用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #23 ...
go

做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [複製鏈接]

囡囡小一時做很多中英文 Exercise, 今年小二唔太肯做練習, 囡囡一有空閒, 就睇 Roald Dahl Magic Tree house Fairy ..... storybook 同煲 【老鼠記者】中文版。

請問我應該讓她自已睇書, 還是抽回時間做練習呢, 因為時間很有限, 兩者很難取平衡。

去年書展買了很多小二練習, 真係唔想浪費它。 再唔做, 就過時了。

謝謝。

76    0    1    0

去年書展買了很多小二練習, 真係唔想浪費它。 再唔做, 就過時了。

生多個就唔怕過時。

原帖由 beywat496 於 10-4-15 10:03 發表
囡囡小一時做很多中英文 Exercise, 今年小二唔太肯做練習, 囡囡一有空閒, 就睇 Roald Dahl Magic Tree house Fairy ..... storybook 同煲 【老鼠記者】中文版。

請問我應該讓她自已睇書, 還是抽回時間做練習呢, 因 ...

最好兩件事同時進行.

回覆 1# beywat496 的文章

I perfer reading, not execrise.
My kids and some of my friend's kids.
The improvement is better then do execrise only.

Reading is increasing the vocab, tense, compositaion ability.

But when examination coming, the execrise is more important then reading. It is internsive training for kid to prepare exam.

I never give any extra execrise to my kid.
When examination coming, i will give some execrise to him, and discuss the weakness in answer.

睇書=吸收新知識
做練習=温習,測試水平,加深記憶

平時睇書,考試前一星期才做練習.
無知是福

不錯的方法,我會試下.

原帖由 yan_913 於 10-4-15 19:17 發表
我都同意咁既做法,難得小朋友可以陪養到自我閱讀既習慣,就唔好迫佢做練習...你可以一星期做一次中英數ga ma..考試前一連串咁做,佢會好大壓力. 考試前主要做模擬試卷會好d

...
無知是福

原帖由 yan_913 於 10-4-15 19:17 發表
我都同意咁既做法,難得小朋友可以陪養到自我閱讀既習慣,就唔好迫佢做練習...你可以一星期做一次中英數ga ma..考試前一連串咁做,佢會好大壓力. 考試前主要做模擬試卷會好d
...

我自己都覺得考試前一天比佢做十幾頁既練習,
好像有點過份, 但小兒平時是不肯做練習囉.

我從來唔會比d仔做校外既Exercise, 書就會睇好多, 由漫畫, 偵探小說, 散文, 武俠小說, 科幻等乜書都睇.
小學時, 會係考試前一兩星期叫佢做翻晒學校之d工作紙/練習等(用電腦scan完, 整走答案再print出黎比佢地做)已經足夠.

比多d時間比小朋友玩吧!

多謝各位家長寶貴意見。

其實我都知【閱讀】是最好, 只是自己死唔捨得浪費練習, 全部新買回來, 小二的練習, 每本做了十多頁便當廢紙掉。

全新小三的, 唯有去二手市場賤價賣晒佢啦。

唉 ~  我連四五年級都有買定, 書展賣得好平。

原來過期的 outdated 練習, 做來都係浪費時間, 形式已全部不合時了。

今年書展, 我會轉攻故事書本給囡囡了。

再一次多謝各位家長寶貴意見。

noodle_amy_h  你嗰小朋友鍾意睇書係好嘅,加油呀。  發表於 12-7-17 17:55

原帖由 Terry280905 於 10-4-15 10:34 發表

最好兩件事同時進行.

同時進行,難度頗高

原帖由 beywat496 於 10-4-16 09:37 發表
多謝各位家長寶貴意見。

其實我都知【閱讀】是最好, 只是自己死唔捨得浪費練習, 全部新買回來, 小二的練習, 每本做了十多頁便當廢紙掉。

全新小三的, 唯有去二手市場賤價賣晒佢啦。

唉 ~  我連四五年級都有買定,  ...

