用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田網統一派位
go

沙田網統一派位 [複製鏈接]

Dear Parents,

小女就讀深水埗區小學,乃Band 1尾學生,現以(住址網) 沙田網 參加統一派位,想
查問:

(a)女兒在沙田網是否會跌為Band2生或者仍可保留Band1生的位置呢?

(b)如果她仍可保留Band1生的位置,以下的排位是否可行呢?(女兒十分喜歡沙田崇真
中學,所以首志願放它在第一位。她也不喜歡入女校)

1.沙田崇真中學(Band1中)
2.沙田培英中學(Band1中)
3.沙田循道衛理中学(Band1中)
4.沙田蘇浙公學(Band1中)
5.五甸節林漢光中學(Band1尾)
6.鄭榮之中學(Band1尾)
7.郭德勝中學(Band2頭)
8.胡忠中學(Band2頭)
10.馬鞍山聖若瑟中學(Band2頭)
11.馬鞍山崇真中學(Band2中)

請賜教,謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 naffan 於 10-4-26 14:43 發表

小女就讀深水埗區小學,乃Band 1尾學生,現以(住址網) 沙田網 參加統一派位,想
查問:

(a)女兒在沙田網是否會跌為Band2生或者仍可保留Band1生的位置呢?

(b)如果她仍可保留Band1生的位置,以下的排位是否可行 ...

我覺得你咁填都幾危險,首先你踩界,係邊緣人,沙田水平而家一d都唔差;萬一你入到去沙田只係Band2頭(其實頭同尾係大抽獎冇分別),或者你學校舊年同你同一名次個師姐考TSA或者分班試跌左Band,你咁填隨時派第17、18志願比你。

查問:

(b)如果她仍可保留Band1生的位置,以下的排位是否可行 ...

乙部穩健選校推介
  • 沙田崇真中學
  • 郭德勝中學
  • 胡忠中學
  • 馬鞍山聖若瑟中學
  • 馬鞍山崇真中學

如果係Band1尾,唔建議擺沙崇係第一位;今年佢競爭太激烈。唔信嘅即管試吓。
你可以睇番邊幾間英中係早排話明唔會縮班,亦唔會開中文班,咁你就知邊D學校係強勢。

請各位家長給予意見:

女兒是沙田區Band1尾學生,不喜歡女校,想讀區內一間Band 1中的英中,故想查
詢,如果在統一派位裏,應用那一種排位策略比較合適?

方案一:

1. Band 1頭
2. Band 1中
3. Band 1尾
4. Band 2頭
5. Band 2頭
6. Band 2頭
7. Band 2中
8. Band 2中
9. Band 2尾
10.  Band 2尾

還是:

方案二:

1.Band 1中
2.Band 1中
3.Band 1中
4.Band 1中
5.Band 2頭
6.Band 2頭
7.Band 2頭
8. Band 2中
9.Band 2尾
10.Band 2尾

請賜教,有待你們的意見,謝謝!萬分感激!!!

原帖由 naffan 於 10-4-27 18:14 發表
請各位家長給予意見:

女兒是沙田區Band1尾學生,不喜歡女校,想讀區內一間Band 1中的英中,故想查

方案一:

1. Band 1頭
2. Band 1中
3. Band 1尾
4. Band 2頭
5. Band 2 ...

你所提出的2個方案都沒有列明Band 1頭/Band 1中是那一間,所以很難提供意見,因為沙田區有某些所謂Band 1中競爭也很激烈,很多Band 1生會選作第一志願,如祟真,循道衛理,培英,所以本人亦難以取捨,小兒學校亦提議頭十個志願最好只選1間Band 1頭,問題係其餘的Band1中間間並有佢哋的Fans,所以頭都大埋

Band 1 生唔可以在大抽獎太進取, 因為以大抽獎規則, 係 Band 1 生嘅第一志願全部處理完畢, 才處理未能獲派位嘅 Band 生的第二志願, 一般學生家長最大錯誤係首三志類填哂最 Hit 嘅Band 1中學, 如果你中簽編號比較後, 當第一志願不幸落空, 因為首三志願太受歡迎, 真係會在第一回合比共他Band 1生嘅第一志願掃哂, 到時自已第二及第三回合變咗讓賽, 如果第四志願都係Band 1 中嘅中學就死得, 最終比人調到 Band 1 尾之英中或中中, 太進取真係在同一回合會比其他學生搶埋自已之後嘅 choice.

查問:

原帖由 naffan 於 10-4-27 18:14 發表
請各位家長給予意見:

方案一:

1. Band 1頭
2. Band 1中
3. Band 1尾
4. Band 2頭
5. Band 2 ...

如果真係跌 Band, 無論一或二頭10志願都有可能會落空
‹ 上一主題|下一主題