用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 報讀校外課外活動
go

報讀校外課外活動 [複製鏈接]

請問有無比小朋友於校外報讀興趣班/英文班,我阿仔係K1C讀架(班主任係紀老師及何老師),不過,阿仔試過讀D課程(PHONICS/樂理/JAZZ)都唔鍾意返,仲要堂堂喊,話淨係鍾意返又一村,唉...都唔知好唔好再試下報??又想佢學多D野,因為放假係屋企唔係睇電視同玩玩具之外就無所事事.都唔知點算??
   0    0    0    0
[size=medium]文廸 :wink:

Hi, 我係鍾文媽咪呀, 文文都有係出邊學野, 不過佢一向鐘意整古做怪, 明明鐘意都係要喊下先安樂, 但係BALLET佢就提出過好多次要係又一村同其他同學仔一齊學

其實我覺得學校可以日日都有與趣班, 將價錢再禁低多少少, TTKG, 日日都有, 一堂都係$50, 仲免費校車添, 因為有好多興趣班唔係學完就算, 係一樣長期學習, 咁一開始學左個樣, 下年轉唔轉好呢, 轉又好似浪費左之前學既野, 但係有時又想試新野

但係你個問題, 証明囝囝好鐘意又一村, 都係一個好事
原帖由 mandychan02 於 10-4-20 15:44 發表
請問有無比小朋友於校外報讀興趣班/英文班,我阿仔係K1C讀架(班主任係紀老師及何老師),不過,阿仔試過讀D課程(PHONICS/樂理/JAZZ)都唔鍾意返,仲要堂堂喊,話淨係鍾意返又一村,唉...都唔知好唔好再試下報??又想佢學多D野 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原帖由 winwin815 於 10-5-1 10:33 發表
Hi, 我係鍾文媽咪呀, 文文都有係出邊學野, 不過佢一向鐘意整古做怪, 明明鐘意都係要喊下先安樂, 但係BALLET佢就提出過好多次要係又一村同其他同學仔一齊學

其實我覺得學校可以日日都有與趣班, 將價錢再禁低多少少,  ...

TTKG係邊?

崇真?

原帖由 i1010 於 10-5-1 20:41 發表

TTKG係邊?

原帖由 winwin815 於 10-5-1 10:33 發表

其實我覺得學校可以日日都有與趣班, 將價錢再禁低多少少,  ...

又一村有就好啦...我個仔出面個d又係唔肯返..試堂好似樹熊咁唔肯落地...

HI,文文媽咪,我阿仔(羅焯賢)最近都成日提你個女名字呀,應該係調左同一組(獅子組)喇!焯賢一上出面d課堂都喊餐死,佢係每次喊親都係話淨係返又一村,唔返其他學校囉!而家4歲人仔都無認真學緊野,真係令人擔心將來追唔上架!其他同年齡既唔係學鋼琴,就學梗英文,佢就日日放學係麻麻屋企睇電視~~不過,睇電視都學到好多野,講野叻左囉.....好在都係好既野!我已同阿仔傾過K2要日日做功課同減少睇電視,佢口頭話好,到時就唔知點算喇!

請問文文媽咪俾女女去學D乜野課程同埋係邊到上課可以介紹吓呢!

我地應該多多聯絡下,交流下湊仔湊女心得,真係又好少人係呢度傾又一村學校生活D野喎!

[size=medium]文廸 :wink:

all, yes, ttkg, 崇真幼稚園, 深水埗, 佢地真係日日都有課外活動, 如果大家有研究過佢地, 佢地K1係半日架啫, 佢地既校車係免費送小朋友返去上堂, 所謂免費, 只係提早少少送返學校, 唔似我地咁要另外收費, 而且佢地唔知係咪因為量大, 所以價錢做到$50/堂, 工作上我有接觸過幫幼稚園搞呢D興趣班既公司, 佢都話我地80/堂黎講, 算貴
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

焯賢媽咪, 你可以ADD我MSN或者FB, 都係[email protected]

