用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 德望
樓主: dvb
go

救恩 vs 德望 [複製鏈接]

〔當行的事〕不應給予一個負面的評價

學習的目的如止於上中學、入大學是狹義的想法

醒目開學勳章

宜家D小朋友唔係覺得個成果辛苦,當下好多小朋友都唔care 個成果,就算我個女同我個女身邊D同學都係,個個對測驗考試默書幾多分都唔care, 冇感覺,佢地唔覺低分係失敗,不知幾樂觀,佢地覺得辛苦係因為要做功課,要寫字,要溫書,冇得玩.
你講得太深 la,用唔到落小朋友身上,小朋友唔會諗到咁長遠,咁多道理,用返小朋友角度去睇返學習啦.咩佢地係認為係辛苦....而個D辛苦佢地係一定要做,就算家長唔比壓力佢地都要做, 佢地可以唔做功課咩?可以唔考試測驗默書咩?我地唔比壓力,學校都會比啦,試問如果一個小朋友成日唔做功課,成日拎低分,老師會唔出聲咩? 在小朋友眼中,"學習"係唔會愉快架,除非係唔駛佢做功課,唔駛佢溫書,好似幼稚園咁,咁就愉快.
大人好多時要變返小朋友,用佢地心態去睇佢地個世界.再對症下藥,唔可以用對大人的道理用在小朋友身上,佢地係唔會明.
原帖由 jamesbond007 於 10-4-29 13:16 發表

正是因為孩子是簡單直接的,你說不愉快,這就是不愉快,這是最簡單直接的道理,不是什麼大道理.

學習是孩子〔當行的事〕,當行的事就是〔個人責任〕,其價值就是在做的事當中,不只是單著重結果的得失來衡量〔學習的價值〕的,〔當行的事〕不應給予一個負面的評價.

如果〔個人責任〕是〔不愉快〕,莫論人生其他為別人的〔當行的事〕了,人生盡是不同責任組成,豈非全個人生盡是不愉快?

雖然說要努力,但努力學習不是必然成功的;孩子更加需要學到一個樂觀的態度去面對學習上的失敗,過份著重結果,只會著重看到更多的錯折.
...

大家以前都經驗過學生時代,咁您覺得學習是愉快還是不愉快?
我自己好好彩,細個讀書比較聰明,考試溫一陣就攞一百分架啦(可能E+一街都是資優生的標準,會話我細個係資優果D)。有時間剩無聊,除左去圖書館借小說睇,我會攞哥哥D好深的數學書來「操練」(佢地男校教得特別深),做得到就會有自我滿足感。。。所以我到中六讀 pure math,我數學老師話我「難得的聰明」,我想是用腦用得多啦。
點定論愉快還是不愉快?其實學習過程一定是 tedious 的,可能有D野要「操」好耐都唔覺有進步的。或者就是校長講的是「不愉快」吧!但 Practice makes perfect,當你過了那條 learning curve,就會見到成效,覺得自己好有進步,會有一種「開竅」的感覺。咁,又會是「愉快」吧!
我諗 GH 的校長講的,就是小朋友和家長不是只講求「愉快」「開心」「淺」,不要令小朋友永遠唔覺得有 challenge。學習是一定要付出,一定有「唔知練來做咩」的時期,會有 frustration 的時期。。。小朋友先有機會嘗試到「柳暗花明」的愉悅。

回覆 1# kfy 的文章

kfy,
agree. 各人求知慾也有不同, 滿足了便快樂.  最重要有resources and support.

goodmama2003,
" 忘記背後, 努力面前, 向著標杆直跑! " <-- 也是我小學貼在樓梯的金句, 我一生受用. 我不是教徙.

補充: 兩間學校各有口碑.  應該可放心吧!

~easybring~

醒目開學勳章

你就係我尋日口中左講個D"除非IQ好高,咁佢地就會覺得學習係愉快" 不過試問幾多個小朋友係真正IQ高?
我有個朋友個仔佢係資優兒童,超叻,不過佢覺得學習唔愉快,佢成日問佢媽咪點解要做功課,點解要考試,佢考試可以成份卷唔做就咁交,因為佢話佢識,根本就唔駛去做埋E D野去証明喎
我都認同你所講o既"愉快",不過唔係好多小朋友會明會認同,只有我地大左至開始會明白 .我個女明白就好 lor
原帖由 kfy 於 10-4-29 14:35 發表
大家以前都經驗過學生時代,咁您覺得學習是愉快還是不愉快?
我自己好好彩,細個讀書比較聰明,考試溫一陣就攞一百分架啦(可能E+一街都是資優生的標準,會話我細個係資優果D)。有時間剩無聊,除左去圖書館借小說睇,我會攞哥哥D好深的數 ...

題外話

醒目開學勳章

我從來冇話過自己係"聖人",我有超多缺點,所以都正在"學習" 歡迎批評。
不過我地宜家好似講緊愉快學習
其實都係離左題,樓主係問緊邊間學校好.  sorry sorry樓主。
好似 goodmama講。。。每個人做o既野一定有人鍾意有人唔鍾意,有人覺得冇所謂有人覺得好大問題,不過千萬唔好講唔過人就人身攻擊 大家開開心心就最好
原帖由 jamesbond007 於 10-4-29 15:27 發表

題外話:

著重〔個人自由〕而不顧及別人感受的,是〔個人主義〕也,〔非有德〕者之行為也.

閣下所用的〔頭像〕是也. ...

醒目開學勳章

唔緊要啦,我記起佢啦,佢話過我頭象唔好,要我轉,我都解釋過好多次個account係我姪女幫我開,我咩都唔識攪,宜家更加唔攪得,因為我好耐冇登出,咩都唔記得, 一登出就可能要開新account,我已經好小過黎,費事影響到人,不過見上年自己有經驗考小一想講返比其他媽咪聽,估唔到又好心做壞事,我都唔會回應,以後都會避開佢,因為佢怕見到個頭象 sorry令佢覺得不安tim,希望佢唔好再為我頭象一事同小女子計較, sorry sorry sorry sorry sorry
原帖由 goodmama2003 於 10-4-29 15:50 發表

我又不覺得這圖像有何不妥之處,

我地是成年人, 日日的報紙頭條, 大大個圖- 跳樓,有血的都有,  娛樂板的3點式的泳裝, 大把兒童不宜的都有,

這圖又算什麼, 一張漫晝而已. 健康得很. ...

救恩冇中學
德望有中學

如果小朋友讀到書其實讀邊間都不重要, 只要小朋友歡喜就可以了, 如果真係唔知點揀不如問下小朋友意見啦...

醒目開學勳章

唔好同佢講啦,有咩好拗,浪費口水,我都一笑置之, 我地E D邪魔外道同佢唔同級數架,人地係神,係判官 我都費事回應佢,每次睇佢講完D野都笑死我.
再同君子拗我地就變小人也...... 唔好離題唔好離題.....
講返正題好過,其實兩間都係好學校,不過就真係 Good Hope有中學好似好D唔駛小六時又煩過,因為一諗起要考/派中學,真係幾大壓力架,起碼有間打底個心會定D
原帖由 goodmama2003 於 10-4-29 16:30 發表

道不同,不相為謀也,
講還講也, 
請不要人身攻擊也, 
此乃無品也! 

‹ 上一主題|下一主題