用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否轉幼稚園一問......
樓主: duckykong
go

應否轉幼稚園一問...... [複製鏈接]

謝謝你支持, 和讚成, 有人認同, 個心都舒服d, 是問有誰唔為小孩設想, 我都希望小朋友從中學習適應環境,  + 將來派間好小學, 唔想在小學階段再同小朋友轉校, 都好謝各位媽咪的意見, 感激,感激

原帖由 evacalbee 於 10-4-27 01:01 發表
duckykong,BTW,我讚成轉架!有媽咪同我講過,小朋友轉校都係學習的一部份呢!其實小朋友去到新校,識到朋友仔,都係會好開心的~ 
唔好諗太多了,諗太多會令自己煩到嘔的,我正努力逃離這個困境,漸見曙光!信自己吧!

加油加油! ...

Hi Sheffield,

This is Joshua's mum.  估唔到係BK都遇到你.

SuggieC

原帖由 sheffield 於 10-4-26 13:40 發表
duckykong,大家都是為人父母,點會唔知痛?!只是理性地說點意見。我個女都試過返學返到半夜發夢大喊話唔返學,我都超心痛,爸爸還因為這事眼淚都流埋。但我地要做的就是幫佢解決問題,而不是轉校去逃避。最後原來只是好小事,就係 ...
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

我又講講阿囝間學校的怪事. 請假學校無打電話給家長呢O的已經好小事....

1. 漏開生日會 - 阿囝2月生日, 我見都差不多新年, 都仲未通知開生日會, 於是打去問問, 原來2月份的小朋友己經開左生日會, 但係漏左阿囝, 我唔打去問都無人唔知...... 老師仲問我join3月份開好唔好.. 我梗係話唔好, 點解你們做錯事, 要家長去承擔. 後來校長話, 同阿囝再開過生日會, 我先至無咁嬲.

2. 扣錯學費 - 我們發現學費唔同左 (autopay), 打去學校問, 原來扣錯左k1學費事(阿囝讀n1). 跟住一輪解釋.好啦, 咁我問幾時扣返. 她話遲些再回覆. 但最後都無人聯絡過我們....  

3. 唔記得食藥 - 阿囝帶左藥返學, 叫老師給他食藥. 點知返到屋企, 先發覺張藥紙無填過 (學校用來確認已食藥)... 咁即係漏左同阿囝食藥啦....

我的容忍已經到極限... 但我們擔心1年轉2次學校, 小朋友會適應唔到, 所以決定讀埋n1. 今年九月讀K1就會轉學校
url=http://www.TickerFactory.com/]

1 - For me, not a very big deal but normal to be disappointed though. But i think it's a reasonable "compensation" for him to join another party already. Having a separate one is a bit odd. Why not let the kid "suffer" a bit? As this won't affect him too much at the end. Good to let the kid learn that things may not go as they believe to be sometimes.

3 -- haha .. now i understand why some KG don't agree to help the kids to take their medicine. The school will simply ask them to stay at home as they should not go to school if they're not feeling well in order to avoid the spread of diseases.

原帖由 tammyhw 於 10-4-29 14:25 發表
我又講講阿囝間學校的怪事. 請假學校無打電話給家長呢O的已經好小事....

1. 漏開生日會 - 阿囝2月生日, 我見都差不多新年, 都仲未通知開生日會, 於是打去問問, 原來2月份的小朋友己經開左生日會, 但係漏左阿囝, 我 ...

‹ 上一主題|下一主題