用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否轉幼稚園一問......
go

應否轉幼稚園一問...... [複製鏈接]

學童病咗一星期,幼稚園不聞不問, 還說學童病假須由家長知會, 學校不會主動查詢缺課因由, 如此表現是否不關心小童???  校方可有想過缺課可能同學校有關連??

另校方新制度, 上課鍾響後, 校門關上, 如學生遅到,  不能進入校園, 直到週會完結後才開門, 讓學生站在門外看其他小朋友上週會和早操活動, 讓小朋友難過作呈罰, 如此教導大家能接受嗎????  其他幼稚園是否有相同制度??
   0    0    0    0

我女間幼稚園都是咁做,關門後遲到要等學生做完早操後才可進入,我覺得是啱既,因為唔使影響做緊早操既小朋友,你諗下如果有幾個小朋友都遲到,人地做緊早操時耐唔耐有人走入去,對做緊早操既小朋友影響好大,佢地實會分心.
小朋友病著有D學校會打電話問,有D學校唔會問,要家長主動打電話返去請假.
是否要轉校,我覺得你要睇小朋友返學開唔開心,學唔學到知識,變乖著定曳著.我會視符呢幾點來決定,唔會因為遲到要響門口等而決定.

雖然是嚴了點,如那是一間好學校,我都可以接受。

缺值問題,我都認為通知校方小朋友缺值和請假,一定是家長的責任,老師打電話來慰問不是必然。如一班只是一個小朋友病,老師打電話可能不用多少時間,但如不停有幾個小朋友病(這個是實際情況),老師真的不可能個個都打。所以唔打電話慰問是一個合理(但無情)的policy。(確實,小朋友是上學,"情"也非必然的。)。我亞B之前病了一星期,雖然我有請病假,但過了3定4天老師有來電,我覺得很高興和意外,也認為這不是必然。因為他們實在太忙了。
遲到,本來就不應發生,當然,有些情況是意外不能避免的。但我又覺得小朋友不一定"難過",可能是"醜怪"。其實,我們日常生活都常常用"醜怪"去幫小朋友介掉一些不好的那慣。再者,要小朋友讓活動完成後才能進入,這樣也可讓小朋友知道,如中途加入會打擾別人。如多幾個人遲到,不停有人加人而令準時的小朋友分心,我都覺得有點討厭。
希望你唔好介意我的睇法…

you are a very good and considerate parent :)

原帖由 sheffield 於 10-4-23 16:08 發表

缺值問題,我都認為通知校方小朋友缺值和請假,一定是家長的責任,老師打電話來慰問不是必然。如一班只是一個小朋友病,老師打電話可能不用多少時間,但如不停有幾個小朋友病(這 ...

原帖由 sheffield 於 10-4-23 16:08 發表

缺值問題,我都認為通知校方小朋友缺值和請假,一定是家長的責任,老師打電話來慰問不是必然。如一班只是一個小朋友病,老師打電話可能不用多少時間,但如不停有幾個小朋友病(這 ...

AGREE    我們要教小朋友做好自己,,,,不是教小朋友去要求別人

自從小朋友被迫站在門外看其他早操後, 就發惡夢叫'唔好關門', 現在唯有希望他盡快忘記la,
另外學校有幾位外籍小朋友, 又有外籍教師, 可是總覺得外籍老師只照顧幾位外籍小朋友,  從未見外籍老師同其他小朋友談話, 你地d幼稚園可有同樣事發生????  有時覺得外籍老師只是學校用來招攬學生的工具, 對學生英語無什幫助, 我小朋友日日上堂, 接觸外籍老師, 面對其他外籍人士同樣害怕, 真不知如何解釋, 這是另外原因使我考慮幫小朋友轉校, 當然我都擔心小朋友會唔捨得現在d朋友仔, 其實發覺小朋友巳同其他1,2位同學建立了友誼, 曾經問小朋友如果幫佢轉校佢會點?  佢竟然答會掛住小朋友, 都唔知是真是假..... 有d頭痛, c6就講明唔like幼稚園, 小朋友又話會掛住同學仔,真煩.....

同意 Sheffield 的意見。
大家可能慣左樣樣講「今時今日咁既服務態度。。。」,而忘記左教育同去食飯去買衫本質上有所不同呢!小朋友返學,最重要係教育的質素,小朋友有所得著,這才是返學的「正經事」。老師首要任務是教好小朋友,不是當他們公主王子咁服侍。
關於請假,國際學校的幼稚園比較loose,自己放幾耐都得,學校唔過問。傳統學校比較緊張,家長有責任事先告假,說明咩事請假,不可以 no show。冇話邊樣好。
至於遲到的問題,我諗都係想小朋友盡早明白遲到是不對的。其實幼稚園學生遲到一定是因為家長的安排,家長從小以身教去教小朋友要準時,難道不是好事嗎?

explain to him / her that closing the door doesn't mean punishing him / her (i bet the school doesn't intensionally do this actually) just that we have to learn to respect others. If we go in while others are having assembly and doing exercises, we would disturb others. THen encourage him / her to go to school on time. This is a good chance to teach the kid manner :) If you think closing the door = punishing him / her, it's normal that your kid will also think the same.