我覺得你又唔使咁諗, 我有一個堅持, 我希望文文K1學既野, 係玩既居多, 唔好學D ACADEMIC既野, 有排學嘛, 所以無你所講既英文呀個D, 呢一年, 文文學過BALLET (依家無學, 就係因為次次都喊, 我山長水遠同佢去, 去到又喊, 無續, 佢成日話要返又一村同同學仔一齊學, 激死), 畫畫, 葉氏(開始左1個月到), 學講故事(中英劇團既, 上左2堂), 可能會學溜冰, 不過太貴, 應該等佢有PROMOTION先報D SHORT COURSE, 因為文文好鐘意

你不如試下從玩既方向去諗, 或者佢會開心D, 易接受D

原帖由 mandychan02 於 10-5-3 23:12 發表
HI,文文媽咪,我阿仔(羅焯賢)最近都成日提你個女名字呀,應該係調左同一組(獅子組)喇!焯賢一上出面d課堂都喊餐死,佢係每次喊親都係話淨係返又一村,唔返其他學校囉!而家4歲人仔都無認真學緊野,真係令人擔心將來追唔上架 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

其實你地子女同班,又有心比佢地學野,咁你地可以再睇下有無其他家長都有興趣,咁等佢地幾個同班小朋友一齊去上興趣班,咁佢地可能會易些接受。

原帖由 winwin815 於 10-5-4 10:44 發表
焯賢媽咪, 你可以ADD我MSN或者FB, 都係[email protected]

我覺得你又唔使咁諗, 我有一個堅持, 我希望文文K1學既野, 係玩既居多, 唔好學D ACADEMIC既野, 有排學嘛, 所以無你所講既英文呀個D, 呢一年, 文文學 ...

呢個都係好提議, 最弊唔同區啦, 左撲右撲就好辛苦

原帖由 hcshiu 於 10-5-4 18:07 發表
其實你地子女同班,又有心比佢地學野,咁你地可以再睇下有無其他家長都有興趣,咁等佢地幾個同班小朋友一齊去上興趣班,咁佢地可能會易些接受。

...
歡迎參觀『文。穎之家』

Hi YYC papa and mama,
May I know what are the Extra curicular activities (ECA) that hold by YYC? When are the ECA? My son will attend Full Time K1 from this Aug. I plan to enroll few courses for him, but do now want to duplicate the course if YYC also has. Thank you

各位又一村舊生媽媽^^請問學校嘅課外活動是星期六上還是平日放學上呢^^???

原帖由 mushroom123 於 11-7-15 13:29 發表
各位又一村舊生媽媽^^請問學校嘅課外活動是星期六上還是平日放學上呢^^???

希望以下資料能幫到你.

K1 - K3 ECA全部逢星期二舉行
上午班: Classs A: 3:00pm - 4:00pm
下午班及全日班: Class B: 4:30pm - 5:30pm

1) 英語滿Fun班
2) 芭蕾舞班
3) 繪畫班
4) 幼兒體操訓練班

原帖由 chulay 於 11-7-15 14:02 發表

希望以下資料能幫到你.

K1 - K3 ECA全部逢星期二舉行
上午班: Classs A: 3:00pm - 4:00pm
下午班及全日班: Class B: 4:30pm - 5:30pm

1) 英語滿Fun班
2) 芭蕾舞班
3) 繪畫班
4) 幼兒體操訓練班 ...

唔該晒^^資料好詳盡
照咁睇上午班要參加真係唔湯又唔水喎...如果讀下午班就好d...放咗學可以即刻上埋興趣班^^
咁請問興趣班大約幾錢架^^???

之前有媽媽講大約$80一堂,未知是否會加價

回復 14# mushroom123 的帖子

好似要抽籤架,係咪呢??

原帖由 chelchel0126 於 11-7-16 17:04 發表
好似要抽籤架,係咪呢??

不是啊, 係先到先得. 每項活動大概$800(共十堂).

我打過電話問學校,大概10月起有興趣班,具體時間未定
‹ 上一主題|下一主題