用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歲小學生漸進眼鏡問題
go

7歲小學生漸進眼鏡問題 [複製鏈接]

小兒4歲有散光需配戴眼鏡,近視由最初50度加戴至現在300度,上年只得200度時,驗光師提議戴漸進眼鏡,戴了十個月又加深了100度,可能他不識用沒有效,爸爸說再配多一次漸進眼鏡,我很擔心,請問有沒有其他方法不再加速及漸進眼鏡是否沒用的,謝謝。
(戴糾正con,驗光師說有散光不適用
   0    0    0    0

驗光師所解釋小朋友漸進眼鏡原理,眼鏡有2個度數,中間位置配足度數望遠野用及眼鏡下面調低150度望近野,望近野時無需咁用神,但要小朋友要識調節及用,aims 是不想太快加速度數。

我小朋友都係7歲時驗光師叫配漸進眼鏡,但是他半年都唔夠就增加了100度. 因為他不懂得正確使用方法,而我又唔可以在他旁邊指導. 所以家長門要心思.

原帖由 AlanShirley 於 10-4-26 16:24 發表
我小朋友都係7歲時驗光師叫配漸進眼鏡, 但他覺得唔舒服, 所以少戴.

So it's not only old people need to wear漸進眼鏡but whether it works to your kid is another issue.
Best Regards
Candy
‹ 上一主題|下一主題