用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 談談 35 校綱
go

談談 35 校綱 [複製鏈接]

各位,

35 校綱好嗎 ? 好似無人討論過.
有什麼好學校  ?
升中亦是否同 34校綱一樣 ?

多多指教
   0    0    0    0

35校網, 升中同34網一樣。

35網的好處是, 只有7家學校, 除了一家打崩頭的天神(因有直屬英文中學), 其餘6間質素不差, 是但入一間都不犯愁。

原帖由 MMHH 於 10-4-23 14:21 發表
各位,

35 校綱好嗎 ? 好似無人討論過.
有什麼好學校  ?
升中亦是否同 34校綱一樣 ?

多多指教
[

那 7 家 怎樣排 ?

原帖由 咕怪媽媽 於 2010-4-23 03:16 PM 發表

35網的好處是, 只有7家學校, 除了一家打崩頭的天神(因有直屬英文中學), 其餘6間質素不差, 是但入一間都不犯愁。

原帖由 咕怪媽媽 於 10-4-23 15:16 發表

的好處是, 只有7家學校, 除了一家打崩頭的天神(因有直屬英文中學), 其餘6間質素不差, 是但入一間都不犯愁。

間官小都係打崩頭, 佢地P5-6有3班精英班.

35 好過34區 學校平均D

係聖公會聖提摩太小學差D

葛亮洪校友盒黃埔學校我就唔知.

我朋友囝囝讀緊葛量洪校友會小一, 這是一間幾輕鬆的學校, 活動又多, 功課比一般學校少, 比較注重閱讀, 佢地學校小一二英文課程是用magic box故事書, 無點操練grammar, 注重phonics, 但到小六時, 可有中二英文程度, 所以我朋友比個囝入讀, 不過這間在35區是冷門學校.

原帖由 wensi 於 10-4-23 15:32 發表

間官小都係打崩頭, 佢地P5-6有3班精英班.

35 好過34區 學校平均D

係聖公會聖提摩太小學差D

葛亮洪校友盒黃埔學校我就唔知.

葛量洪其實唔差, 老師有愛心, 有教無類。

冷門的原因, 正是在這有敎無類上面。不催谷, 不合符大部份家長的期望。
[

那黃埔宣小, 紅馬及奉基 ( 2 間) 又怎樣呢 ?
若首輪跨區, 那家有機會?

原帖由 咕怪媽媽 於 2010-4-23 05:49 PM 發表

冷門的原因, 正是在這有敎無類上面。不催谷, 不合符大部份家長的期望。

原帖由 MMHH 於 10-4-23 17:55 發表
那黃埔宣小, 紅馬及奉基 ( 2 間) 又怎樣呢 ?
若首輪跨區, 那家有機會?

首輪計分, 跨唔跨區無所為.

睇你有幾多分, 3間都係基督教.

多謝回覆.

若首輪, 抽紅馬較易 OR 福馬 ?
九龍塘官小又點睇 ?

原帖由 wensi 於 2010-4-24 01:09 AM 發表

首輪計分, 跨唔跨區無所為.

睇你有幾多分, 3間都係基督教.

原帖由 MMHH 於 10-4-24 06:57 發表
多謝回覆.
若首輪, 抽紅馬較易 OR 福馬 ?
九龍塘官小又點睇 ?

若首輪, 抽紅馬較易 OR 福馬 ?...............無人答到你, 兩間1st round 都打崩頭, 好多15分都入唔到.  無宗教分ge 都會去選.

九龍塘官小都唔太差(可能無紅馬OR福馬咁好), 但係係41區ge 選啦啦多.

如果7間小學都咁好. 都幾難選.
如果有20分入唔入到宣道呢. 1ROUND

請問"福馬"即是那一間呢?

王國長老

福馬係34網果間福祥街馬頭涌官立
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

醒目開學勳章

我都係 35區, 紅馬會是首選.

35區 have no English primary, will all mommy try to apply private or DSS school as backup?
Whats your ideal choices?

35網, 天神嘉諾撒, 直昇st. mary, 不過統一派位得34個額。

原帖由 Chewy 於 10-5-30 00:36 發表
35區 have no English primary, will all mommy try to apply private or DSS school as backup?
Whats your ideal choices?
[

But 35網, 天神嘉諾撒 is not an English primary? so Any private or DSS Eng school idea as back up?

係呀, 1ST ROUND 20分收唔哂
2ND 打崩頭
KNOCK DOOR對手多
入左家長都要陪讀不能掉以輕心

原帖由 咕怪媽媽 於 10-5-30 09:47 發表
35網, 天神嘉諾撒, 直昇st. mary, 不過統一派位得34個額。

我聽人講呢間南亞既小朋友%較其它學校多(聽架咋)
不過,家長接受到不催谷既愉快學習呢間真係唔錯
我識個朋友對呢間讚不絕口

原帖由 咕怪媽媽 於 10-4-23 17:49 發表

‹ 上一主題|下一主題