用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ...
樓主: RainyDay
go

急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ? [複製鏈接]

有人band 2頭都放邱中第一而你放第3都抽不到.好可怕呵.
原帖由 waic 於 10-5-4 09:46 發表

hi, 我擺邱中第3, 所以派唔到, 但老師當時亦認為正確, 只是我兒不好彩.

原帖由 maywei 於 10-5-4 15:00 發表
不如你個囡努力D, 考好D六月的呈分試. 我個囝就係第一次考呈分試失咗少少, 中文得8X, 所以第一次呈分試排40-50咋, 好失望.  之後第二次追上30-40, 點知最後一次又被D不知名同學追上, 浮浮沈沈, overall 都 keep 到 3 ...

至幣我囡至醒個次都係考六十幾呢,升左P.5之後成績仲退左步,我而加都全力谷緊佢架喇,何官係咪得一班英文班?咁要入咪好難?NPL又即係邊間呀?其實福建都係我心水之一,你認為如果我囡係BAND 2生,係咪考直資好過大抽獎?另外知唔知顏寶鈴校風如何呀?THANKS!

HI minijelly,
NPL=顏寶玲
係, 何官得開一班英文, 我諗即係代替而家每級一班嘅精英班.
如果真係確定BAND 2 頭, 直資我覺得福建好過顏寶玲 (只是個人喜好)
如果唔一定要英中, band 2女仔, 除何官,我一定會撰九真和培道, 我姨生女係九真由幼而稚園到f.5, 跟住f.6恆商, 然後去澳洲悉尼大學, 而家剛剛畢業. 佢同學有入中大讀醫.入理大, 所以唔係中中一定冇前途嫁, 最緊要睇自己付出幾多.

今年BANDING%最容易掌握, 係跟舊年, 其實九龍城多英中, BAND2都可以派到英中, 如考80名都可以派去佐榮, 而50名派了中中, 即當年考50名已BAND2生, BAND1先派係一定, 而考80名BAND2生, 應該係隨機NO靚所以派到英中.
BANDING%少, 不代表學校的學術程度差.

我朋友個仔係讀舊馬,不是紅馬, 當年派到小一好開心, 但讀完對此校評價好差, 教得好深+快, D數又深, 靠學校好多追唔到, 叻果D全靠補,叻果批就好叻,但派位平均計係好差.

原帖由 waic 於 10-5-3 15:22 發表
my son was around no. 50 in primary (average mark was around 89) six few years ago, his class teacher taught me to fill all band one schools (KLN 3/shatin) from choice 1-15, and i blanked the rest 15  ...

多謝分享~~聽完你地咁樣講,而加個心又定返小小,我見上年大約170人,
獲派第一志願 57%
獲派第二志願 15%
獲派第三志願 6%

咁係咪即係BAND 1生有57%?同埋聯繫中學係咪收生比較多?

原帖由 minijelly 於 10-5-6 09:59 發表
多謝分享~~聽完你地咁樣講,而加個心又定返小小,我見上年大約170人,
獲派第一志願 57%
獲派第二志願 15%
獲派第三志願 6%

咁係咪即係BAND 1生有57%?同埋聯繫中學係咪收生比較多? ...

派第一志願, 唔代表係band1%, 因為band2學生都會派到 第一志願的如果選band 2學校, band3學生同樣會派到第一志願band3學校, 你睇返有多少人派英中, 依個數字比較接近band1%

原帖由 HappyEE 於 10-5-6 10:06 發表

派第一志願, 唔代表係band1%, 因為band2學生都會派到 第一志願的如果選band 2學校, band3學生同樣會派到第一志願band3學校, 你睇返有多少人派英中, 依個數字比較接近band1% ...

咦...hehe~~係喎,我真係蠢呀,無諗到呢點,咁我咩途徑先知band 1既percentage?以你經驗,學校會唔會告知?thx!

紅馬舊年入英中比例超過60%.

原帖由 一家的太陽 於 10-5-6 15:54 發表
紅馬舊年入英中比例超過60%.

咁係咪即係等如BAND 1比例?咁即係100名之前都唔駛驚?請指教!

上次6年級家長會上校長公布的.
具體banding數,校長唔肯明確講,或者學校都唔係好確定.
因為60%英中係根據學校跟進去年畢業生後得出的數據,當中應該包括叩門或直資學校.
而去年有20左右學生派榜後成功叩門.
當然包括派到英中後再叩入更好英中,或中中叩中中成功.
一切數據都是根據學生實際情況得到.
今年6年級填表,學校也要求學生另交一份最終草稿比學校,方便統計.
不過校長也透露,有一個第99名學生與第40幾名學生派在同一學校.但冇講係邊間學校.
也有可能band 1尾中學,則第二組別好彩既,都可入到.

感覺上,學校都有做嘢,提供資料來幫家長考慮選校.

