用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) ...
樓主: khmama
go

大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) [複製鏈接]

小女成績三次呈分試後全級39/125, 屬band 1尾, 九龍城區首3志願應如何選擇? 可否填BAND1英中在首3志願, 自行旅港無得IN, 丘佐榮有得IN,
甲同乙部可否填返旅港同丘佐榮或其他英中?請賜教!

Hi Khmama,

請問西貢區band 1 女仔可以怎樣排呢? 謝謝.

1. 迦密
2. ??
3. ??
4. ??/王華湘

回覆 1# ac602 的文章

Dear Khmama
      可否教我填甲部和乙部呀,小兒st joseph ,band 2尾,星期三要交啦,唔識揀,因為wan chai 網太小band 2 學校,求求你,萬分感謝

回覆 9# khmama 的文章

Hi Khmama

請問九龍城區學生有4800人, 但派位學額只得3341人, 扣除27%band1生自行離場, 派位學額都是不足, 餘下學生派往那呢?
今年九龍城區學生少了600人, Band2生派入band1學校機會多左?

Kitty Mum

khmama,

多謝你的意見!  其實甲部, 我從何得知有幾多位是用來大抽獎呢?

原帖由 khmama 於 10-4-26 08:53 PM 發表

甲部冇地區限制, 可以填晒3間band1尾至band2頭學校 (長天就唔好諗). 深水埗仲有他區band2, 可以填埋先填band3都唔遲.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

khmama,

請指教小女是深水埗區, 在校內成績屬band 2, 自行見咗3間中學, 分別是沙田崇真, 九龍城培道, 體藝.

甲部可不可以再填體藝?
1) 培道
2) 體藝

究竟我在乙部這樣填合適嗎? 還是要張培道填番上第一位.

1)  黃棣珊
2)  培道 (只得8個位)
3)  德雅
4)  瑪利諾神父(只得12個位)
5)  佛教大雄
6)  唐乃勤
7)  匯基

請賜教

khmama,

請指教是屯門區, 在校內成績屬band 1中.

老師的意見是 :
1.  可選英中(7選1)
2.  中中 (最好個几間3選1)
3.  Band 1 尾 - Band 2 頭

其實 3-10 如何排呢?  請指教。

回覆 6# cherrynequ 的文章

Wow! very helpful.  Thank you

Thanks for your useful information.

原帖由 khmama 於 10-4-22 19:52 發表
校網20092010中西區2,130 1,939 灣仔2,634 2,441 南區1,893 1,740 東區4,057 3,511 油尖旺3,497 2,927 九龍城5,419 4,800 深水埗4,089 3,777 黃大仙4,591 3,898 觀塘5,287 4,902 葵青4,326 4,039 荃灣2,921 2,563 沙 ...

Dear Khmama,

女兒是九龍城校網的學生,自選協恩有2nd in,因大抽獎只得11個學額,我是否乙部應該第一志願揀其他學額比較多的中學,如華英中學有100個學額?另外甲部可否選協恩?

請給些意見,萬分感激!

Dear Khmama:

女兒是沙田區Band1尾學生,不喜歡女校,想讀區內一間Band 1中的英中,故想查
詢,如果在統一派位裏,應用那一種排位策略比較合適?

方案一:

1. Band 1頭
2. Band 1中
3. Band 1尾
4. Band 2頭
5. Band 2頭
6. Band 2頭
7. Band 2中
8. Band 2中
9. Band 2尾
10.  Band 2尾

還是:

方案二:

1.Band 1中
2.Band 1中
3.Band 1中
4.Band 1中
5.Band 2頭
6.Band 2頭
7.Band 2頭
8. Band 2中
9.Band 2尾
10.Band 2尾

上述學校的Banding參考你的學校分析表。

請賜教,謝謝!萬分感激!!!

你的選擇太進取, 若派不到第二位, 就飛過10名以外, 你真係要再考慮一下,
原帖由 susandysu 於 10-4-27 10:44 發表
Dear Khmama
小兒讀伊小分校,全級15,屬band1,請問以下揀選,可以嗎?插董玉娣第三位,是否不可行,另學校老師話伊小分在第三位該已經冇位,更可況放在第六位,但伊小分只係屬band 2,我不甘心放在頭三位,請幫忙分析,萬分感 ...

明白你的小朋友是Band 1生, 將Band 2學校放在第三, 四位, 若真係入左, 實在不甘心, 我何嘗吾係? 但現在的派位機製, 你就要跟他的遊戲玩法, 其實我認為你放盧幹庭在第二位都已經有危機, 因為盧記已升呢, 很多Band 1生已將它放在第一位, 但始終要博下
我見到你由第三至十位的學校, 一係他區得兩個位(仲係Band 1 英中), 一係本區很受歡迎的中學, 如白記和基元, 放在第四位之後簡直浪費, 我認為你都係放Band 2頭中學如伊中和羅桂祥等放在第三四位, 就穩陣一點

原帖由 susandysu 於 10-4-27 20:46 發表
咁,依你意見如何,原先今天要交表,我已經死死氣拖多一日呀啦, 唔通好似老師講,要放 伊小分在第二位  ???

Khmama,

你可唔可以比意見我,明天要交啦

Dear Khmama,

亞囡band 1中, 自行迦密 & 德愛

現排位如下:
1. 迦密   (100)
2. 黃笏南(100)
3. 丘佐榮 (84)
4. 聖羅撒 (2)
5. 銀禧 (9x)
6. 培道 (56)
7. 何官 (5x)