用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇家長會比小朋友同時讀2間唔同幼稚園 ...
go

有冇家長會比小朋友同時讀2間唔同幼稚園 [複製鏈接]

我個囝囝(細仔)今年9月會讀K1上午班, 係一間普通的幼稚園, 在家乘小巴只需15min.
而家心大心細唸緊會唔會比佢讀埋樓下新開(在其他區口啤唔錯)的國際學校下午班.

其實考慮原因係:想囝囝將來讀本地小一,而又想佢可以讀吓國際班學語言(英語+普通話)

如果會的話, 個流程會係 :

7:45am-8:30am起床, 洗臉,早餐
8:30am

9:00am-1200pm
乘小巴返學+等車
上課
12:00pm-12:30pm乖小巴返家+等車
12:30pm返到家
12:30pm-1:15pmLunch+換校服
1:30pm返學
4:25pm放學
4:30pm沖涼+飲奶
5:00pm-6:30pmsleeping
6:30pm-7:30pm做功課+玩
7:30pm-8:00pm
Dinner
9:00pm - 7:45am
睡覺

以上的安排,唔知會唔會令到小朋友太趕頭趕命呢?
   0    0    0    0

有冇想似經驗的媽咪可分享一下呢?

醒目開學勳章

原帖由 LHLMother 於 10-4-16 14:49 發表
有冇想似經驗的媽咪可分享一下呢?

本人覺得會趕, 小朋友7點幾起床, 一路就不停好似工作咁, 直至 5:00 才可以小睡, k1小朋友仲細未必可以咁捱法.  就算捱到, 都搞到身子唔好.  何必 ?

我唔會, 因下午星期一至五都要佢上學會好辛苦, 因k1都係好細, 上午上完堂都好想訓覺, 我令願比佢返一天下午英文班, k2才學多一天下午普通話.因我都想少班人學英文同普通好d

我個下年都返k1, 佢現在上午有上學, 下午有一天去上英文playgroup, 一天下午去學音樂, 星期日去學婦女中心的兒童跆拳3yrs班(未上課), 都好忙, 晚上我下班7:00後要同佢溫書, 講故仔, 自制兒童功課給他做, 又要溫音樂, 我都覺得佢同我都好忙.

就如大人返2份part time工, 又要適應唔同環境. 都好辛苦

原帖由 LHLMother 於 10-4-16 14:48 發表
我個囝囝(細仔)今年9月會讀K1上午班, 係一間普通的幼稚園, 在家乘小巴只需15min.
而家心大心細唸緊會唔會比佢讀埋樓下新開(在其他區口啤唔錯)的國際學校下午班.

其實考慮原因係:想囝囝將來讀本地小一,而又想佢可以讀吓 ...

諗都唔好諗囉!

點解要3歲小朋友咁辛苦?比如之前一晚瞓得唔,第二日小朋有想早點午睡都唔得。又或者午睡瞓多左10分鐘,仲可能因瞓多左10分鐘,咁就玩少左。如果要出街街食飯要早d出去,咁就連玩嘅少少時間都而冇左!!其實就算冇差遲,成日都係得1個鐘玩,係咪太少呢?!

很多國家要小朋友滿6歲什至更大才可上學呢!當中一定有原因。香港已提早讓小朋友上學,爸媽還覺得小朋友輸蝕嗎?

唔好以為小朋友返學都係玩,所有野都係要attention架!attention係需要精神和用腦分析,兩都都會令小朋友好攰。
唔好意思我都要話句,我好討厭d人要小朋友返兩間學校…

醒目開學勳章

學語文唔係一年半載的事,即係你要小朋友直到K3都係返兩間幼稚園,K1可能無乜嘢要放學後做,但到K2/K3就要每日做兩套功課,又各有各的學校旅行同家長日,你點安排?

而且三歲後會有好多課外活動可以選擇,我估你都最少都會安排佢學一樣樂器,仲有游水畫畫語文等等,唔通唔比佢瞓?

原帖由 LHLMother 於 10-4-16 14:48 發表

其實考慮原因係:想囝囝將來讀本地小一,而又想佢可以讀吓 ...

多謝各位媽咪的意見!

其實小朋友個時間表內係有2hrs.玩既
(6:30pm-7:30pm & 8:00pm-9:00pm), 而此段時間就係我放工返來可以同佢的一齊時間, 我絕對唔會犧牲親子時段.