最緊要係考好3次呈分試,如能保持在70名前,則會比較安心.

原帖由 minijelly 於 10-5-6 17:25 發表

咁係咪即係等如BAND 1比例?咁即係100名之前都唔駛驚?請指教!

唔好話唔肯定係BAND 1, 即使肯定Band 1 生唔可以在大抽獎太進取,例如全區最勁嗰十幾間bAND 1 中學比你順序寫哂落去, 你抽簽次序排得就有可能跌到十幾志願甚至更差,  因為以大抽獎規則, 係 Band 1 生嘅第一志願全部處理完畢, 才處理未能獲派位嘅 Band 生的第二志願, 一般學生家長最大錯誤係首三志類填哂最 Hit 嘅Band 1中學, 如果你中簽編號比較後, 當第一志願不幸落空, 因為首三志願太受歡迎, 真係會在第一回合比共他Band 1生嘅第一志願掃哂, 到時自已第二及第三回合變咗讓賽, 如果第四志願都係Band 1 中嘅中學就死得, 最終比人調到 Band 1 尾之英中或中中, 太進取真係在同一回合會比其他學生搶埋自已之後嘅 choice.

原帖由 一家的太陽 於 10-5-6 21:11 發表
上次6年級家長會上校長公布的.
具體banding數,校長唔肯明確講,或者學校都唔係好確定.
因為60%英中係根據學校跟進去年畢業生後得出的數據,當中應該包括叩門或直資學校.
而去年有20左右學生派榜後成功叩門.
當然包括派 ...

唔知係唔係教育局規定唔講得呢???好似間間學校都好神秘咁既?你小朋友係今屆P.6?唔知我囡同佢識唔識呢?

原帖由 ricetaster 於 10-5-6 21:28 發表
唔好話唔肯定係BAND 1, 即使肯定Band 1 生唔可以在大抽獎太進取,例如全區最勁嗰十幾間bAND 1 中學比你順序寫哂落去, 你抽簽次序排得就有可能跌到十幾志願甚至更差,  因為以大抽獎規則, 係 Band 1 生嘅第一志願全部處 ...

哈哈~~自己知自己事,超級名校一定無我地份,我都要等我囡考左第一次程分試先再作打算,不過我而加已經覺得選校真係一門高深既學問呀!

原帖由 minijelly 於 10-5-6 21:55 發表

唔知係唔係教育局規定唔講得呢???好似間間學校都好神秘咁既?你小朋友係今屆P.6?唔知我囡同佢識唔識呢?

唔係唔講得,係學校唔想講,好多學校都會把直資同私校全部計成band1英中來提高%,有些小學就海會講,例如http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=article&id=161:2009-09-02-10-01-38&catid=65:2009-09-12-04-55-56&Itemid=49

我諗學校真係冇一個明確數字.當然會有一個大概範圍吧.

我有問過阿仔,可能佢係學校比較不活躍,佢話除了同級同學,其他唔係太清楚.
原帖由 minijelly 於 10-5-6 21:55 發表

可能中一分班試嘅成績(唯一直接影響來年該小六學生, banding 分佈百份比嘅指標), 只有中學知, 小學唔知, 所以D小學自已知自已事, 根本就無確實資料同家長交代清楚, 先至會講學生Banding 講到隱隱晦晦。

我聽教師朋友講教育局規定小學唔可以公開自己band1%

回覆 22# waic 的文章

AH! 我老師要我放第四, 機會=0
希望頭三志願成功啦

原帖由 dad1234 於 10-5-6 23:58 發表

唔係唔講得,係學校唔想講,好多學校都會把直資同私校全部計成band1英中來提高%,有些小學就海會講,例如http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=ar ...

呢個係我地上年既結果
2008/09
華英8 旅港13 伊中 5 黃x南 7 迦密 3 陳瑞琪喇沙 7 何官 12 銀禧 10 協恩 3 丘佐榮 5 皇仁 1 男拔 3 喇沙 1 華仁 2 聖瑪利 2 曾肇添 2 林護 1 瑪利諾 1 女拔 1 聖保羅男女 1 聖保羅書院 2 林裘謀1 培道 1 沙田循道 1 體藝3 顏寶玲 8 寧波第二 2 德信 2 福建 6 李國寶 1 順利天主教 1 玫瑰崗 1 德蘭 2 鄧鏡波 5 王錦輝 1 林大輝 2 余振強 4  其他 40   共170人

原帖由 一家的太陽 於 10-5-7 08:45 發表
我諗學校真係冇一個明確數字.當然會有一個大概範圍吧.

我有問過阿仔,可能佢係學校比較不活躍,佢話除了同級同學,其他唔係太清楚.

hehe~~~男仔當然無咁多言,所以唔識都唔奇,係度預祝你囝囝入到心儀既學校啦
‹ 上一主題|下一主題