用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽咪點選國際班定雙語班?
go

各位媽咪點選國際班定雙語班? [複製鏈接]

我想幫仔仔n班選中文, k1 & k2轉讀國際班到k3再轉雙語班,會唔會對小朋友有影響?各位媽咪點睇,大家分享下意見thanks~
   0    0    0    0

What are the differences between International class and Bilingual class?

原帖由 遊遊 於 10-4-19 11:33 發表
我想幫仔仔n班選中文, k1 & k2轉讀國際班到k3再轉雙語班,會唔會對小朋友有影響?各位媽咪點睇,大家分享下意見thanks~

原帖由 遊遊 於 10-4-19 11:33 發表

請問雙語班係指粵英or普英?

如果係粵英, 我估係無問題的, 因為廣東話係小朋友的母語, 屋企人又有講, 佢好快跟得上.  

如果係普英, 就麻煩少少, 因為k1, k2無讀過普通話, 但其他一早揀普英的小朋友已經讀左兩年, 打好了基礎.  

k3先貿貿然轉入普通話班, 佢一定比其他小朋友落後, 可能會影響學習的自信, 再者, 等佢適應到普通話教學時, 可能已經係下學期了.

If you are not going to send your kids to international school, I think 雙語班 would be better.

如果我選 k1 & k2 國際班全英語教學,放學再進修1小時中文, K3就轉注流班係辛苦D~但因為我無諗住個仔讀國際小學為有諗E個方法打好英普基礎, 但有怕佢唔識認, 但雙語粵英班(得1小時學英文我本人覺得少學唔到D咩)所以唔知自己係岩定唔岩
‹ 上一主題|下一主題