用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 塗改帶
go

塗改帶 [複製鏈接]

醒目開學勳章

你哋仔女是 ? 牌子塗改帶
   0    0    0    0

原帖由 kschling 於 10-4-18 14:44 發表
你哋仔女是 ? 牌子塗改帶

以前用PIUS, 但個蓋會甩, 甩咗啲帶就冇保護, 而家改用SDI,  好好用,我極力推薦

醒目開學勳章

SDI ? 好似未見過這牌子嘅文具用品 , 價錢 $?
原帖由 maglam1985 於 10-4-21 21:59 發表

以前用PIUS, 但個蓋會甩, 甩咗啲帶就冇保護, 而家改用SDI,  好好用,我極力推薦

原帖由 kschling 於 10-5-1 14:09 發表

我喺旺角買,優惠裝$39有4芯一機(個芯日本製造10M長),散買應該會貴啲 濶度可選4.2mm, 5mm或6mm, 用完以後淨買芯替換就得, 包裝袭寫住總代理係新成昌文具貿易有公司, 電話: 2796 8208, 你可以打去問吓就近邊度有得買。

原帖由 kschling 於 10-5-1 14:09 發表

我喺旺角買, $39有4芯1機(芯係日本製造, 每個芯嘅帶長度係10米, 而機都有芯),用完可以留番個機, 淨係買芯替換就得, 個機可以適合4.2mm, 5mm同6mm,  我見包裝袋上寫個總代理叫"新成昌文具貿易有限公司, 電話: 2796 8208, 你可以打去問吓就近邊度有得賣。

買塗改帶要留意芯嘅長短, 因為短嘅價錢會比較平, 不過好快用哂, 我計過用10米長嘅化算少少。

我係公共屋村文具鋪仔見有,但不是優惠裝,大陸做,$14.5,包裝有簡體字,唔知點解包裝拍埋D日本牌子顯得較土,但用按製式(好似原子筆咁)就只有呢隻係咁。呢個設計幾好,我都剛買左試下。

SDI is good.

原帖由 Fion_Chan 於 10-5-3 00:55 發表
我係公共屋村文具鋪仔見有,但不是優惠裝,大陸做,$14.5,包裝有簡體字,唔知點解包裝拍埋D日本牌子顯得較土,但用按製式(好似原子筆咁)就只有呢隻係咁。呢個設計幾好,我都剛買左試下。 ...

我個包裝冇簡體字, 會唔會係假貨?!
SDI註明啲帶係日本料, 我估其它係大陸做, 只係個芯係日本嚟。 我個仔嘅意見係好好用, 我嘅意見係一定唔好買有蓋嗰啲, 分分唔見個蓋,尤其俾小朋友用。

教協買最抵架啦.有時有D獨立推廣裝,5,6蚊一支.抵過一包買架.近掛阿女鐘意用擦得既原子筆,相對塗改帶少左用.咁D功課睇上去就整齊D,靚D.不過D筆好貴,成17蚊,大書局仲要19~20蚊TIM.深藍色又成日無貨.買3送1支淺藍色.都OK既..

教協好多野都真係好抵,但唔好意思成日問人借證嘛.
如能放寛就好喇.

原帖由 ydoris 於 10-5-7 09:00 發表
教協買最抵架啦.有時有D獨立推廣裝,5,6蚊一支.抵過一包買架.近掛阿女鐘意用擦得既原子筆,相對塗改帶少左用.咁D功課睇上去就整齊D,靚D.不過D筆好貴,成17蚊,大書局仲要19~20蚊TIM.深藍色又成日無貨.買3送1支淺藍色.都O ...
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

我最近去 "兩蚊店" 買左 D 塗改帶, 諗住咁平買黎試下, 點知 OK 啵.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 miriam 於 10-5-7 21:51 發表
我最近去 "兩蚊店" 買左 D 塗改帶, 諗住咁平買黎試下, 點知 OK 啵.

我都試過用2蚊嘅塗改帶, 點知用咗一陣就斷帶, 成支掉咗, 所以都係唔好貪平。亞仔堅持用SDI, 佢話工欲善其事, 必先利其器, 我都好同意。

原帖由 ydoris 於 10-5-7 09:00 發表
教協買最抵架啦.有時有D獨立推廣裝,5,6蚊一支.抵過一包買架.近掛阿女鐘意用擦得既原子筆,相對塗改帶少左用.咁D功課睇上去就整齊D,靚D.不過D筆好貴,成17蚊,大書局仲要19~20蚊TIM.深藍色又成日無貨.買3送1支淺藍色.都O ...

我都係喺教協買, 我計過買優惠裝比逐個芯買抵啲。

回覆 1# kschling 的文章

SDI

原帖由 francischoi82 於 10-5-20 17:50 發表
乜而家d小學唔係用鉛筆架咩?
用改錯帶,點解唔用塗改液呢?

好多學校高小開始就要用鉛珠筆。
用過塗改帶你就知佢嘅好處, 塗改液要等佢乾,如果塗抺唔平, 就好難寫字, 另外, 你知喇, 考試係分秒必爭, 如果仲用塗改液就會蝕章。
不過都要預備一支筆型塗改液,因為有時想改嘅地方太狹細, 用塗改筆就會方便啲。

原帖由 maglam1985 於 10-5-21 15:02 發表

好多學校高小開始就要用鉛珠筆。
用過塗改帶你就知佢嘅好處, 塗改液要等佢乾,如果塗抺唔平, 就好難寫字, 另外, 你知喇, 考試係分秒必爭, 如果仲用塗改液就會蝕章。
不過都要預備一支筆型塗改液,因為有時想改嘅地方 ...

我讀書年代,老師教考試時寫錯索性劃左算,唔好用塗改液浪費時間,雖然宜家有塗改帶,始終要費點時間。
另外有家長買pilot個隻擦得甩原子筆(好貴,廿幾蚊支),又會唔會好D呢?
‹ 上一主題|下一主題