用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於鋼琴2級試
樓主: cooking^^mama
go

關於鋼琴2級試 [複製鏈接]

Hi Radiomama,

估唔到係呢度"見"到你!!等我返屋企睇下個youtube片段先!!

我依家每日都陪阿女練大約20-45分鐘,視乎佢的熟練程度,精神狀態等等....(我會叫佢自己練左先,我放工返屋企聽佢"表演",但有時佢會偷懶唔練. )

原帖由 Radiomama 於 10-4-28 15:10 發表
我仔仔學左兩年鋼琴啦, 老師上門教, 每日我會陪仔練琴30-45分鐘. (初初當然由5分鐘, 10分鐘咁加上去)
考完一級之後, 老師開左d二級同三級的歌給他彈, 佢無話難. (當然我地又無話佢知級數等問題, 費事他多多意見!) ...

有經驗有料都會自己收學生,又點會係琴行教,當然,係某一些名牌琴行都存在著經驗老師,但通常係細琴行真係難留到好老師。

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 20:44 發表

多謝 ming2  比左好多意見我  依家問題解決喇  就係要搵過個老師喇  不過去琴行搵  係米比較難搵到"有heart"o既呢

好犀利喎 ,咁二級之前又會學邊d書呀?

原帖由 ming2 於 10-4-27 20:20 發表

通常我二級左右就開始彈First Lesson In Bach, 之後四級左右就開始Bach Invention..
http://era-central.blogspot.com/

tom lee同柏斯一定係大行啦,
咁青苗呢? 我小朋友享青苗學,
我唔清楚老師資歷,
只知佢好有耐性同心得教3歲幾咁細嘅小朋友,
佢用有趣味方式表達, 令小朋友好有興趣學琴!

長遠黎講我都想搵個資歷好, 嚴緊d嘅老師,
但點樣知道老師資歷? 點知佢好唔好?

原帖由 miss321 於 10-4-29 14:14 發表
有經驗有料都會自己收學生,又點會係琴行教,當然,係某一些名牌琴行都存在著經驗老師,但通常係細琴行真係難留到好老師。

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

By word of mouth. And you can ask for evidence of his/her qualifications.  

原帖由 BabyHilary 於 10-4-29 20:47 發表
tom lee同柏斯一定係大行啦,
咁青苗呢? 我小朋友享青苗學,
我唔清楚老師資歷,
只知佢好有耐性同心得教3歲幾咁細嘅小朋友,
佢用有趣味方式表達, 令小朋友好有興趣學琴!

長遠黎講我都想搵個資歷好, 嚴緊d嘅老師,
但 ...

醒目開學勳章

學咗2年度, 以前個老師唔會咁嘅, 會首首教嫁.

還有 Alfred's Notespeller Book Level 2, 老師話因為 A Dozen A Day 教完, 而 Alfred's 果2本還欠幾頁便教晒, 所以每星期教多一首歌, 用完才開新書.

其實之前教 A Dozen A Day Preparatory, Alfred's Lession Book Level 1 and Technic Book Level 1 時都係咁跳黎教.

原帖由 ming2 於 10-4-29 12:22 發表
Mrsleaf

小朋友學左幾耐??

除左呢本Alfred之外,仲有用緊咩書??...在我而言,小朋友仲細,初學階段,我都好少會因為"技巧重覆"呢個原因而skip左d歌仔唔教...因為我覺得,初學階段,技巧未完全掌握得好,彈得d唔同0既歌仔, ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

佢話有d歌我個女手指未夠闊彈唔到, 有d技巧一樣, 無謂重覆.

我跟咗這個老師大約9個月, Alfred Level 1 果set 書已經是跳來教, 如果咁樣學落去, 會唔會唔係咁好 ?

跟據我女彈咗d書, 請問距離2級還有多少日子 ?

原帖由 ming2 於 10-4-29 23:50 發表

如果係咁....其實用書唔多...我又唔明為乜要跳黎教喎?!...

我都同意, 唔通搵個大學教授去教幼稚園會好咩?
但點樣知口碑, 呢個老師係琴行因應我要求搵比我,
當時我話想搵有耐性但又比較嚴緊嘅老師!

原帖由 ming2 於 10-4-29 23:48 發表

資歷好唔代表一定教得好...所以最好係睇口碑..咁就穩陣少少啦...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

學學下問個老師攞qualifications...會唔會唔係太專重?
因為我唔係覺得佢教得唔好,
只係想知多d佢background,
一係試下問琴行職員先!

原帖由 ohmygosh 於 10-4-29 23:23 發表
By word of mouth. And you can ask for evidence of his/her qualifications.  

我仔仔7歲學咗1年半考2級,我都覺得太快,何況5歲人仔未夠一年?除非好有天份啦!

原帖由 msemily 於 10-5-1 14:39 發表
我都覺得學左一年未夠就考試好似快左D...
至於考試內容就是一開始彈練好的三首歌, 然後考下sch同埋俾一首歌你要你即場彈...
我就覺得5歲小朋友未必handle到啦... ...
wbmom

Dear ming2

好奇一問:三級後開First Lesson In Bach也覺有啲難度,(因其中一首正正就是三級考試的曲)有些也要學三、四個禮拜才可,二級後真的可用嗎?是否之前已用類此難度的書練習呢?

原帖由 ming2 於 10-4-29 23:47 發表

講真個句...唔同年齡/進度0既小朋友用書方面都會唔同...再加上,學習方向唔同0既學生(有d純為興趣,唔喜歡學classical,有d跟傳統路線去...)所用0既書都會唔同架...之前我所講二級後開始用First Lesson In Bach, 四級 ...

簽名被屏蔽

Oic.  Thanks.

原帖由 ming2 於 10-5-2 20:08 發表

或者咁講啦...每個老師0既要求唔同,對於我d學生,考完二級佢地就會開呢本書(first lesson in Bach)..so far我又唔覺得佢地學得吃力...我覺得如果底子係打得好,(拍子,睇音,雙手協調性..etc)..要學呢本書並唔係難.... ...

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

我覺得如果彈得好First lesson in Bach- book 2 最後嗰幾首歌嘅話, 考5 級應該問題不大.... 5 級考試歌不是太深, 反而Bach 仲難彈得好
‹ 上一主題|下一主題