用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣安排做功課和溫書時間?
go

點樣安排做功課和溫書時間? [複製鏈接]

我的女兒今年九月升小一,預計會升讀傳統模式的政府津貼小學,她的性格文靜,應該適合接受傳統教學。我是一位在職媽媽,每天早上8:45離家,大約黃昏6:30回到家。因為女兒學校和我工作地點近家,她行路5分鐘回校,所以我每天早上和晚上8:00-8:30 這兩段時間替她溫習,我們已經適應了這種生活模式。

問題來了,她升小學後,由於小學上課時間較幼稚園早,又要趕校車,跟本不可能在早上squeeze些時間來溫書,晚上我放工回家吃完晚飯,只可能溫習30-45分鐘,到大約9點,她便要洗澡睡覺了。看了一些小朋友做功課和溫書至三更半夜的個案,對我來說真是不能接受,也不想發生在自己身上。

小學功課繁重,而我又不想放棄工作,就算轉半職也不可能,所以,真不知怎樣安排她的溫習時間。
有相同經驗的媽媽,有何對策,煩請指教。

2    0    0    0

原帖由 siumau 於 10-4-20 12:06 發表
我的女兒今年九月升小一,預計會升讀傳統模式的政府津貼小學,她的性格文靜,應該適合接受傳統教學。我是一位在職媽媽,每天早上8:45離家,大約黃昏6:30回到家。因為女兒學校和我工作地點近家,她行路5分鐘回校,所以我每天早上和 ...
我一年前也是在職mm,每天晚上9:30回家.我以前是叫他自覺做功課,要默書自己先溫習,每天留一些課外補充给他.二個兒子從沒去補習社,大仔二年级尾時英文退步,請中七姐姐補了大槪一年.後來細仔上小學,一小時唔够二個仔分.細仔沒阿哥咁定和叻,写字又慢,哥哥又要考第一次呈分試.自己也很緊張,每天回家就像癫婆咁鬧佢地,傷晒感情.幾唔捨得間公司也要番去自己睇住的仔.

醒目開學勳章

我現在是在職媽媽. 我仔在婆婆家做功課+溫習+ 洗澡。晚上我都係響阿媽食埋飯.所以省回煮食、洗碗等時間。回家後,我沖涼時,佢就上網或做我俾既paper.出來一齊檢查功課. 溫下習.9時半上床.

如果果日功課做得好. 都有30-45分鐘剩的. 佢會玩下,睇下書.

你可以安排一些佢自己都可以處理既野讓佢自己做(如洗澡,溫下英文,做paper....). 避免積太多野等你番工才做.

當然,大前提係小朋友自己肯先得.

原帖由 小豬嘜 於 10-4-21 12:25 發表
我現在是在職媽媽. 我仔在婆婆家做功課+溫習+ 洗澡。晚上我都係響阿媽食埋飯.所以省回煮食、洗碗等時間。回家後,我沖涼時,佢就上網或做我俾既paper.出來一齊檢查功課. 溫下習.9時半上床.

如果果日功課做得好. 都有 ...

我仔在婆婆家係唔聽她的話,
所以要去TUTOR CENTRE 做功課.

樓主你六點半可以回到家已算唔錯,我最早要8:30才回到家,我屋企用工人,我小朋友洗澡吃飯通常都會在我回家前完成,學校功課要他們在我回家前完成(通常哥哥做到,弟弟做唔到),我回家用15 min匆匆吃完飯,就check功課和溫默書,他們就等我指示改正或者繼續完成未完/之前唔識做既功課。平日目標是10:00上床,不過通常是10:30,有時要11:00。
我要在他們上床後才有私人時間或看電視,如果夜了回家,我就要在他們上床後才吃飯(或者在公司一邊OT一邊吃,唔會出去吃晚飯,寧願早D攪掂,早D回家)。.....其實,做在職媽媽私人時間會無哂。

醒目開學勳章

仲有,雖然我家同我媽家行路距離只有10分鐘, 我都會同我仔串下生字.有時溫習唔一定響屋企的.

原帖由 siumau 於 10-4-20 12:06 發表
我的女兒今年九月升小一,預計會升讀傳統模式的政府津貼小學,她的性格文靜,應該適合接受傳統教學。我是一位在職媽媽,每天早上8:45離家,大約黃昏6:30回到家。因為女兒學校和我工作地點近家,她行路5分鐘回校,所以我每天早上和 ...

視乎可否一小時內完成所有功課,跟住溫默書,通常呢 d 小朋友會成績好。

但要兩個小時以上先完成功課,呢類要溫書就會遲睡,遲睡就自然日子久就會對書本失去興趣,早睡就溫唔到書,成績就唔會好。

所以要成績好,父母要貼身教,成績唔好,父母要貼身輔導,九歲過後如對讀書無興趣,就會失去讀書的動機。

原帖由 happyvalley 於 10-4-21 17:39 發表

九歲過後如對讀書無興趣,就會失去讀書的動機。...

唔好咁快判症啦,我成日諗,凡事有可能,而且永遠唔怕遲。工作上遇見好多小時候成績好差唔鍾意讀書既後生仔,大個左佢地會為左各種理由而發奮讀書,好多時候呢D後生仔比起順利A-level到大學畢業既工作態度好得多。

原帖由 Fion_Chan 於 10-4-21 23:57 發表

唔好咁快判症啦,我成日諗,凡事有可能,而且永遠唔怕遲。工作上遇見好多小時候成績好差唔鍾意讀書既後生仔,大個左佢地會為左各種理由而發奮讀書,好多時候呢D後生仔比起順利A-level到大學畢業既工作態度好得多。 ...

小時候成績差未必等如對讀書無興趣,可以是對死背無興趣,到中學要求理解及分析時,真會生反晒,我就是過來人。

九歲後對讀書產生恐懼,就會怕了書本,我好彩小學時只是成績差,從來未被人迫讀書,所以中學時讀得好開心。

hi:

我係全職媽媽都各得時間唔夠用, 而傳統模式的政府津貼比較多功課和默寫(名校更加), 我都要9:30前sleep,
但都要10點,  因功課多(6-7)樣, 而且好tried.  so做得好慢,  其實用溫習30-45分鐘都夠, 我用20分鐘, 佢已經叫help.............., 我想一日有30個小時就好啦!!!!!!!!!!!!

學校呢幾日合共有三日半假期, 個囡拖延慢慢做功課, 我講咗你呢句說話, 囡囡馬上做晒功課。

其實你講是【專心做功課】

原帖由 happyvalley 於 10-4-21 17:39 發表

視乎可否一小時內完成所有功課,跟住溫默書,通常呢 d 小朋友會成績好。

樓主的情況, 應該找定私人補習或街外補習的資料. 待開學後, 看情形即決定補唔補習. 我覺得:

私人來家補是最好的, 貼身教, 有時間可以教吓作句子/作文(中/英).

街外補-不同學校, 一群小朋友或會分心做功課和溫默書. 很多回家後, 家長還要跟過, 特別是作文和做週記.
‹ 上一主題|下一主題