用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 德望
go

救恩 vs 德望 [複製鏈接]

Undoubtedly, most people will choose Good Hope for many reasons.  Is there anyone who can give reasons for choosing kau yan?
   0    0    0    0

兩校的教學理念極之不同, 請自行研究哪所合你小朋友吧!
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

救恩是主張開心愉快地學習,不催谷小朋友,學習的課程比較淺,活動輕鬆教學。老師好有愛心,基督教觀念好重。我個囡讀緊幼稚園,其實好想佢讀小學,不過學費都幾貴,連雜費要 over $30,000,所以考慮緊。不過仲未可以找到一間比救恩更適合我囡的學校。所以可能貴d都會讀。

我個仔現在讀緊救恩一年級。我沒有刻意與別的小學比較, 不過愉快學習都不一定是淺。救恩這兩年換了校長, 她以前是港大同學會創校校長, 很有經驗, 現在的課程已是重新編寫。我最欣賞是他們會因材施教, 特別是英文科, 老師會為每個小朋友作個人評估, 若在班中程度高於學年, 老師會給予額外練習, 讓小朋友挑戰自己。

人們說愉快學習, 我個人感到是老師用鼓勵方式教導, 其實我對兒子都有一定要求, 起初常常迫他(因為駡他會較快可以控制他, 使他完成我的要求。)有時都覺得自己駡他到駡到顛, 駡完之後自己都好不開心, 有次同老師傾談, 她提醒我駡是即時的方法, 但我們是看長遠的...的確提醒了我親子關係的重要。

所以, 要選那一間學校,要視乎你育兒的取向。

SuggieC

原帖由 dvb 於 10-4-26 00:35 發表
Undoubtedly, most people will choose Good Hope for many reasons.  Is there anyone who can give reasons for choosing kau yan?
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

醒目開學勳章

講得好,讀書點會有愉快.
上年佢都收左我個女,真係好想比佢讀,不過我地住香港區怕個女辛苦所以最後都放棄左
原帖由 goodmama2003 於 10-4-27 15:23 發表
2間之中, 我會鐘意德望.

我聽過一間學校校長說以下的說話:她說, 好的學校, 同好家長一樣, 要 " 恩威并重".
  成日聽到方間的人說, 只要愉快學習. 要淺. 要開心, 要不給閙.
  其實, 不閙, 是否最好? 淺, 開心 ...

醒目開學勳章

講真,真係未聽過有小朋友會鍾意讀書,有...個D係IQ好高個D,好似我個女咁,佢唔抗拒讀書,你叫佢讀佢可以坐4,5個鐘讀,好多時自己會拎習作出黎做,不過每次一考完試測完驗佢就會好開心同我講" yeah!!!,測完驗,可以玩唔駛成日讀書"
我同我老公冇比壓力佢,成日同佢講只要盡左力完OK.
上左小學點會有快樂學習?要做功課唔快樂,要測驗唔快樂,要默書唔快樂,要考試唔快樂. 我亦都認同小朋友就算細都要有適當壓力比佢地,唔可以太由自,米第時點出黎社會做野?
我個女都超鍾意返學,朝朝唔駛叫就6點幾起身,佢話返學好開心,問佢點解開心,佢答"因為可以同同學玩",佢唔會答因為可以返去讀書,因為可以返去考驗......個D. 試問有邊個小朋友會答你返學好開心係因為返去可以測驗考試讀書?
原帖由 goodmama2003 於 10-4-28 19:35 發表

我沒記錯校長的話, 那天是校長當著好多家長面前說的. 而我們都認為這校長說得非常有道理.
sorry. 孔子不是我的偶象, 我不認同他.

其實我覺得不同的學習方法有不同的好處及壞處,最主要是你小朋友適合那種學習方法,當然有許多小朋友都沒有取向的,那就要看父母相信哪一套教學方法。記得去年有個唔知係會考十優還是八優的學生,她說自己有這樣好的成績,要多謝她的小學,那就是救恩小學,讓她能愉快地學習,使她喜歡學習等等。開心愉快地學習唔等於沒有要求,就如我們出來返工,可以返得開心但都可以對自己好有要求,我們看自己份工是做得開心所以繼續做,還是成日都覺得唔開心不過為了每月出糧而要迫住做?我們是享受過程還是要享受成果?當然過程與成果並不是 mutually exclusive, 選擇讀救恩的家長總希望兩樣都有吧?

