負担不起

原帖由 brian61950 於 10-4-28 10:43 發表
會不會考慮安排佢見下兒童心理學家?
唔知社工或學校有冇得轉介呢?
‹ 上一主題|下一主題