用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區中學校風的選擇
樓主: yeehung
go

深水埗區中學校風的選擇 [複製鏈接]

唔洗多謝......... keep in touch....

我都係講我既睇法,未必人人聽........

其實當年好擔心,呀女K3網 band 3,但其實成績唔算太差,不過一考試就跌... 所以唔咁心讀 band 3 學校,咁咪週圍搵料囉,當年係到d家長好 helpful,我都係學佢地........幫得咪幫囉..........

原帖由 Crabtree 於 10-4-27 23:48 發表
咁當年你囡囡有無考過匯基呢? 就你所知, 其實兩所中學是否差不多呢? 論校風, 老師的教學熱誠, 成績等.  但都好替你高興.  希望仔仔可以派得好!  屆時我一定會第一時間多謝你提供的寶貴意見.

...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 motherlau 於 10-4-28 00:05 發表
唔洗多謝......... keep in touch....

我都係講我既睇法,未必人人聽........

其實當年好擔心,呀女K3網 band 3,但其實成績唔算太差,不過一考試就跌... 所以唔咁心讀 band 3 學校,咁咪週圍搵料囉,當年係到d ...

motherlau,

我原本沒有留意香島, 現在見到你講解我開始考慮.

小女係深水埗區, 又係band 2生.
我一直心儀培道(他區band 2)而且這間女校在自行已面試, 所以我乙部會放在第一位.
但老師唔讚成, 叫我乙部第一位要博間band 1尾, 然後再填培道. 我沒有理會老師的建議.

如果深水埗 band 2 博 band 1 尾 邊間呀 深水埗區 英中都收哂 band 1 ,除非他區la....

博唔博睇你覺得小朋友適唔適合讀 band 1 ,要好理性去諗,唔係博到都未必好,培道ok 呀!不過我唔知多唔多位比深水埗區,如果位小,就一定有d風險....但博得過......咁第二志選邊間 ,應該匯基、協同等都有機入到.......其實最後排德貞應該好安全.....

同樣都希望你小朋友一帆風順

原帖由 humbertcarol 於 10-4-28 00:34 發表

motherlau,

我原本沒有留意香島, 現在見到你講解我開始考慮.

小女係深水埗區, 又係band 2生.
我一直心儀培道(他區band 2)而且這間女校在自行已面試, 所以我乙部會放在第一位.
但老師唔讚成, 叫我乙部第一位要博 ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

回覆 23# motherlau 的文章

motherlau, 有問題向您請教, 請CHECK PM.

又真係好攪笑, 師生打成一片.

原帖由 motherlau 於 10-4-28 12:02 AM 發表
其實我K3 網既,當時對d學校唔太熟..匯基就冇考過la...
但之後睇返,成績應該香島好d,校風兩間都好..老師我就唔知la,唔識人係匯基讀,但匯基口碑都唔錯........
當然我好滿意香島la 因為d老師好關心學生,成績又ok. ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 motherlau 於 10-4-28 01:30 發表
如果深水埗 band 2 博 band 1 尾 邊間呀 深水埗區 英中都收哂 band 1 ,除非他區la....

博唔博睇你覺得小朋友適唔適合讀 band 1 ,要好理性去諗,唔係博到都未必好,培道ok 呀!不過我唔知多唔多位比 ...

motherlau,

多謝你的提點,我都係唔聽老師講第一間博band 1尾, 小女以前是精英班, 但out咗出來, 我用了很長時間才回復她的自信心.
培道撥給深水埗區只得8個位, 所以這機會是很博的.但諗住自行有面試過, 無理由唔填佢.
‹ 上一主題|下一主題