至於學其他野, 我唸响幼稚園階段, 只會比佢學彈琴(自己星期六上午教佢), 其餘時間(星期六-日)都係玩.

不過我唸過, 要佢同時適應2間學校唔係易事, 可能會安排佢下學期先插班入國際班下午班.

期間就上午放學後, 試吓繼續比佢返英文playgroup, 但時間就會係3:00pm-4:00pm, 睇睇佢完咗playgroup先瞓ok唔ok, 咁如果ok的話, 下學校返埋下午班都係放4:25pm, 我唸會好d.

同埋我只打算比佢返半年-2年, 事關係地要搬屋了, 所以功課方面唔駛太擔心應付唔到.

醒目開學勳章 王國長老

絕大部分3,4歲小朋友, 仲係需要午睡的, 你不如返左K1, 睇下佢時間表點樣再決定吧!
K3返2間, 我真係識人做過, K1返2間真係太辛苦了, 唔好以為小朋友返學唔駛用腦得架, 好攰架
原帖由 LHLMother 於 10-4-16 04:50 PM 發表
多謝各位媽咪的意見!

(6:30pm-7:30pm & 8:00pm-9:00pm), 而此段時間就係我放工返來可以同佢的一齊時間, 我絕對唔會犧牲親子時段.

至於學其他野, 我唸响幼稚園階段, 只會比佢學 ...

醒目開學勳章

我見你寫6:30pm-7:30pm係做功課同玩,如果返兩間,做兩邊功課,可能無乜時間玩,係做少少,抖一陣,又做少少,可能咁就一個鐘.而全日都無乜比佢天馬行空咁自由活動嘅時間.

無論如何,自己小朋友情況,自己最清楚,其他小朋友頂唔住,唔等於所有小朋友都頂唔住,同埋我諗你都心裏有數.希望你會搵到最適合佢嘅學習模式.

原帖由 LHLMother 於 10-4-16 16:50 發表
多謝各位媽咪的意見!

至於學其他野, 我唸响幼稚園階段, 只會比佢學 ...

你個小朋友現在有無返開N1?下午果間學校hair唔hair架?如果係"谷"果種就好難頂.
我鄰居個仔之前就讀兩間K1(其中一間仲係KV),我見他都有熊貓眼,現在他已經唔讀.
Twins 媽咪

Hi, I have some different view on this topic. First I think we should not assume going to school is " 辛苦", it is fun & more meaningful for kids when compare to just sit there / play usual toys or watching TV at home. Be frank   I personally think that if just go to playgroup in the afternoon once or twice a week, this will even make the kid more 辛苦 as they can not have a fix timetable everyday. For example we let them take afternoon playgroup on Mon and Wed afternoon, then kid need to take nap time late on Mon, then nap time early on Tue, then latre on Wed... isn't that make them more hard to adopt? And at the end in order to make them have a fixed timetable, you may eventually let them take nap late everyday.... if mom can accompany kids in the afternnoon and take them to outdoor activity then this is great ! But if you are a working mom , will you just plan to stay them inside the home in the whole afternnoon instead of learnng somthing  in pm school ? But on the other side I agree that 2 school cannot be sustained throughout the 3 years kindergarden as kids may not able to handle homeworks from 2 school. So maybe just until the first semaster of k2 , or depending the homeworkload of the 2 schools you choose.

醒目開學勳章

洗唔洗呀

嘩~番2間~
我諗都未諗過~
我啊女依家k1番下午班~
我都覺得佢辛苦~

有呀!藝人曹永廉同老婆就比個仔(只有2歲)返2間學校,所以傳媒都成日提到。
問到會吾會太幸苦?
梗係話"吾會..."
當然啦!"吾係自己,叫個仔去之嘛"

there are some kindergartens also organize some 2 hours or 1.5 hours activities for children (e.g. arts work, english ).

You may consider them.
i think that if you are not a full time mom and no one (or just bun bun) to look after the baby, 1.5 to 2 hours activites is also a good idea provided that it is near by

無得揀,我會離家出走
一家三口無晒心機,為四川災民深表哀痛
http://www.kohei.hk

好殘忍! 可能有童年陰影, 且對學習產生抗拒, 又可苦!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

i also agree not taking 2 K1 at the same times  But if the another time slot (not too long) is just some play group and fun activities (e.g. in another languages, english/japanese) with other child, that may be a good idea
‹ 上一主題|下一主題