竟然有校長主張學習是不愉快的?我真的不敢相信呢!拿得好成績但有一個悲觀的人生有何用?

原帖由 goodmama2003 於 10-4-27 15:23 發表
校長說:你們不好給表面好聽的說話欺騙了,
第1, 學習, 是不愉快的. 作業,可能做幾個鐘, 錯了要改,  測驗考試要記,  有壓力, 成績要見人, 要排名, 何來愉快 ?

我認為
- 傳統學習不一定等如不愉快學習
- 愉快學習不應等如學得淺
- 學得淺亦不等如愉快學習
- 做功課不應等如不愉快
- 要排名, 求分數亦不應等如不愉快

我對古時十年寒窗苦讀的心態亦不認同, 學習應該是艱而不苦的.

告訴小朋友學習是辛苦的, 應是為了讓他們知道人生就是這樣, 長大了更苦的事還有, 他們必須鍛鍊自己去面對將來的苦事.

告訴小朋友學習是可以很愉快的, 是希望他們能夠不覺[苦]是苦, 並且能夠感到學習的愉快, 而這愉快的感覺能夠推動他們自強不息, 但願小朋友能從[苦]中感到樂.

若果大人從未嚐試過學習的愉快並且認定學習是不愉快的, 要教小朋友愉快學習是很難的, 甚至是不可能的.

在於我, 無論小朋友讀那一間學校, 他們都應該要愉快學習.

如果老闆經常鬧我, 我肯定會轉工, 既然佢唔睇你, 再留低都唔會有前途.  如果心態只是打份工, 揾兩餐, 咁就無所為啦.

醒目開學勳章

對住人地緊係咁講啦,段說話重要出街 唔通話學習唔愉快,學校成日好多功課,我讀得好辛苦咩?
好似我細妹個女今年讀中學,由細到大成績都係前3名內,亦都知自己大個想做咩,好有抱負,不過佢都係覺讀書係好辛苦.
我都成日同個女講讀書其實好易,好開心一D都唔辛苦,不過佢都係同我講唔鍾意成日要記咁多生字,寫咁多野.
原帖由 preciousstone 於 10-4-28 22:46 發表
其實我覺得不同的學習方法有不同的好處及壞處,最主要是你小朋友適合那種學習方法,當然有許多小朋友都沒有取向的,那就要看父母相信哪一套教學方法。記得去年有個唔知係會考十優還是八優的學生,她說自己有這樣好的成績,要多 ...

醒目開學勳章

校長個番說話係比家長聽,如果係比小朋友聽我相信佢地唔會明,校長番說話係等家長有心理準備去點教小朋友.
"學習"係唔會愉快,係事實,不過我地同小朋友講永遠都唔會說穿E個事實,永遠都係同小朋友講"學習"係愉快. 就算好多功課做都係"愉快",就算好多字記都係"愉快",就算好多測驗考試都係"愉快",為的係有美好的將來.
原帖由 jamesbond007 於 10-4-28 22:35 發表

我不是反對德望,也不是反對〔傳統學習〕,我只是反對以下的說法:

〔學習〕是〔不愉快〕的,

〔傳統學習〕是〔不愉快〕的.

我認為這是一種〔消極〕與〔悲觀〕的態度,也不 ...

我都認同,讀書當然辛苦啦!現在唔辛苦 唔通等到我們這個年紀先辛苦啊!!我一向都傾向傳統教學嘅.
原帖由 goodmama2003 於 10-4-28 19:35 發表

我沒記錯校長的話, 那天是校長當著好多家長面前說的. 而我們都認為這校長說得非常有道理.
sorry. 孔子不是我的偶象, 我不認同他.
‹ 上一主題|下一主題