用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs SA ??
go

SC vs SA ?? [複製鏈接]

今年九月SC收咗小朋友讀K1. 但係現在就在Salvation Army 讀緊N1. 唔知是否轉好啦??
1)SC要坐1 Hr shool bus.; SA就在屋企左右.
2)SC- half day; SA - full day now.
3)SA教自理好些,have montessarian... but no english class now.  
4)SC冇學卷;SA有學卷.

可否有經驗的過來人幫幫忙呢........
SC or SA...
   0    0    0    0

SC or 救世軍?? 點樣choose??
請大家幫忙呵!!

我覺得你講的都不是問題,兩間學校咁唔同,最緊要知道邊類教學方式適合你小朋友!

If SC needs 1 hour school bus, I will choose SA, SA is good in many aspect, I know they have good english training also.

原帖由 honey4u4m 於 10-4-15 12:17 發表
今年九月SC收咗小朋友讀K1. 但係現在就在Salvation Army 讀緊N1. 唔知是否轉好啦??
1)SC要坐1 Hr shool bus.; SA就在屋企左右.
2)SC- half day; SA - full day now.
3)SA教自理好些,have montessarian... but no engli ...

SC有學卷, 點解你話無既?

原帖由 honey4u4m 於 10-4-15 12:17 發表
3)SA教自理好些,have montessarian... but no engli ...

原帖由 hiellen 於 10-4-16 23:29 發表
SC有學卷, 點解你話無既?

唔知你地係唔係講緊SC= st.catherine呢??如果係,真係冇學卷喎!!

我個女依家都係讀緊 SA, 9月都你入 SC.....

我覺得 SA 間間唔同, 讀落又唔似出面D人講得咁好, 同埋我問左 N2 D家長, 佢地都話整體上都教得淺, 所以我會比我女轉校

不過我個女返 SA 都開心, 只不過我覺得有更好既 OFFER, 而自己又可以 AFFORD, 佢又可以考到, 咪比佢讀 lor......

Thanks for your response.
St Catherine同Salvation Army又真係好唔同的學校,走的路線不同,真係好煩死人啦!!!
Dear Fredmama,
我見SA教出來的小朋友又好像聰話些;見SC的好像多走來走去,坐不定.(只是個人的observation)...  但我又好喜歡SC的phonic, 好似話好好的.

我覺得小朋友聽唔聽話都未必關學校教, 家長點教都好重要
我又唔係話SA唔好, 間學校點run都要睇返個校長, 我果間就好多野都好無所謂, 有D家長咪覺得好 lor, 讀左成個學期, 又唔覺佢有咩特別好到要一早報 lor, 只係覺得佢多D聯校活動lor 

不過人都係想更好, 有更好既 choice, 就梗係去讀la.......

不過我都有諗其實佢2間都係行project, 只不過一間有學卷 (focus  on Chinese), 一間無 (focus on English), 都係多人想入既, 不過自己又唔想煩出去搵好既phonics, 所以都係比個女讀SC
我個女果間SA既老師都OK既, 都有愛心, 不過我覺得教小朋友既方法差dd

St. Cat 由於係活動教學,小朋友真係好活潑,但整體上係一間一等一的好學校,我個女依家讀緊K3,我亦幫我的細仔考St. Cat,可惜唔收,你有咁好嘅offer,讀咗先啦!又唔係無得返轉頭。

兩間都係好多人揀的學校,

你首先問問自己, 你想小朋友讀乜野小學?  津校官校 or 自己考直資/私校?  

如果你覺得你有9成機會係讀津校官校, 唔想俾錢交學費, 咁樣揀間口碑唔錯, 又最近你的學校 (即SA), 係最理想.  

如果你又1516, 未決定到想讀乜野類型小學, 又想在K3時試考下一些城中名校, 再加上負擔得起十二年的直資/私校學費+雜費 (很多學校係一條龍, 自設中學), 咁就揀SC, 因為SC名氣大, 考學校有優勢.

I think if you can afford paying the school fees for K1 to K3, the SC.

By then, you can have all the options.  

1. Apply other famous DSS / private schools
2. Apply 1 dragon schools
3. Lucky Draw

真係好多謝各位媽咪比我的意見,十分感激!
SC有net teacher 每日如果俾30mins, 但一班30人, 又唔知每位小朋友可以講到幾多句英文呢? 我成日自己反反覆覆問自己........
如果返半日學,唔知是否下午要安排學興趣比小朋友ga.....?
如果說到school fee,就around $1,200同$5,000(school bus included)的分別law....

原帖由 honey4u4m 於 10-4-20 13:29 發表
真係好多謝各位媽咪比我的意見,十分感激!
SC有net teacher 每日如果俾30mins, 但一班30人, 又唔知每位小朋友可以講到幾多句英文呢? 我成日自己反反覆覆問自己........
如果返半日學,唔知是否下午要安排學興趣比小朋友ga ...

有分別架,我小朋友系SC英普班,一見同學就講PTH/英文,好自然,一d都唔生硬,呢d都系語言環境造就既結果

我初時都有1516, 比唔比個女轉校, 因為我多數都 afford 唔到佢讀 12年直資/私校, 同埋我個女依家返 whole day, 又無請工人, 如果轉左校返 half day, 又要請工人, 又無學卷, 又唔係諗住讀名小學...... 之後都係覺得小朋友學 language 既, 環境係好重要, 如果日日都有機會比佢講, 總好過一個星期出去上一堂好既 phonics lor

轉去讀 SC, 我自己既支出係比依家會大好多, 我都無再 1516, 因為覺得小朋友打好個底係好重要, 個底好既, 之後去讀咩小學都易d pick up......

Dear fredmama,
我覺得你同我的境況好相似呵!I'm also cannot afford the kid for 12 years education.  Since the interesting class,保習are also need afterwards.  
但係想問下,如果3年幼稚園去SC(即誇區),但P1返番屋企neaby的官/津, 是否會好”sign" 呢?

醒目開學勳章

Hi honey4u4m,

I reply your PM again so you can check.

I would feel it is a waste to attend SC if eventually back to gov't/ aided schools since majority of them are using Chinese as medium of instructions anyway.

Ian

原帖由 honey4u4m 於 10-4-22 17:04 發表
Dear fredmama,
我覺得你同我的境況好相似呵!I'm also cannot afford the kid for 12 years education.  Since the interesting class,保習are also need afterwards.  
但係想問下,如果3年幼稚園去SC(即誇區),但P1返番屋 ...

I don't think so.
原帖由 iantsang 於 10-4-22 17:40 發表

I reply your PM again so you can check.

I would feel it is a waste to attend SC if eventually back to gov't/ aided schools since majority of them are using Chinese as medium of instruc ...

原帖由 iantsang 於 10-4-22 17:40 發表

I would feel it is a waste to attend SC if eventually back to gov't/ aided schools since majority of them are using Chinese as medium of instruc ...

同意, 我都覺得係waste,

有好多媽咪無考慮過升小學問題, 諗住報左/讀左先算.
‹ 上一主題|下一主題