用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心, 請給意見
樓主: yuekinwai
go

好唔開心, 請給意見 [複製鏈接]

原帖由 wunma 於 10-4-15 17:11 發表
唔明點解說成向老師自首? 個學生是對媽咪不誠實, 只要真心向媽咪道歉答應肯去改不就成了嗎? 為何硬要把事情張揚開去, 來收阻嚇作用呢?

要弄清楚, 在這情況來說, 學生沒有騙老師, 不告訴老師不代表隱瞞, 只是沒必要 ...

如果我無攪錯,小朋友係做錯左兩件事,一件係忘記帶野連續三天,呢件係小事(我覺得),道歉對像係媽媽或者自己;另一件係,擅自刪去老師比家長既note,呢個係大事,因為係誠信問題,道歉對像係老師同家長。「自首」意思只係主動向老師坦白認錯。

醒目開學勳章

原帖由 aryee 於 10-4-16 10:04 發表

如果我無攪錯,小朋友係做錯左兩件事,一件係忘記帶野連續三天,呢件係小事(我覺得),道歉對像係媽媽或者自己;另一件係,擅自刪去老師比家長既note,呢個係大事,因為係誠信問題,道歉對像係老師同家長。「自首」意思只係主動向老師 ...

認同. 不明白點解話唔駛向老師認錯?!

原帖由 wunma 於 10-4-16 10:55 發表

我看孩子犯錯的嚴重性, 尤其當事人年紀越小的, 思想越簡單的, 多不會著眼於行為上的錯處, 而是看背後的動機.

"擅自刪去老師的note"的確是大事, 但我認為他沒有欺騙或隱瞞老師的動機(當然做不做到是另一回事), 只 ...

aryee 和 wunma 兩位各自有道理
人誰無錯, 更何況是一個小孩, 我一而再解釋, 忘記帶功課/回條, 老師寫在手冊是目的是通知媽媽, 並提醒不可再忘記, 只要適當方法幫助, 避免再忘記就可, 但塗改手冊及說謊是不誠實的表現, 情況非常嚴重.  我叫他寫低做錯什麼, 並在旁邊寫出解決方法, 然後貼在睡房當眼處提醒自己.
基本上我偏向跟老師說, 然後和她商量點樣幫呀仔, 我的理據是: 1) 我教他做人要誠實(對媽媽和老師都要) 2) 做錯事要勇於承擔,
若果不向老師說, 好像是講一套做另一套, 但我昨天跟老公商量, 他說沒必要同老師說, 老師知道定會記過, 而且呀仔已知錯, 他不贊成說.
現在我更不知如何是好!!

可能佢寫手冊吾齊,你同老師講,每日搵個同學OR行長同佢對下手冊,一排之後吾洗架啦.同埋自己疑心要加多D,即係你自己都吾好靠睇手冊,多口問佢有無通告,要吾要帶習作同專題之類.呢D野係我而家做緊既,SO FAR好OK架.最後,你可以咁,買本好平幾蚊既日程薄(放心,我2位公主都用緊呢個方法)有時老師寫D野吾係第2日要交既,可能係下星期或月尾,咁老師未必到時會再提,又或者加埋幾時要默書呀,帶畫碟呀,著體育服呀所有吾係急既野.全部寫晒落去,每晚CHECK一次,做完既可以CHOP個印仔.好清楚既會知要做D咩野,吾會錯架啦...換句話說即係有2本手冊LOR~好得架...

醒目開學勳章 王國長老

同意, 本家課冊仲有幾個月用, 小朋友改左老師寫既野, 一定係錯(驚俾人鬧又好, 想掩飾又好, 唔知訂又好)
錯左要承擔, 呢個係基本原則, 小朋友改老師既野呃家長, 家長知道後唔叫佢同老師坦承, 咪即係教小朋友呃老師? 黎緊呢幾個月, 小朋友仲要擔驚受怕, 怕老師發現, 呢個莫非係正確處理方法?
同老師坦承有好多種, 家長兜口兜面去搵老師, 我覺得係比較"激"既一種, 如果我係老師, 我亦樂於見到家長會教小朋友勇於承認責任, "刑罰"既野, 再慢慢斟啦.....
原帖由 brian61950 於 10-4-15 06:45 PM 發表
其實老師都十分十分之困難唔知,你小朋友用塗左一大片,你唔同老師講,老師發覺了,仲大"獲".
我都同意由媽咪報串可能會嚇親佢,我提議由小朋友自己在手冊寫幾句自首.自首罪名輕一半嘛.
心存僥幸,終日擔驚受怕不如學會面 ...

