用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 細仔入真道, 真的無可能嗎?
go

細仔入真道, 真的無可能嗎? [複製鏈接]

請指教, 是否大家在真道的小朋友都出生於1月至6月呢?
因為好似今年不太願意收"細仔", 因"細仔" 力有不逮?

0    0    0    0

原帖由 Mrs_Yiu 於 10-4-17 01:04 發表
請指教, 是否大家在真道的小朋友都出生於1月至6月呢?
因為好似今年不太願意收"細仔", 因"細仔" 力有不逮?

因為真道是十一年中小學制,學生會比人小一年考新高中,所以大仔入真道長遠計是比較適合及比較容易讀得上,不過這是比較而己,還是要孩子看看孩子的能力,只是我個人的分享而已。

小女04年9月下旬出世,係細女,真道取錄咗。

所以,又唔可以話真道唔願意收細仔/女,最重要仍然睇小朋友第一次面試表現,同埋第二次面試家長教育理念是否配合。

我囡囡同班同學仔兩個都係細囡,真道都收咗!

我個仔今年入讀,8月出世!

My girl is end Nov girl and will study FS1 in this Sep.  Agreed 1st group interview is most important!

My little daughter is October child. Six years ago, in the briefing session, Principal Yau said that "細仔" has less chance. I think it is generally true as elder children would perform better than younger children on average. Nevertheless, my daughter was admitted. So, no need to worry. If you really like the school, do apply.

Many thanks for all of your reply.
Regards,
Mrs. Yiu

我想問下, 如果小朋友英文唔太好, 咁入真道機會會唔會細d??

我小朋友係細b,英文都唔算好,我地冇賓賓同佢講英文,冇同佢搵鬼佬或上乜野英文班,但今年真道都收左佢,而且佢仲係響第一輪面試表現最好,得分最高果批,所以大細b唔係問題,最緊要係睇小朋友面試臨場表現,同埋真道面試唔係考學術水平,而係睇小朋友有冇學校要求o既特質...

原帖由 chriswanwan 於 10-4-25 14:21 發表
我想問下, 如果小朋友英文唔太好, 咁入真道機會會唔會細d??
我家有三寶

我囝囝係超細仔(12月中出細),英文都唔係特別好,平時都好少同佢講英文。佢第一round收左,我地都好surprise,相信係interview表現啊錯,今年9月入小一。
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

THANKS TO ALL
我希望我個女入到去啦..
‹ 上一主題|下一主題