用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 黃大仙區升中邊間好?
go

黃大仙區升中邊間好? [複製鏈接]

黃大仙區升中邊間好?

我替朋友一問,佢囡囡讀書一般剛合格果種,個性好動要佢坐定定太耐是好難,請問黃大仙區邊間中學會啱佢囡囡多D呢?謝謝各位。

Re: 黃大仙區升中邊間好?

AESON :

老實說,小朋友在小學之成績只是“剛合格”,只算是強差人意!可以選擇的學校也不多!

我認為熱狗只答中大部分
Eg. 宣道 60分pass, if you just got pass in all subjects, you still can get band 1 secondary school.
Supplementary : 宣小sort out all the best student from P1 to P5, if you not the best, you have left already. 要你年年"臨"班, 問你點頂.

Hotdogpapa:

我的兒子在黃大仙官小就讀,成績應在band 1 尾,如想入讀聯繫中學的觀塘官中機會有多少?又如在黃大仙區可有什麼選擇?他讀普通班,成績有三名內,剛拿了五級的鋼琴證書。

哈里波特 :

知道宣小巴閉,小六教中一課本丫?

givemefive:

其實冇人可以答到你o既問題!
如果小朋友成績不俗,自行分配學位時可以考慮“他區”心儀中學~反正博一博!(區內英中不多!)
至於中央派位,“熱狗”不太了解黃大仙之中學,最好當然是“保良局第一張永慶中學”,對不?

其實我心裏都係想博一博,反正你也這樣說,我也不用想太多!謝謝你的意見!

保良局第一張永慶中學成績確實唔錯, 但我老死在那裡畢業, 他告訴我被人忽視及冷落了七年的感覺, 其實我個friend 成績都不太差, 最少原校升上 Form 7, 講緊係廿幾年前的事. 佢話, 你成績唔太彪炳, 無幫學校"羅"獎, 無人會彩你的.  近來和某BK家長通電, 他的意見差不多.  所以我都唔打算approach 呢間.
hotdogpapa 寫道:
givemefive:

其實冇人可以答到你o既問題!
如果小朋友成績不俗,自行分配學位時可以考慮“他區”心儀中學~反正博一博!(區內英中不多!)
至於中央派位,“熱狗”不太了解黃大仙之中學,最好當然是“保良局第一張永慶中學”,對不?

givemefive

不用客氣,現在最重要的反而是保持、加強小朋友之成績!
父母多參與小朋友之學習;有你的支持、鼓勵...定可更上一層樓!

各家長如想了解多些關於黃大仙區的中學,可PM我!我是在本區教書的。
做人至緊要開開心心 :-D

版主 醒目開學勳章

puibb,

可否在此大概寫一寫呢? 這樣可以令更多家長看得到!
如牽涉到校內一些不方便公開的事情才PM吧~
‹ 上一主題|下一主題