用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英華中一英文會唔會好深?
go

英華中一英文會唔會好深? [複製鏈接]

因為我從小都有請補習老師幫孩子補習英文,現在中一了,英文會唔會比較深一點,有無需要再請補習老師跟進英語?另外問一下今年入讀中一有什麼要留意同準備一下?因為英華要到7月前才有信通知,有無今年中一家長可以分享一下?謝謝!
   0    0    0    0

camry16618:
其實大部分的中學中一的英文都唔難,因為小學巳教學了大部份的文法,反而是在表達和運用方面,因為大部分的科目是用英文表達,所以認提高他的WRITING & SPEAKING的能力, I.H.和I.S.的英文生字會比較多,但係中一的中文反而好似深好多!
英華書院有3班是普教中,而且在中一分班試時會考,所以如果小學是廣教中的話,可以在這方面準備下,而7月的中一分班試成績是完完全全作為分班的參考,5班裡有2班是精英班,所以不可輕視,暑假會有運動興趣班,普通話和英文PHONICS班!

原帖由 camry16618 於 10-4-17 07:39 發表
因為我從小都有請補習老師幫孩子補習英文,現在中一了,英文會唔會比較深一點,有無需要再請補習老師跟進英語?另外問一下今年入讀中一有什麼要留意同準備一下?因為英華要到7月前才有信通知,有無今年中一家長可以分享一 ...

我們學校中文都是用普通話教,所以我想普通話應該無問題,但是你說普通話有3班,精英有2班,是不是入到精英班,就不能入普通話班?如果小朋友成績好同時普通話都掂,咁學校會分去那一班?仲有i.h同i.s是什麼科目?謝謝

camry16618:
精英班2班都是普教中,而其餘3班只有一班是普教中,I.H.是Integrated Humanities;I.S.是Integrated Science.

原帖由 camry16618 於 10-4-19 15:25 發表
我們學校中文都是用普通話教,所以我想普通話應該無問題,但是你說普通話有3班,精英有2班,是不是入到精英班,就不能入普通話班?如果小朋友成績好同時普通話都掂,咁學校會分去那一班?仲有i.h同i.s是什麼科目?謝謝 ...

謝謝你回覆,我都好想孩子能入到精英班,但如果孩子能力不及我都不會勉強他,仲想問一下有無校巴去到學校?

camry16618:
中學是無校巴的,但係小學部有校巴,我知有少數的初中生會搭,不過就要同埋d小學生一齊搭!其實南昌地鐵站好方便的,如果不是住離地鐵站好遠,中學生最好是自己返學啦!可能我地讀開男校(英華小學),高小時學校巳經鼓勵學生自己返學,所以大部份6年級的學生巳經自己搭車返學的!

原帖由 camry16618 於 10-4-19 21:06 發表
謝謝你回覆,我都好想孩子能入到精英班,但如果孩子能力不及我都不會勉強他,仲想問一下有無校巴去到學校?

mayc:                                                          謝謝你回覆:)

mayc

請問F1 lunch 是否要在學校吃呢?

英華的課程比其他中學是較深還是相約呢?

學生和老師表現怎樣?

可否分享中一訓練營是怎樣的?

thanks!

原帖由 mayc 於 10-4-20 12:27 發表
camry16618:
中學是無校巴的,但係小學部有校巴,我知有少數的初中生會搭,不過就要同埋d小學生一齊搭!其實南昌地鐵站好方便的,如果不是住離地鐵站好遠,中學生最好是自己返學啦!可能我地讀開男校(英華小學),高小時學校 ...

hinviv:
中一訓練營是判給外面教練做的,主要是提升班的團結和士氣,如果是外校生,便可藉此認識同學!
F.1的同學巳經可以出去吃LUNCH的,但學校飯堂是OK的,可以早上或小息訂定飯,LUNCH便會送到課室門口取,唔記得定都可以Lunch到飯堂買,不過便要排長龍去買!
我個人覺得課程都ok的,我有同事仔也是中一,讀九龍塘名男校,我們有時傾開,大家教的都差不多!
功課量也算適中,每日都有d功課的,(未必明天交),我聽有些band1的學校是成日都無功課的!
而有些學校是日都要做project,我們全年做了6-7個project左右!
考試前老師會派d past paper給同學做,今年5月開始,放學後,有些中七哥哥或大學師兄會以小組形式同F.1-4的同學溫書,我對學校的安排是頗滿意的!

quote]原帖由 hinviv 於 10-6-10 11:23 發表
mayc

請問F1 lunch 是否要在學校吃呢?

英華的課程比其他中學是較深還是相約呢?

可否分享中一訓練營是怎樣的?

thanks!

[/quote]

mayc

多謝回覆

校風如何?學生乖嗎 老師有心機嗎?

多唔多人留學校吃lunch呢?

Thanks!

原帖由 mayc 於 10-6-10 12:29 發表
hinviv:
中一訓練營是判給外面教練做的,主要是提升班的團結和士氣,如果是外校生,便可藉此認識同學!
F.1的同學巳經可以出去吃LUNCH的,但學校飯堂是OK的,可以早上或小息訂定飯,LUNCH便會送到課室門口取,唔記得定都可以 ...

hinviv:
我覺得校風都可以的,我不是常回校,但有一次我約了阿囝放學後去睇醫生,我在南昌站出口等他,等了約15-20分鐘,看見放學的學生,高年級的同學好ok喎,斯斯文文,細聲交談,校服整齊,低年級的學生書包都好大,會幾個幾個一路傾一路行,當然就無d大哥哥甘斯文,不過都唔會亂過馬路,個個都好守規則! 而阿囝話最近有一個F.1的同學屢犯校規,被退學了!

我唔知多唔多人留校吃Lunch喎!不過我叫阿囝一星期最多出去食一日,因為佢出去食多數是食"麥當奴",又無益,又無營養,太興又好貴,而且佢學校飯堂好OK的,選擇又多,價錢又平,阿囝為了儲多D零用錢會多數留校食飯,加上佢地學校lunch好多節目的,又有班際足球比賽,社際手球比賽,籃球比賽,英超聯賽(是英華超級聯賽) 唔打都好多人睇的!還有英語閣(規定一年要去10幾20次),科學甚麼??我諗佢地都無時間出去吃lunch!

原帖由 hinviv 於 10-6-10 12:36 發表
mayc

多謝回覆

校風如何?學生乖嗎 老師有心機嗎?

多唔多人留學校吃lunch呢?

Thanks!

還有一次我們在討論某間中學家長投訴學校不淮學生用升降機一事,阿囝話佢地可以用升降機,我細問下原來學校另有一部升降機是給學生用的(在飯堂後面,好隱蔽的),但規定只可到7樓找老師用的(教員室在7樓),而且只可上時用,落時不淮用,我們問有沒有同學會偷偷地去其他樓層的,他很驚愕地看著我們說:「無喎!大家都很自律的!」我聽完後非常安慰,學校除了教授知識外,能令學生學會自律,真是難能可貴.

mayc

多謝你的分享。活動的確很吸引喎!

原帖由 mayc 於 10-6-11 10:47 發表
還有一次我們在討論某間中學家長投訴學校不淮學生用升降機一事,阿囝話佢地可以用升降機,我細問下原來學校另有一部升降機是給學生用的(在飯堂後面,好隱蔽的),但規定只可到7樓找老師用的(教員室在7樓),而且只可上時用, ...
‹ 上一主題|下一主題