用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文式
樓主: 軒仔媽媽
go

學公文式 [複製鏈接]

原帖由 mama614 於 10-7-20 14:29 發表
學公文式都係操練,啟發唔到思維。

我自己都覺得有你以上睇法, 因上到小學有文字題就開始有困難了, 他只係識望到數目字和符號會去計個答案出來點算好

wa, 你仔仔好叻, K3 已經識咁多字....
請問你仔仔幾大開始學公文英架?
除左公文英, 仲有無學其他英文 course? say phonics?

原帖由 77777 於 10-7-20 17:39 發表
操練之中亦會學識好多生字, 而要作一篇好的文章, d字統統唔識, 實在有難度.....而如果識多左字, 個小朋友係鍾意睇書, 就唔怕無創意啦, 我個仔係k3開始睇Roald Dahl d 書, 佢d作文好多時係好有創意, 天馬行空, 總之,  ...

回覆 15# SARIDON 的文章

Good comment

jdepp,
我仔啱啱學, now is K3, 因英文不好所以從7A(very first level)開始, 一個月後既今日升一班到6A, 學咗好多既vocabulary, 雖然係好basic既cap, log, rest, etc既字, 但從中會學識埋phonics.  最重要係佢對英文既信心同埋興趣大增呢!
77777,
你的仔仔好叻呀, 好同意你果句"創意呢樣野, 睇得書多, 自然會有......"

77777,
佢係讀緊ERP呀, 啱啱開始6A呀~~~~

簽名被屏蔽

睇書真係好有益, 只係要小朋友識多D 生字先可以, 你講得好岩.........咁我都要小朋友開始學先, 希望可以培養佢睇書, 多謝你既經驗之談, hehe~

原帖由 77777 於 10-7-21 14:14 發表
呵呵, 佢叻??  唔係架.... 佢就係k3連it字都認唔倒, 我先比佢學公文, 不過佢一識一d生字, 我就同佢一齊睇書, 因d故事係好有趣, 佢就唔怕d字深, 其實最緊要係佢有興趣.....如果學公文, 根本唔須要再去學phonics, 佢會 ...

我覺得學公文英真係可以唔駛特登去學phonics, 因為好多時同一份worksheet佢會有生字如"ox"and"fox", "shirt"and"skirt"(用simple vocab.比喻)etc, 同學仔好自然自己去拼讀個字, 好快就領悟到點去拼音.

原帖由 77777 於 10-7-23 12:40 發表
agree x 2

佢地一聽倒d音都識拼個字出來, 同時我覺得佢地d拆字就係 d rhyme, 小朋友識讀就識串...默書係唔駛用太多時間溫架....或唔溫都會識...

HI,我係路過的,我都agree,我小朋友由上年10月開始學公文英(6A),到而家學緊2AI,好多字都識串,我諗對佢今年升小一會有好大嘅幫助。

簽名被屏蔽

我覺得學Kumon英or其他phonics都無問題, 睇吓個同學仔啱邊種, 最終達至拼到音咪得law~~~~不過, 我想講學Kumon英可學到大量生字同時提升閱讀理解, 又可學到拼音, 呢個方法幾好咁姐!  我唔係賣廣告, 只是想分享~~~~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我想請教下大家.我知道公文英對vocab 幫助好大,  但我同時知道我小朋友vocab 方面好弱 (現在 p.4) , 不過他的性格一定不肯每天聽cd, 但逼佢時佢會(不願意地)肯做派回來的練習 (因為要交功課比老師).  那麼報公文英是否不適合 ?

回覆 1# 軒仔媽媽 的文章

‹ 上一主題|下一主題