用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 錯漏百出-九龍塘"某"國際幼稚園通告 ...
樓主: NICOLE123
go

錯漏百出-九龍塘"某"國際幼稚園通告 [複製鏈接]

其實我反而覺得唔需要太認真, 我相信nicole 唔係故意揭人瘡疤既, 只係想比大家知道唔好淨係見到"國際學校"幾個字同"九龍塘"就盲目咁追捧, 事實大家都應該睇清楚唔好咁易有誤解。 anyway, 就算佢張通告點寫都好, 我對nursery 真係無乜expectation, 只求小朋友返學返得開心健康, 方方的確係我心目中係一間好好既幼兒園(nursery), 通告寫得好唔好岩唔岩都唔代表d乜亦對我無乜影響...不過當然, 太過份既錯誤, 又真係應該要改下, 或者我應該print 張通告返去學校問下阿sir 睇唔睇得明
原帖由 sheffield 於 10-4-30 10:59 發表
點解大家一定要揭人瘡疤?一張通告啫,雖然張通知確實會另人失了點信心,但張通知也不等如老師教得唔好…
間學校幾好都好,老師唔好都冇用。但間學校出張通知d grammar好有問題,只代表佢地admin d同事英文程度不夠高,同高層在 ...

唔好誤會,我唔係話nicole揭人瘡疤,而係nicole都講左點解唔講個名出黎,有媽咪都認同原因。咁點解最後都係有人要開個名出黎呢…

唔緊要啦, 大家都係八掛o者, 一開始已經引起左人地d好奇心, 好難收得返架... 其實遲早都會有人講出黎既, 咁呢個都係事實嘛, 可能我係讀本地班, 無收過呢張咁既通告, 唔知佢地d英文水平咁得人驚...  不過如果個個都怕後果唔上黎講野, 我地以後好難睇到其他學校既真面目(難得我自己讀緊都咁睇得開 ) .....不過在我心目中方方係一間好好既本地幼兒園, 如果用國際學校既standard 黎比較方方, 反而令我覺得有d受寵若驚...
原帖由 sheffield 於 10-4-30 11:51 發表
唔好誤會,我唔係話nicole揭人瘡疤,而係nicole都講左點解唔講個名出黎,有媽咪都認同原因。咁點解最後都係有人要開個名出黎呢…

原帖由 LittleKiwi 於 10-4-30 12:01 發表
唔緊要啦, 大家都係八掛o者, 一開始已經引起左人地d好奇心, 好難收得返架... 其實遲早都會有人講出黎既, 咁呢個都係事實嘛, 可能我係讀本地班, 無收過呢張咁既通告, 唔知佢地d英文水平咁得人驚...  不過如果個個都怕 ...

你要明白唔係人人好似你心胸廣闊架嘛.

咁你好彩遇著我囉
原帖由 NICOLE123 於 10-4-30 12:06 發表

同意Little Kiwi.

我諗理性既父母都唔會單單因為一封通告而打沉一間學校;

如果大家留意到,BK呢度講學校既POST,通常唱好的比較多(除非學校做咗一啲野犯咗眾憎),但係大家上嚟呢度,都係想透過大家既分享,知道多啲有關學校真實既一面,等大家係選擇時都多一啲考慮.可能有啲家長唔想HURT人地,呢份心意大家都明白架...其實,一啲有真憑實據既負面資料,其實係對件事係好架>對家長/對學校都好...對學校,可能聲譽受一時影響,但係促進佢地進步既方法丫,好過乜都冚埋晒(隱惡揚善),學校冇受監察,冇受壓力,點可以令佢地去改善呢.

and thanks nicole123.

原帖由 NICOLE123 於 10-4-30 12:06 發表

你次次都講 d 唔講 d,搞到大家心思思......

原帖由 B.B.BaBa 於 10-4-30 15:05 發表

你次次都講 d 唔講 d,搞到大家心思思......

講學校好野就話者..講人唔好野比人丙架
我上次未比人丙囉 都係小心d好

不如打個比喻, 若果你子女今年已獲"該校"取錄為pn local班學生(亦即不是net做班主任), 而又有其他幼兒班收(亦係bk大家會談論到的不錯的學校). 大家收到呢份通告, 會否多少會對選校有影響? (雖說好肯定呢份通告是admin出)

嘩!  依張通告真係好特別

原帖由 sunggie 於 10-4-25 15:37 發表
完全係中譯英既地道英文...

