用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗男生選擇
go

深水埗男生選擇 [複製鏈接]

想問問各位家長/網友意見:

兒子男生估計Band 1 中, 欲選 銘賢(男女校)為首,但據知自行難有面試機會,且中一 變四班制,大抽獎要搏隨機号碼了......

因此區英中男生選擇不多, 次選為黃棣珊(男女校) 或長天(男校)之選, 據長天家長說此校谷得好勁,有些環節目的卻重视學校/紀錄多於為學生

黃棣珊則好少資料及坊間口碑........

作為父親的我很猶疑,究竟放哪間為次選好呢?(自行+抽獎)
請問各位有冇些寶貴意見何供參考或分享, 在此萬分感激!
   0    0    0    0

借位一講, band 2頭男生, 以下中學應如何排位:

佛教大雄, 滙基, 唐乃勤, 香島

是否不應博一間band 1尾的學校?
另, 1st choice: band 2a
     2nd choice: band 2a / 2b
     3rd choice: band 2b
     4th choice: band 3

係咪要咁樣排位呢? 第二選擇能否再博多一間band 2a呢?  

好煩呀! 有無過來人呢!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 1# happy201 的文章

Shamshuipo 確難選擇, 銘賢不失為一個好選擇, 因你的兒子是Band One,
以下只是參考,
1 銘賢
2 黃棣珊(男女校)
3 長天(男校)

若是天主教徒 , 選長天第一, 因自己的宗教與學校一樣會和諧D ,
以上純屬個人意見

滙基,  香島 不選不中, 一選一定中, 因直資,

佛教大雄, (不太清楚)

唐乃勤 中四會升莊啟程 , 據知 老師們都很聽取家長意見,
於中一有精英班 , 加上品行也管制得好 ,

原帖由 Crabtree 於 10-4-22 23:35 發表

4th choice ...

Hi yph2005,

請指教

請問銘賢是否band 1 頭,聽問谷得很勁。如在同區band 1 尾英小,可否嘗試放在乙部首選,依妳所說,黃棣珊(男女校)是好過 長天(男校)

但聽聞唐乃勤今年s1會開七班, 是否中四能全部升上莊啟程呢?  我都心大心細, 將唐乃勤定抑或佛教大雄放第一.  因老師講大雄及唐都係2a, 但為何唐會升呢得咁快? 前年好似仍是band 3, 舊年係2b, 今年就升了2a.

若我第三放滙基或香島, 論校風, 成績及課外活動, 應選那間呢?

原帖由 yph2005 於 10-4-23 12:45 AM 發表
滙基,  香島 不選不中, 一選一定中, 因直資,

佛教大雄, (不太清楚)

唐乃勤 中四會升莊啟程 , 據知 老師們都很聽取家長意見,
於中一有精英班 , 加上品行也管制得好 ,

...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

黃棣珊 - 再問清楚好D.

因為聽過D校風麻麻. 是HEARSAY ONLY。

原帖由 yph2005 於 10-4-23 00:27 發表
Shamshuipo 確難選擇, 銘賢不失為一個好選擇, 因你的兒子是Band One,
以下只是參考,
1 銘賢
2 黃棣珊(男女校)
3 長天(男校)

若是天主教徒 , 選長天第一, 因自己的宗教與學校一樣會和諧D ,
以上純屬個人意見 ...

yph2005 多謝你抽空回覆,十分感激!

煩再請教,兒子沒有宗教信仰。你把黃棣栅放在長天之上,是基於校风/成績上考慮 抑或 基於大抽獎若銘賢落弟而較易入圍呢?

謝謝你!! 若其他家長有任何意見亦可賜教本人及小兒,在此謝過你們。

p.s.應付公司的沉重工作還不及憂心子女的學業、升學编排為艱巨。

原帖由 Crabtree 於 10-4-23 13:56 發表
但聽聞唐乃勤今年s1會開七班, 是否中四能全部升上莊啟程呢?  我都心大心細, 將唐乃勤定抑或佛教大雄放第一.  因老師講大雄及唐都係2a, 但為何唐會升呢得咁快? 前年好似仍是band 3, 舊年係2b, 今年就升了2a.

若我第 ...

佛教大雄聽好多人講是2A ,唐則是2B

Tks so much for yr valuable advice.

原帖由 happy201 於 10-4-23 11:50 PM 發表

佛教大雄聽好多人講是2A ,唐則是2B

原帖由 Crabtree 於 10-4-22 23:35 發表

佛教大雄, 滙基, 唐乃勤, 香島

4th choice ...

個人心水:

多謝你的寶貴意見!  但係何文田官立今年比深水埗區得2個位咋, 博唔博得過呢? 還是應放在甲一及乙一呢? 但又怕放乙一浪費了個位.  匯基及佛教大雄不同level喎, 一間係2a&2b呀, 但係啲人話校風好, 想問成績及課外活動呢?

原帖由 elbar 於 10-4-24 01:54 PM 發表

個人心水:

匯基書院 / 佛教大雄中學何文田官立中學香島中學保良局唐乃勤中學

原帖由 Crabtree 於 10-4-24 17:44 發表
多謝你的寶貴意見!  但係何文田官立今年比深水埗區得2個位咋, 博唔博得過呢? 還是應放在甲一及乙一呢? 但又怕放乙一浪費了個位.  匯基及佛教大雄不同level喎, 一間係2a&2b呀, 但係啲人話校風好, 想問成績及課外活動 ...

咁唯有乙部作出調整

Sorry!  更正:  2a - 佛教大雄
                     2b - 匯基

咁!  係咪應掉轉乙一及二的排位呢?  那麼甲部, 你又會建議怎樣填呢?

原帖由 elbar 於 10-4-24 06:12 PM 發表

咁唯有乙部作出調整

匯基書院佛教大雄中學香島中學保良局唐乃勤中學

原帖由 Crabtree 於 10-4-25 15:51 發表
Sorry!  更正:  2a - 佛教大雄
                     2b - 匯基

咁!  係咪應掉轉乙一及二的排位呢?  那麼甲部, 你又會建議怎樣填呢?

甲部建議

能否解釋一下為何甲部你會有此建議呢? 因我係第一年填升中表, 真係有好多嘢都唔識, 請你多多指教.

原帖由 elbar 於 10-4-25 09:14 PM 發表

甲部建議

基督教女青年會丘佐榮中學香港培正中學何文田官立中學

原帖由 elbar 於 10-4-24 18:12 發表

咁唯有乙部作出調整
匯基書院佛教大雄中學香島中學保良局唐乃勤中學

elbar:

本人都是深水埗區的小6家長, 請問點解填一間直資
中學(香島)?

另請問有冇家長知道匯基書院是按額津貼, 咁我選這
間學校有咩要留意?
‹ 上一主題|下一主題