回覆 2# wunma 的文章

十分同意.  老師是覺得"重要"才寫下, 一但發現自己寫的東西被人塗了, 一定氣c.  家長要幫的, 教&鼓勵小朋友如何去認錯.  

原帖由 brian61950 於 10-4-15 18:45 發表
其實老師都十分十分之困難唔知,你小朋友用塗左一大片,你唔同老師講,老師發覺了,仲大"獲".
我都同意由媽咪報串可能會嚇親佢,我提議由小朋友自己在手冊寫幾句自首.自首罪名輕一半嘛.
心存僥幸,終日擔驚受怕不如學會面 ...
~easybring~

同意, 學好行為是十分重要的

原帖由 wunma 於 10-4-16 10:55 發表

我看孩子犯錯的嚴重性, 尤其當事人年紀越小的, 思想越簡單的, 多不會著眼於行為上的錯處, 而是看背後的動機.

"擅自刪去老師的note"的確是大事, 但我認為他沒有欺騙或隱瞞老師的動機(當然做不做到是另一回事), 只 ...

家長自己都要唸唸自己,點然自己個小朋友會咁樣做,有因先會有果。

明白大家都有不同的教仔方法, 看到樓主的情況, 感同身受..我都想分享一下.

我的兒子在小三時發生同樣情況, 帶漏東西給班主任寫手冊, 當晚 check 功課時,,,發覺呀仔用塗改液塗了,, 那刻當然很不開心...不過這是第一次發生, 我亦原諒了他, 不過要求自己向老師道歉, 我把字條夾在手冊內, 內容是請班主任有空時致電給我, 因為我想兒子面對自己的錯誤之餘, 我亦主動跟老師交代一聲. ...

那天放學,,收到班主任的電話, 但從老師口中知道,,,呀仔沒有跟老師說過塗改一事...只是把字條交給老師.於是我跟班主任說了... 請他原諒.

老師說...小事一宗,,會跟他談談..還請我放心.

第二天放學,,,兒子給我一杯茶並道歉.  我哭了. 原來班主任對他說很多人都會做錯事,,要知錯能改,, 還教他向我"針"茶認錯.  之後,,,偶爾都會帶漏東西,,不過他都會向我說對不起..

其實在事件上,,,我覺得讓老師知道是必須的,問題是用什麼態度. 家教合作很重要.我亦慶幸我兒子有個很好的班主任.

通常有問題 or 意見,,我都會寫字條給老師, 我覺這方法很好的. 總好過突如其來的直接打電話到學校找老師.  

樓主,,, 加油呀 ! 我地一齊努力教好我地既下一代 !!

小朋友真係做錯咗,不過佢仲細仍可以糾正.樓主不要太担心,人誰無過.個人認為都唔算大件事.因為小朋友未知嚴重性,不致於詐騙,最多都係想自欺.

做錯就要認,這是承擔.我都認為應該同老師傾, 向老師了解小朋友在班中情況之餘也請他幫助輔導, 通常這種情況下老師都會表示願意協助的,而且更明白家長對小朋友的關心. 每位老師都會欣賞愛子女的父母和願意改過的孩子.我個人認為這種做法對小朋友是正面的.

另外當然要告訴小朋友他所做的不當之處,但今次巳原諒他,希望他以後會勇於面對自己. 看見有些家長"動之以情"的做法真的很好. 這樣小朋友會很受落和永遠記住.

不過,樓主也可以行多一步,就是近排多些幫小朋友check手册,可能佢既自理能力未到(男仔會遲些的),有心無力.其實可以試試暗地裏聯絡其他家長check下手册內容,睇下有無寫漏,跟進一排,真至他上了軌道便放手.

原帖由 幸福 於 10-4-23 17:16 發表
明白大家都有不同的教仔方法, 看到樓主的情況, 感同身受..我都想分享一下.

我的兒子在小三時發生同樣情況, 帶漏東西給班主任寫手冊, 當晚 check 功課時,,,發覺呀仔用塗改液塗了,, 那刻當然很不開心...不過這是第一 ...

‹ 上一主題|下一主題