其實樓主拿出黎俾大家分享都好, 不過一早開名咪好囉,  商業機構就話賺錢重要啫。

始終係辦學,封信都巳經出街, 個校長都有責任。

小女係呢間幼稚園讀n班(九龍塘校),我都有見過呢張通告。不過此通告應該唔係出自幼稚園那一邊,因平時嘅通告都好“正常”。請留意枱頭係包含了幾個機構名稱,我有留意到但凡呢類綜合活動嘅通告,文法style都會同平日只針對幼稚園活動的不同,所以應該出自不同“單位”的工作人員手筆!

如果你的朋友因為此張通告而轉校,我想又未免對呢間學校有點不公平。因我自已都覺呢間幼稚園嘅老師,包括所有員工都好好,有責任心,而小女都讀得好開心。以在n班來說我已經覺得好滿意。

醒目開學勳章

原帖由 Toffeenut 於 10-5-1 01:17 發表
不如打個比喻, 若果你子女今年已獲"該校"取錄為pn local班學生(亦即不是net做班主任), 而又有其他幼兒班收(亦係bk大家會談論到的不錯的學校). 大家收到呢份通告, 會否多少會對選校有影響? (雖說好肯定呢份通告是admi ...

唔好意思, 我覺得你呢個「比喻」係局人揀後者, 因為淨係「喺bk大家談論到不錯的學校」呢一點, 已足夠令人不需考慮其他理由而作出決定. 既然都有一間不錯的學校的offer, 而方方本身又唔係咩名校, 甚至只係一間(我覺得係)傳統幼稚兒園, 以半日班三千幾蚊學費真係有更多選擇. 咁就唔存在會否因為一張錯漏百出通告而轉校.

我唔係想踩呢間學校, btw, 我個小朋友現正就讀國際班! 睇到呢個post好耐, 一直都唔想回, 因為覺得如果只為一張通告而轉校或者勸人轉校, 就真係...唔知講乜好.

醒目開學勳章

如果要攻擊一些「巧立名目」國際幼稚園, 方方一定唔會係第一間被攻擊對象, 更差的我也見識過, 但我唔會開名, 因為一講出嚟相信有更多家長立即轉校.

唔係因為個仔响方方讀緊, 作為家長我會偏幫呢間學校. 阿仔讀咗幾個月我都知道有咩好同唔好, 但佢「唔好」已經改善咗, 比我見到老師好有誠意同家長溝通和合作, 呢一點唔係間間「國際幼稚園」都做得到.

當然, 每位家長都有選擇的權利, 亦會為子女揀選一間「最好」, 「最合適」的學校. 希望你哋早日搵到好學校~

請問點樣先可以pm到你.

原帖由 方麗娟 於 10-5-8 06:51 發表
如果要攻擊一些「巧立名目」國際幼稚園, 方方一定唔會係第一間被攻擊對象, 更差的我也見識過, 但我唔會開名, 因為一講出嚟相信有更多家長立即轉校.

唔係因為個仔响方方讀緊, 作為家長我會偏幫呢間學校. 阿仔讀 ...

我琴日將呢份通告比左一位英文水平好高既長輩睇(佢寫既英文係比鬼佬要好, 佢既工作其中一部份係要批改人地d英文法律信件), 我話其實我唔係太睇得明呢份通告, 結果呢位長輩過目後得出既結論係: 我睇唔明係因為我識英文既年代唔同。

雖然當中真係有幾個好明顯既grammatic mistakes 我地都一睇就知錯既地方, 不過真係一d都唔算"睇唔明", 佢話呢份通告係用緊好"old fashioned" 既英文, 經佢改過之後其實真係唔係改好多地方, 好通順, 只係有幾個grammatic mistrakes, 好可能呢份通告係一位年紀有咁上下既職員寫....

我都唔係偏幫方方, 不過方方真係一間幾好既幼稚園, 老師真係會好有心機好有誠意同我溝通, 佢地真係幫左我教好左我囡囡好多, 我囡囡都去過九龍塘迦x返playgroup, 個感覺係好有比較, 方方誠意真係可加, 事實上九龍塘好多學校都係名大於實。自私d講句其實我反而唔想方方出名唔想佢好似其他學校咁大競爭, 可以比到區內既細b有多一個選擇, 我諗方麗娟都會明白區內細b搵n1有幾辛酸, k1程度係點我未讀過唔知, 不過n1我的確係好滿意。希望大家選校都用雪亮眼晴去了解同分析, 如果一心入方方係以為佢係國際學校想學鬼佬英文, 唔該就唔好揀方方了....
原帖由 方麗娟 於 10-5-8 06:51 發表
唔係因為個仔响方方讀緊, 作為家長我會偏幫呢間學校. 阿仔讀咗幾個月我都知道有咩好同唔好, 但佢「唔好」已經改善咗, 比我見到老師好有誠意同家長溝通和合作, 呢一點唔係間間「國際幼稚園」都做得到
‹ 上一主題|下一主題