You mentioned that your kid is still afraid of foreigners..... Does he/she behave the same in front of Chinese strangers and foreigners? May be he / she needs more time to warm up? ...

(]原帖由 duckykong 於 10-4-23 22:44 發表
自從小朋友被迫站在門外看其他早操後, 就發惡夢叫'唔好關門', 現在唯有希望他盡快忘記la,
另外學校有幾位外籍小朋友, 又有外籍教師, 可是總覺得外籍老師只照顧幾位外籍小朋友,  從未見外籍老師同其他小朋友談話, 你 ... [/quote]

原帖由 duckykong 於 10-4-23 22:44 發表
另外學校有幾位外籍小朋友, 又有外籍教師, 可是總覺得外籍老師只照顧幾位外籍小朋友,  從未見外籍老師同其他小朋友談話, 你 ...

你去聽音樂會如果遲到,都要等下一個曲目先可以再入場啦!依個一向係一種禮儀,不是懲罰。如果小朋友不開心,你就得解釋俾佢知啦!

至於外籍老師問題,又是否係外小朋友先主動找老師呢?而不是老師只找外同學談話呢?

原帖由 kfy 於 10-4-23 22:45 發表
同意 Sheffield 的意見。
大家可能慣左樣樣講「今時今日咁既服務態度。。。」,而忘記左教育同去食飯去買衫本質上有所不同呢!小朋友返學,最重要係教育的質素,小朋友有所得著,這才是返學的「正經事」。老師首要任務是教好小 ...

300 % 同意kfy 同sheffield私意見...

樓主的諗法, 令我終於明白為何有"港孩"出現

我都同意sheffield的講法, 同時相信自己疼愛小朋友, 不經不覺對校方有點微言, 深信每位父母都會肉緊自己孩子, 至於什麼叫港孩??  我就不大明白, 唔知道怎樣才是港孩, 應具備什麼?? 在香港出生算唔算?  e + 好多大陸人來港生小朋友, 係咪巳變成港孩?  而你又是否港人?? 唔知你可有孩子嗎?  如果有, 我都希望你會好理智面對你小孩所發生的所有事, 唔會讓你孩子變成你所貶低的'港孩" 吧

原帖由 rabbit1806 於 10-4-24 16:46 發表

300 % 同意kfy 同sheffield私意見...

樓主的諗法, 令我終於明白為何有"港孩"出現

「港孩」一詞,是來自黃明樂寫的書。我認為這本書可謂近期給父母看的好書之首!

http://wongminglok.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html

其實我諗在BK分享的,大都是父母,而且也一定關心自己的兒女。只是,怎樣做才算 Long Term 為子女好?真是要不斷的自我反省。我和 Rabbit1806也不是想批評什麼,只要真心提出自己認為對的,希望包括我自己做父母的也能進步和成長。幼吾幼以及人之幼。。。老實講如果我純粹八封攪事,何不提議「你一有唔高興的就轉校,有咩就記住告去 EDB ?」 

原帖由 kfy 於 10-4-25 08:32 發表
「港孩」一詞,是來自黃明樂寫的書。我認為這本書可謂近期給父母看的好書之首!

http://wongminglok.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html

其實我諗在BK分享的,大都是父母,而且也一定關心自己的兒女。只是,怎樣做才算 Lo ...

其他媽咪都係出自好心吧!
我也發現現在有很多父母真的太溺愛子女了!一點錯敗也不讓自己的子女去承受。
我記得n年前,睇星期二檔案,講述新一代父親如何教育子女。我記憶猶新有一個爸爸︰我只要我的女兒讀書好就夠了,我不用佢學會做家務,不用去學洗碗。因為好的學業對將來搵工先有幫助,學洗碗都幫唔到佢搵工。
現在的父母經常對學校總總的不滿,是否忘記了「尊師重道」?
學校是小朋友去學習的地方,而不是家長找學校不是的地方。是小朋友去適應學校,而不是學校去遷就自己的小朋友。

學校是小朋友去學習的地方,而不是家長找學校不是的地方。是小朋友去適應學校,而不是學校去遷就自己的小朋友。
totally agree .... sometimes we parents always think that the school is not doing enough or the policies do not "suit" our kids. However, we forgot that there are many kids in a school and different kids / parents have different demands and needs. The school cannot simply satisfy all our needs.

If you try to search the phase "helicopter parents"
in google, you will find out more about the characteristics of parents nowadays.... and hope we will not become one in future !

原帖由 skmibb 於 10-4-25 15:53 發表

其他媽咪都係出自好心吧!
我也發現現在有很多父母真的太溺愛子女了!一點錯敗也不讓自己的子女去承受。
我記得n年前,睇星期二檔案,講述新一代父親如何教育子女。我記憶猶新有一個爸爸︰我只要我的女兒讀書好就夠了,我不用 ...

