用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區家長請幫幫忙!
go

東區家長請幫幫忙! [複製鏈接]

如果以下幾間中學, 填表選首五間. 請問你地點排先後.

金文泰
衛理
嘉諾撒
中華基金
劉永生
顯理
港島民生
筲東

請有經驗的家長給些議見. 感激!
   0    0    0    0

首先, 你要告知子女屬band 幾? 頭, 中, 尾 都有分別的.
不是以學校的banding 排行的, 要按子女的程度而排.

Boy or girl? In the list you mentioned, there is a girls' school. I'm not sure if you noted that & want to select a girls' school.

原帖由 tunafish 於 10-4-21 13:38 發表
如果以下幾間中學, 填表選首五間. 請問你地點排先後.

金文泰
衛理
嘉諾撒
中華基金
劉永生
顯理
港島民生
筲東

請有經驗的家長給些議見. 感激! ...

回覆 1# tunafish 的文章

係女仔,屬band 1尾

如BAND 1 尾, 可進取d, 一般會選高半 grade:
1st   婦女會/ 筲官
2nd  嘉諾撒/ 港島民生
3rd  中華基金/ 劉永生

原帖由 MonaLeung 於 10-4-22 11:06 發表
如BAND 1 尾, 可進取d, 一般會選高半 grade:
1st   婦女會/ 筲官
2nd  嘉諾撒/ 港島民生
3rd  中華基金/ 劉永生

Dear Mona,
小女也是東區band1尾,我的想法跟妳建議給tunafish的差不多. 但後面的選擇, 妳認為應該先揀衛理定劉永生呢?

回覆 5# MonaLeung 的文章

Monaleung,
多謝你給的意見. 請問如果一些我唔會選的band 1頭中學, 我應該排放係第幾位.是否放在所有band 3後.
另外, 你地會唔會填哂所有中學呀? 其實有些中學真的填唔落手,怕比派入.

晴朗媽媽:

如果只這兩間, 衛理定劉永生?
我會選劉永生, 環境, 口碑, 活動方面都較好, 不防瀏覽一下它們網頁, 或帶女兒實地睇下, 最緊要她自己鍾意.
而且近年劉永生上緊, 衛理就跌緊, 但聽聞劉永生宗教味很濃的, 要看女兒接受與否.

我女都係東區, 我諗佢係band one 頭, 但佢成績唔係好穏定, 唔係話係好醒既人, 無人地年年考第一既咁自動自覺, 所以我都唔咁同佢揀太top既學校, 想問你地覺得canossa college算band one幾? 有無人考慮真係漏空甲部第二同第三選擇,乙部又填多一次呢間增加機會? 另有無聽聞BPS係米會讀得好辛苦?

tunafish,

band 1頭是否放在所有band 3後? yes.
另外, 你地會唔會填哂所有中學呀? yes, 以作保險
其實有些中學真的填唔落手,怕比派入? 如果你填得太少, 萬一全派不入, 就算你無填, 一樣會派比你, 重衰啦, 都係自己揀穩陣d. 你要預頭十位都好大機會入架, 所以一定要小心揀.

canossa college算band one幾? band 1 尾
真係漏空甲部第 二 和三? Yes, should be do that. Otherwise, you will not go to 乙部, if 甲部二 或三收左.
乙部又填多一次呢間增加機會? yes, 這是一個好的策略, 但心儀學校一定要同區才可.

醒目開學勳章

monaleung

I want to ask in fact how can we classify our child ranking either band 1頭or band 1 尾?will the teacher advised us?many thanks!

BB86,

how can we classify our child ranking either band 1頭or band 1 尾?
your child's ranking in school
eg. 1-15  top band 1
16 - 35  middle band 1
36-50    bottom band 1

will the teacher advised us?
yes, as usual teachers will tell you.

Hi MONA

同樣是住東區 , 請問如 BAND 2 中或尾
那又應如何選校呢 ?

原帖由 MonaLeung 於 10-4-22 17:18 發表
BB86,

how can we classify our child ranking either band 1頭or band 1 尾?
your child's ranking in school
eg. 1-15  top band 1
16 - 35  middle band 1
36-50    bottom band 1

will the teacher advised  ...

港島民生

想請教大家意見,小兒成績BAND 1 頭, 我希望他讀的中學學校校風好,但不要只着重成績,希望學校鼓勵學生讀書之餘不忘體育運動。
從中學概覧中見港島民生好像屬於這種學校, 是不是呢?  我想把它列為首選,中國婦女會次選,聖馬可或筲官(傾向筲官多些)第三,0k嗎?我有猶疑因朋友說港島民生Banding不及上述所提其他學校, 故小朋友Band 1 頭不必揀港島民生。 我想知多港島民生的資料,因我兒比較好動, 我想盡量找一間適合他個性發展的學校, 請幫忙。

Kuromima,

個人意見, 第一可試博劉永生/ 衛理
第二顯理

cymama98,

婦女會 和聖馬可放第二,第三, 機會好微, 好像浪費了兩個位, 除非你預叩門, 這就正確. 有否考慮中華基金?

回覆 3# cymama98 的文章

我都覺得中基幾適合妳好動的兒子,或許妳花點時間去參觀, 不過直資要交約千元學費.

至於民生今年升Level, 應該坐穩Band 1 收生, 如果喜歡此校, 頭二位好擺, 否則四五位都無咩機會.

Hi, Mona

想問一下, 如果放中國婦女會或聖馬可在第二第三機會都好微, 咁其實仲有無其它選擇? 我女係band one 頭. 聽你講你女都係東區, 可否分享一下你既選校策略...

回覆 2# MonaLeung 的文章

HI Monaleung,
幫其他家長問的, 他的小兒是band 2頭,以下排位ok嗎?

1)衛理
2)劉永生
3)顯利
4)福建
5)筲東
6)漢華

Thank you!
‹ 上一主題|下一主題