用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) ...
樓主: khmama
go

大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) [複製鏈接]

醒目開學勳章

不好意思,插下咀先!

您囝囝都選聖羅撒(女校)?!

原帖由 joannayyc 於 10-4-25 00:16 發表
KHMAMA:

想請教你意見

小兒成績BAND 1 頭, 自行分配時保守選了培英和王肇枝,但現在大抽獎在沙田區,而且又是跟隨機编号,是否可進取些?

我打算
1 呂明才 2 培英 3 蘇浙 4 林漢光 5 聖羅撒 6 林漢光 7 郭得勝 8  ...

Thanks~:) :) :)

小女葵青屬band2,在乙部頭已選了band2的學樣,跟住應該點樣選其他學校呢?真煩!老師說迦密愛禮信是band3的,唔係應該band2嗎?

2010大抽獎各區排位

2010大抽獎各區排位已經出咗, 家長可以去升中下載區自行下載或直接入下面個LINK. 因為我部電腦SHORT咗上唔到網, 家陣只可以靠阿女部機, 所以未必可以覆到提問.

我會將分析先寫好, 然後上載, 希望幫到你地.

http://depositfiles.com/files/nylsqajop

原帖由 khmama 於 10-4-25 12:34 發表
2010大抽獎各區排位已經出咗, 家長可以去升中下載區自行下載或直接入下面個LINK. 因為我部電腦SHORT咗上唔到網, 家陣只可以靠阿女部機, 所以未必可以覆到提問.

我會將分析先寫好, 然後上載, 希望幫到你地.

http://depositfiles.com/files/nylsqajop

Got it.  Honestly thanks very much for your unselfish willingness to share your precious information.
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

你真係好好人.在這裡我代表一班家長謝謝你.

我會將分析先寫好, 然後上載, 希望幫到你地 ...

沙田選校問題

hkmama,

兒仔在深水埗區內津小屬band 2頭, 如甲及乙部以下這樣填可以嗎?

甲部:
1. 何官 / 長天
2. 滙基

乙部:
1. 滙基
2. 佛教大雄
3. 香島
4. 唐乃勤
5. 協同
6. 莫慶堯
7. 張明添

萬分唔該!!!!  

原帖由 khmama 於 10-4-25 12:34 PM 發表

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Khmama,

請問2010年油尖旺區有足夠band1位給 band 1學生嗎?  今年跨網學校少了很多學額呀?

原帖由 khmama 於 10-4-22 19:44 發表

你直接入呢個link, 然後按'download', 等一陣就會問你儲存去邊, 你存入'我的文件'就搞掂.
http://depositfiles.com/files/x4myuf4oy

依家份表已有晒18區資料, 家長可以將2010年派位數目填入個表, 就大約知道有幾 ...

醒目開學勳章

好多謝你的分享, 因我正為banding而頭痛!!

khmama,
很多謝你的詳細分析, 很有用呀.

Dear Khmama,

小女就讀深水埗區小學,乃Band 1尾學生,現以(住址網) 沙田網 參加統一派位,想
查問:

(a)女兒在沙田網是否會跌為Band2生或者仍可保留Band1生的位置呢?

(b)如果她仍可保留Band1生的位置,以下的排位是否可行呢?(女兒十分喜歡沙田崇真
中學,所以首志願放它在第一位。她也不喜歡入女校)

1.沙田崇真中學(Band1中)
2.沙田培英中學(Band1中)
3.沙田循道衛理中学(Band1中)
4.沙田蘇浙公學(Band1中)
5.五甸節林漢光中學(Band1尾)
6.鄭榮之中學(Band1尾)
7.郭德勝中學(Band2頭)
8.胡忠中學(Band2頭)
10.馬鞍山聖若瑟中學(Band2頭)
11.馬鞍山崇真中學(Band2中)

上述學校的Banding參考你的學校分析表。

請賜教,有待你的意見,謝謝!

大抽獎排位既終極版本出咗, 有晒30個選擇參考, 家長可以去第一頁下載, 或去升中下載區下載.

原帖由 fortunecookies 於 10-4-26 09:48 發表
Khmama,

請問2010年油尖旺區有足夠band1位給 band 1學生嗎?  今年跨網學校少了很多學額呀?

2010年派位試算表都出咗, 可以去升中下載區下載, 下面係部份內容, 油尖旺雖然他區位少咗, 但考生人數都少咗, 所以仍然夠分. 下面既計算用咗27%作為假設band1生自行離場%. 學額包括全英文班既升呢中中, 但冇扣起降呢英中既學額, 因為唔知抽入去既人去中文班定英文班, 亦冇計算開三幾班既中中.

校網考生人數派位學額成功機會 (%)
中西區1,939 1,305 119.62
灣仔2,441 1,560 160.07
南區1,740 859 39.79
東區3,511 2,208 107.11
油尖旺2,927 1,691 102.33
九龍城4,800 3,341 109.04
深水土步3,777 2,059 75.05
黃大仙3,898 2,114 67.98
觀塘4,902 2,985 74.72
葵青4,039 2,936 75.33
荃灣2,563 1,356 76.74
沙田4,891 3,170 104.19
元朗6,102 3,541 68.28
屯門4,460 3,342 76.68
西貢3,231 1,773 43.46
北區3,175 1,937 72.37
大埔2,267 1,696 85.79
離島1,507 476 5.80

原帖由 naffan 於 10-4-26 14:40 發表
Dear Khmama,

小女就讀深水埗區小學,乃Band 1尾學生,現以(住址網) 沙田網 參加統一派位,想
查問:

(a)女兒在沙田網是否會跌為Band2生或者仍可保留Band1生的位置呢?

(b)如果她仍可保留Band1生的位置,以下的排位是否可行呢 ...

深水埗比較差, 沙田係強區, 都有入o的担心你跌band. 沙循排第三可能唔得, 建議唔選. 你排完band1同band2呢9間, 假如你係band1, 應該點都入到band2頭. 但係怕你跌band, 所以第10個志願跟番band2生第10志願開始排, 就唔會因為失咗先機跌到落band3.

原帖由 Crabtree 於 10-4-25 16:57 發表
hkmama,

兒仔在深水埗區內津小屬band 2頭, 如甲及乙部以下這樣填可以嗎?

甲部:
1. 何官 / 長天
2. 滙基

乙部:
1. 滙基
2. 佛教大雄
3. 香島
4. 唐乃勤
5. 協同
6. 莫慶堯
7. 張明添

萬分唔該!!!!  

...

甲部冇地區限制, 可以填晒3間band1尾至band2頭學校 (長天就唔好諗). 深水埗仲有他區band2, 可以填埋先填band3都唔遲.

原帖由 joannayyc 於 10-4-25 15:59 發表
KHMAMA:

想請教你意見

小兒成績BAND 1 頭, 自行分配時保守選了培英和王肇枝,但現在大抽獎在沙田區,而且又是跟隨機编号,是否可進取些?

我打算
1 呂明才 2 培英 3 沙崇 4蘇浙 5 林漢光 6 聖心 7 郭得勝 8 鄭榮之 ...

沙崇第3唔係好肯定, 不過你自行選呢2間應該已經收咗.

原帖由 mingkath 於 10-4-25 11:12 發表
小女葵青屬band2,在乙部頭已選了band2的學樣,跟住應該點樣選其他學校呢?真煩!老師說迦密愛禮信是band3的,唔係應該band2嗎?

迦密愛禮信冇可能係band3, 中六第一階段收生已經冇晒位, 起碼band2頭.
‹ 上一主題|下一主題