用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 假設如果希望小朋友將來可以入醫科﹖
樓主: dong-dong
go

假設如果希望小朋友將來可以入醫科﹖ [複製鏈接]

多謝各位回應﹐小的時候﹐我很喜歡畫畫﹐但我的父母置之不理﹐所以到今天﹐我一直覺得非常遺憾﹐如果當年﹐父母願意幫我一點點﹐可能今天......﹐我的孩子向我表示過他的意願﹐當然他還小﹐現在想要做﹐不等于將來能夠做到﹐我亦不會強迫他一定要讀醫﹐不過我覺得我有責任為他鋪一條小路﹐在他還沒能力自己為自己鋪路的時候。未來的路怎么走﹐還是要靠他自己。

如果個個家長都關心子女成長,
給予合適栽培,
表達對未來願望的支持,
將來社會便會出很多的人材!

原帖由 talent2000 於 10-5-3 00:27 發表
Good at Maths, English, Chinese, plus A Grade at Biology and Chemistry - AL level! Goodluck!

讀醫唔一定要有讀Biology架,但一定要讀過Chemistry。
至於係咪一定要A Grade,好視乎每年報讀醫科考生嘅趨勢。

原帖由 littlefaith 於 10-5-3 08:55 發表

讀醫唔一定要有讀Biology架,但一定要讀過Chemistry。
至於係咪一定要A Grade,好視乎每年報讀醫科考生嘅趨勢。

yes, it all depends on the demand (supply is more or less fixed, right?). This yr, we have a case with 8As in HKCEE not being able to enter thr EAS.

Admission figures of 2009 and 2008 are copied for your general ref, pls: http://www.jupas.edu.hk/jupas/content_af_2009.htm#hku
http://www.jupas.edu.hk/jupas/content_af_2008.htm#hku

The last but not the least, while parents can cultivate the kids with interest in the subject area, provide more opportunities for the basic training of Lang, Maths, critical thinking, etc. which will be useful no matter what major they will choose, we must respect the kids' choice of their major as it's their own career.  :)

原帖由 dong-dong 於 10-4-27 09:20 發表
多謝各位回應﹐小的時候﹐我很喜歡畫畫﹐但我的父母置之不理﹐所以到今天﹐我一直覺得非常遺憾﹐如果當年﹐父母願意幫我一點點﹐可能今天......﹐我的孩子向我表示過他的意願﹐當然他還小﹐現在想要做﹐不等于將來能夠做到﹐我亦不會強迫他一定 ...

我都有同感, 現在目標是做醫生, 但是否成功都未必知.
有目標始終好過無, 由小時侯定立目標, 慢慢朝着目標走, 就算做唔到醫生, 都希望做到專業人士.

個個父母都想自己仔女做醫生、律師, etc 架啦, 廢話 !!!  

不過得唔得要看個細路仔.....好多野都唔係父母想點就點.... 將來佢地結婚都一樣

簽名被屏蔽

原帖由 jamesbond007 於 10-5-3 04:00 PM 發表

有多餘的〔空〕才會在這裏出現,
上來就是〔丟空〕,
既能被〔丟〕的東西即〔廢〕,
是故所有在這裏的話都是〔廢話〕.

包括我的話和你的話,也都是〔廢話〕. ...

我冇多餘的 〔空〕, 只係就個topic 表達下意見,
唔好意思, 又係廢話

對女我貪心d,有三個願望.
1. 幸福快樂
2. 健健康康
3. 對社會有貢獻
無知是福

原帖由 km1357 於 10-4-23 13:50 發表

可惜,可惜....穿梳機好快就要退役, 你小朋友已經無機會..

讀歷史得唔得呀? 哈, 講下笑咋.

依家講緊選小學, 咁快講讀醫? Karen55407  講得好對, 必須成為頂尖學生先有機會入醫科. 不如還原基本步, 練好專注力, 學好中英數常體藝.     呢條其實係大路, 正所謂條條大路通羅馬, 去到羅馬的小路當然有, 不過唔係條條得, 揀錯左就.....(咦, 我講緊乜 ? 忘記對上幾句喇   )
但到選中學時就可能要想想那間中學較入適了, 例如唔會入只有商科強的學校....可能真係要睇睇邊間理科強D, 如Chem 等(我唔知醫科要求係乜, 不過上便有人話要Chem 好.)

哈哈哈!!! 唔可惜, 唔可惜!
冇話搾開Porsche 356 Speedster就唔識搾911 GT3 RS呱.
穿梳機退役後可能重容易作私人收藏啦!!!
咁到時亞仔可以載我哋tim!!!!

原帖由 km1357 於 23/4/2010 13:50 發表

可惜,可惜....穿梳機好快就要退役, 你小朋友已經無機會..

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 jamesbond007 於 10-5-4 05:36 PM 發表

你的這個回應不是〔廢話〕,
而是〔廢話中的廢話〕,
我回應你的回應就是〔廢話中的廢話中的廢話〕.

只想帶出,同一bk天空下,
當別人的說話是〔廢話〕,
那我們的也同樣是〔廢話〕.

別人的 ...

你咁多廢話, 不如自己開個 post 啦

回覆 32# brian61950 的文章

Yes, me too.
It is my hope for kids.

原帖由 dong-dong 於 10-4-27 09:20 發表
多謝各位回應﹐小的時候﹐我很喜歡畫畫﹐但我的父母置之不理﹐所以到今天﹐我一直覺得非常遺憾﹐如果當年﹐父母願意幫我一點點﹐可能今天......﹐我的孩子向我表示過他的意願﹐當然他還小﹐現在想要做﹐不等于將來能夠做到﹐我亦不會強迫他一定 ...

先天條件: 天生怕血,怕核突, 咁就唔可以做醫生,另外記性好。
後天條件: 成績要好, 將來要針對入醫學院嘅收生要求而選科。從小培養子女對科學及醫學嘅知識同興趣。

忠告:若發覺先天同後天條件不濟, 而子女又無興趣, 請考慮其它發展。

回覆 38# maglam1985 的文章

同意,
如果先天怕血,
(好似我咁, 一見血真是暈陀陀),
就真係唔駛諗了!

‹ 上一主題|下一主題