用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 其實約克算唔算係一間好既幼稚園?
go

其實約克算唔算係一間好既幼稚園? [複製鏈接]

如題...
敝除佢咩都講錢...
只想知佢既學習水平算唔算好,課程深唔深等等....
Thanks~
   0    0    0    0

comparing to those famous KG in Kowloon Tong, York is not the best, but not too bad, should be above average. Students can catch up traditonal primary school as they have regular homework, dictation & examination.

THX~有冇媽媽可以分享一下叩門既結果呀?THX

之前有條link講york講得好好地,大家有理性地討論緊york既國際班,但俾人delect左條link。一陣大家講york d好野又俾人delect啊............驚..............

醒目開學勳章 王國長老

各位如想對該幼稚園了解多點. 可到以下幼稚園一覽開設了該幼的討論區. 歡迎到那裡查詢:

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=482
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

如果york另外有討論區,咁點解其他幼稚園又唔見俾人去第二到討論先?版主仲未解釋到喎

York 好唔好? 未知...
但做York 家長一定會被其他家長睇少......
喺BK 就會被人歧視......
呢d 你要預咗.....

係咪law,其他幼稚園係「幼稚園一覽」都搵到啦,link既topic又開哂名都無俾人移動。
「教育王國--幼稚園」都係想俾咁多位家長交流下資訊姐,無拉拉唔合理地俾人移走左個topic,又解釋唔到點解其他幼稚園既link可以保留。

我認為咁樣對york既家長好唔公道,我地要出聲啊﹗

totobi:其實我都有d咁既同感..唔知點解一講親呢間學校就係比人有d睇唔起...
我係對佢d收費唔係咁滿意,覺得佢d學費幾級跳...
講真,佢學費咁貴,係咪真係一分錢一分貨...
好迷茫
我最近寄信去in 2011-12年既k1,
今日收到佢既信,佢話york開幼兒班,成4365蚊一個月學費..
我本身係迦南已經收左,交哂錢,諗住k1先再轉,點知又打亂哂我d計劃...
我而家都明白你地報完名,佢又無啦啦寄信黎話開國際班既感受....

下?幼兒班咁貴??其他學校好似無咁貴..........

唔俾其他人睇少,都無拉拉俾人delect條link啦,歧視係「人」做成的

原帖由 popcorn11202001 於 10-5-4 13:47 發表
totobi:其實我都有d咁既同感..唔知點解一講親呢間學校就係比人有d睇唔起...
我係對佢d收費唔係咁滿意,覺得佢d學費幾級跳...
講真,佢學費咁貴,係咪真係一分錢一分貨...
好迷茫
我最近寄信去in 2011-12年既k1,
...

York 開幼兒班 (2010/11)???
未聽過wor......

我諗如果你想2011/12 入讀York 嘅國際班, 咁你先讀York 幼兒班先有較大機會, 因為國際班好少位, 未必會再收外生...

你BB 都考到迦南, 都係一個好選擇,  好多人都係讀一年迦南幼兒班, K1 轉去 st Cat , KV  or 培正。

我都想知點解totobi 你話讀york會俾其他家長睇少?你有親身經歷嗎?

TOTOBI:其實我都幾鐘意YORK既,不過睇住佢D學費幾級跳,真係開始有D驚,
本身我係諗住讀一年迦南,再考YORK..
我之前去睇過間學校我見好多小朋友號劍橋既成績都好好,覺得佢都好似唔錯,但係有人話佢淨係谷英文,其他科就一般..
我本身英文唔好,所以想搵間好D既KINDER比小朋友,見佢今次寄信黎話會開PN班,
唉!個心真係15,16...唔知放唔放棄迦南好...
其實佢既英文程度係咪真係咁高?
係咪真係得個英文叻,其他就一般?
萬分感激

原帖由 fion_yinyin 於 10-5-4 14:46 發表
我都想知點解totobi 你話讀york會俾其他家長睇少?你有親身經歷嗎?

由於小兒考K1 得好少 offer, 手頭上最好係York......
問過十個以上有小朋友嘅家長, 大部份都建議唔好讀, 總括來講: York 係學店, 學費貴, 係人都收, 比錢就有得讀...
但佢吔從無認真地了解下呢間學校, 了解一下佢嘅優點...

我同意York 行政較亂, 學費校貴, 但我前後去過York 三次, 感覺老師好有愛心, 對家長十分有善 (就算係扮出來都扮得好好),  英文水準好高, 新校舍好靚, 教學形式較活動 & 自由, 適合小兒嘅性格...

原帖由 totobi 於 10-5-4 15:22 發表

由於小兒考K1 得好少 offer, 手頭上最好係York......
問過十個以上有小朋友嘅家長, 大部份都建議唔好讀, 總括來講: York 係學店, 學費貴, 係人都收, 比錢就有得讀...
但佢吔從無認真地了解下呢間學校, 了解一下佢 ...

我同意,我之前去過1-2次,見到小朋友放學都係出面玩,好開心咁,你知d小朋友呃唔到人...同埋佢將個校舍整到好大,好靚~

不過學費真係貴到離譜左d...
同埋好少家長會講升小學程況...
好似比好多錢出黎,但係又了解唔到間學校咁...唔知點樣講...

有人話佢茶點要另計,校車,劍橋,史丹福.....
08年小朋友入學黎計,
唔讀國際班就唔係日日有普通話,
讀既話就學費4200,再加以上既開支...
真係有d暈...
最怕係唔知佢派位派成點...
學校比考直資同私立既程況比我地睇下都好呀....

原帖由 popcorn11202001 於 10-5-4 15:44 發表

我同意,我之前去過1-2次,見到小朋友放學都係出面玩,好開心咁,你知d小朋友呃唔到人...同埋佢將個校舍整到好大,好靚~

不過學費真係貴到離譜左d...
同埋好少家長會講升小學程況...
好似比好多錢出黎,但係又了解唔到 ...

我都覺得學費太貴..., 我嘅家庭都唔係有錢...

但諗起用d 錢係用來投資喺小朋友教育身上, 如果係對佢吔有得益, 多多錢都係值得嘅!  
即使將來考唔到好小學, 相信York 會提供到小朋友極佳嘅基本功!

gd﹗又再次係到搵到york既討論。

york其實出左名英文好,咁都叫有優點啊,而且呢個優點係大家都公認既呢。

我都明如果自己bb讀緊既幼稚園有唔好既形象係會擔心既,但總好過連一d優點都無啊﹗

咁都係既...
其實唔係好明點解d人成日要踩呢間學校...
佢係冇乜透明度同貴左d,
人人都話佢唔好,見親都收之類...
好似而家為例,好多人想讀york既國際班,
夠唔係見親都收啦....

popcorn11202001
其實幼兒班唔駛讀咁貴的, +blue已經好ok, 我自己覺得咁細過學得d乜野丫,又咪係教abc, $4xxx幾學abc超唔抵啦, 千幾2幾又係學果d, 好似我個女而家一個月$3xxx一個月又咪係教abc,留番d$$$ 比佢k1之後學野好過啦~

我之前都有迦南, YORK & 另一間幼稚園既 K1 offer, 我同事個大囡係 YORK 讀完3年, 入左女拔, 英文同數學都好好, 劍橋有15個盾, 不過中文真係差左少少, 係佢叫我讀 YORK 既, 而家國際班唔收我都覺得無問題, 最多我地自己教中文, 因為老公既國語都算流利, 希望我無選錯。

另外我同事個細囡而家係 St. Cat 讀K1, 佢覺得 St. Cat 反而無 YORK 咁好, 所以K2都會幫囡囡轉第二間學校。
‹ 上一主題|下一主題