練習唔想浪廢,可以比晒我
我反而想知你女女點解樣由做練習"變左"識得自動閱讀,我都想小朋友鍾意睇書,追書,追作者...

囡囡去年小一, 中英文好差, 可以說是文盲, 我買了很多練習讓囡囡熟習測驗考試卷模式, 從中識了很多字。但係考試測驗都不達標。

後來, 朋友講, 要做多點閱讀理解才有用, 甲部佔分多。於是又買很多 中文閱讀理解 , 而英文 comprehension 仲買新加坡出版的, 詞彙比較豐富, 於是奇蹟就出現了,  囡囡模仿作好多文章,  經常寫信給同學朋友仔, 每日一來一回, 中英都有, 過了一段日子, 現在小二就鐘意了睇長篇小說, 去廁所又睇, 坐地鐵又睇, 等放學時又睇, ..... 總之一有空, 咩到唔做, 鐘意坐下來看書。

現在屋企新加坡出版的 comprehension 仲未捨得掉, 詞彙好豐富, 但係好貴。

想小朋友鐘意睇書,追書,追作者, 父母身教 好重要, 他們會模仿, 即使你自己不鐘意睇書, 都要陪讀, 自小陪養興趣。

原帖由 aryee 於 10-4-16 10:39 發表
反而想知你女女點解樣由做練習"變左"識得自動閱讀,我都想小朋友鍾意睇書,追書,追作者...

回覆 13# AlanShirley 的文章

My kid is same, he love reading even chinese, english in any subject.

His vocab is rich & good sentence

Last Summer, my friend's kid ask a question of "Human Reproduction".
My kid , 6 yr old,answer is so crazy & 100% correct.
He used the term & theory in medical and human bio to answer.
What is "egg", "40 weeks", "X & Y" " X & X" for boy & girl?

He can write a report for Easter holiday with 300+ words in full sentence.

Therefore, I think the reading can improve the kid lerning ability and sense.

屋企周圍都擺放圖書, 連洗手間都係, 總之隨處都有, 每星期日都去圖書館或者書店 (指定節目之一), 屋企少開電視, 每晚set好一個時間睇書, 初初可能 需要伴讀, 但當呢樣嘢已成習慣, 你唔洗叫都會自動自覺.

原帖由 aryee 於 10-4-16 10:39 發表

練習唔想浪廢,可以比晒我
我反而想知你女女點解樣由做練習"變左"識得自動閱讀,我都想小朋友鍾意睇書,追書,追作者...

noodle_amy_h  let me try try  發表於 12-7-17 17:57

回覆 1# beywat496 的文章

閲讀的益處比較長遠,學的東西是不知不覺地不斷吸收,而且是一種終生的興趣,真係唔好停.
做exercise 可說是用來操考試技巧和時間管理.
如果小朋友是讀傳統學校,要二者兼顧,係辛苦D.但個人認為是需要的.
如果二者選一,個人認為一定是閲讀.

Jackieson  "閲讀的益處比較長遠,學的東西是不知不覺地不斷吸收,而且是一種終生的興趣,真係唔好停"  發表於 12-6-8 13:56

王國長老

睇完你地既留言,我真係覺得好有用,雖然我小朋友只係K.1但我每日都會同佢睇書約30-45分鐘,佢太細未識讀,但就可以根據圖畫講返大約故事出黎,呢個習慣都KEEP左好耐,有時我唔得閒陪睇,佢都可自己坐定睇,自己同自己講,希望佢可以KEEP住有興趣睇書,到小學就跟你地所講方法,平日多睇書,考試前先做ex,盡可能做到兩者平衡
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

簽名被屏蔽

當年參觀港大大學堂宿舍,每格廁所都很寬敞之餘,還有一個櫃擺書和雜誌,真是驚喜。在我有自己的家之後,廁所一定有一格櫃擺書。但不是個個欣賞這安排,老公和細仔都唔會。大仔和我就一樣咁喜歡。
‹ 上一主題|下一主題