小朋友要學習,做爸媽的都要學習,我諗duckykong聽左大家講的都會知道是否要調較一下心態架啦。
說回她指出到底用NET做selling point的學校是否真的能讓小朋友學好英文又或者是外籍老師偏心外籍學同的事,我個人一向都唔係幾buy用外籍老師或NET教學而收取貴學費的幼稚園。但說小朋友還是怕外國人,沒什麼進步等,我一定要提提,學習語言是長時間的,不是一年半載的事。唔好諗住比個小朋友每日返幾個鐘學,其中又個NET上下堂,個小朋友就識英文,小朋友在家時間最長,在這段時間都係講中文的!說到老師只照顧外籍小朋友,或許只是那次呢,又唔係成日見到呢個情況,所以好難講到底係咪有呢個問題。再者,有都唔出奇,個個都想自己講野有反應,外籍老師能同外籍小朋友溝通,大家有交流,所以比多d attention外籍小朋友都在所難免…
每間學校都有長同短處,恐怕好難有間學校能滿足所有家長。如又能負擔這間學校,又見到小朋友返學開心,有進步,有成長,能在學校學習到紀律和正確的道德觀,咁咪由佢返囉!當然,你話學樣做唔到上面d野,咁就要諗諗啦…
小朋友好易適應新環境,唔需要因佢地話唔捨得幾個小朋友而唔轉樣,問題係有冇需要轉或者是否值得轉。

duckykong, 我都同意其他媽媽, 其實我都算是一個"縱"孩子的媽媽.
唔知係咪因為我地年代的父母都慳吃慳著. 我覺得自己總想給孩子好一點的東西, 好多野都想為他先做好, 怕他們受挫折..
我都正在煩惱想為孩子轉幼稚園, 但其實明知他讀得開心已經足夠, 但又想為他選好一點的幼稚園. 真係好矛盾....
知易行難, 我諗我們還得學習..

醒目開學勳章

我個仔讀海濱迦車都係咁喎~ 記得有日(其實咁耐都係得一次遲)去到樓下開關門, 我又大肚咪唔追囉! 點知上到去校門剛關, 我叫老師幫我開門, 佢前一晚哮喘發作,(其實瞓得唔好, 攪咗好耐好耐先起到身), 又唔肯! 我好嬲! 因為早會未開始, 之後我仔在門口食風, 聽住個朱校長問, 大家凍唔凍呢! 今日得6度咋! 我仲嬲到爆! 我講明我仔有哮喘, 校長老師都知, 幾日苧去睇醫生仲話佢哮喘發作得好急, 好突然, 有事都趕唔切去醫院, 不過因為我係護士, 所以好多野都發現得早, 立即比藥佢, 所以個醫生都話我做得岩, 去急症都太遲!
仲要在校門大風咁等! 你覺得咗住既咪比佢地入咗去先囉~ 企在門口唔比入班房好未? 我個仔讀緊N1咋! 果時3歲都未夠~ 凍到我仔手仔都凍晒~!
我明白要有紀律, 但天氣咁凍, 會否有一次寬限呢!
我覺得有時都要睇情況囉! 我都好想轉校, 但因為近! 唉~

好多謝你意見分享, 終於了解什麼是'港孩', 如此說來相信大多小朋友都或多或少有'港孩'的特徵, 說穿就是想罵父母不懂教育, 這是我第一位小孩, 就是不懂才發表詢問, 想不到被人罵, 還要貶低孩子, 真是父母連累小孩, 我都希望rabbit1806,同各位不會學我, 詢問變被罵, 各位出於關心提供意見, 好感謝, 我都會嘗試去理解, 許多時,感情會蓋過理智的分析, 針唔到肉如何知痛, 情理上大部份人均覺我不是, 到實際遇上,又有幾人不肉痛自己小孩?   我小孩巳幾天連續發惡夢, 這2天仲病倒, 幾位老人家責怪, c6又埋怨, 我小朋友一向活躍好動, 不怕外人 + 熱情多說話 + 主動, 可能外籍老師只是學校生招牌吧, anyway, thks

原帖由 kfy 於 10-4-25 08:32 發表

其實我諗在BK分享的,大都是父母,而且也一定關心自己的兒女。只是,怎樣做才算 Lo ...

duckykong,大家都是為人父母,點會唔知痛?!只是理性地說點意見。我個女都試過返學返到半夜發夢大喊話唔返學,我都超心痛,爸爸還因為這事眼淚都流埋。但我地要做的就是幫佢解決問題,而不是轉校去逃避。最後原來只是好小事,就係唔肯食學校嘅茶點。解鈴還需繫玲人,同老師傾傾,請老師同小朋友傾下偈,讓佢感覺到他沒有被老師(學校)拒絕,試試啦!
唔好介意大家媽咪嘅意見,有時可能語氣會重左,但大家都係緊張你教小朋友個心態,唔希望你太就個小朋友啫!
希望小朋友快d好番,做番個開開心心嘅小寶寶!

duckykong,BTW,我讚成轉架!有媽咪同我講過,小朋友轉校都係學習的一部份呢!其實小朋友去到新校,識到朋友仔,都係會好開心的~ 
唔好諗太多了,諗太多會令自己煩到嘔的,我正努力逃離這個困境,漸見曙光!信自己吧!

加油加油!

‹ 上一主題|下一主題