用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la
樓主: Edvychan
go

34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la [複製鏈接]

我大仔入左MTC
亞女現k1(2006年出生)
我都諗緊比佢抽HY
還是跟亞哥入MTC
MTC都幾好
但派中又要再煩過

所以想博抽HY

請問大家有何高見?
2006出生率是否高呢?

OR讀ST ROSE好過MTC呢
因1ST 選ST ROSE好大機會入

原帖由 JOJA 於 10-4-19 12:59 發表
我大仔入左MTC
我都諗緊比佢抽HY
還是跟亞哥入MTC
MTC都幾好
但派中又要再煩過

所以想博抽HY

請問大家有何高見?

因1ST 選ST ROSE好大機會入 ...

MTC=馬頭涌官小? 如果係以經好好啦.

邊個話HY升中唔洗煩GA? 直屬中學 唔= 一條龍中學 都唔係必收.

ST ROSE 20分都收唔哂.

出生率多少D 人都係去個幾間學校.  你怕唔怕抽唔到派得唔好先. 考私校打底.

原帖由 JOJA 於 10-4-19 12:59 發表
我大仔入左MTC
我都諗緊比佢抽HY
還是跟亞哥入MTC
MTC都幾好
但派中又要再煩過

所以想博抽HY

請問大家有何高見?

因1ST 選ST ROSE好大機會入 ...

你還要衡量下風險, 如果st rose入唔到, 去左一間比較差的學校, 你是否會後悔當初唔選一定收的mtc? 有無兩手準備? 私校back up?

分享一下, 當年細囡(2002出生)無跟哥哥, 抽hy, 最後派第十三志願

HappyEE & WENSI

謝謝你們的分享

我本想自行入HY(白入的)
抽奬, 首志願抽HY
因HY上中學會易好多

而ST ROSE, 是否通常填第一志願, 就會中架?

因亞女現讀培道幼稚園
基本上培小收硬佢
諗住有一間打下底
會好D
就博下

其實MTC, 整體我都LIKE
但真的係怕要派中的問題

HAPPYEE

咁請問你個女就後入到邊間
同點入呢?

原帖由 HappyEE 於 10-4-19 16:44 發表

你還要衡量下風險, 如果st rose入唔到, 去左一間比較差的學校, 你是否會後悔當初唔選一定收的mtc? 有無兩手準備? 私校back up?

分享一下, 當年細囡(2002出生)無跟哥哥, 抽hy, 最後派第十三志願 ...

路過,想向各位有經驗媽咪取經

我都係34網小學

囡囡今年讀K1,St. Cat及德望都收左佢,如果我想佢第時駁番津校,請問入邊間幼稚園好D?

多謝提點

原帖由 JOJA 於 10-4-19 17:35 發表
HappyEE & WENSI

謝謝你們的分享

我本想自行入HY(白入的)
抽奬, 首志願抽HY
因HY上中學會易好多

而ST ROSE, 是否通常填第一志願, 就會中架?

因亞女現讀培道幼稚園
基本上培小收硬佢
諗住有一間打下底
會好D
就博 ...

ST ROSE, 是否通常填第一志願, 就會中架?.................我知有人唔中, lee 個世界無必然.

原帖由 cattylui 於 10-4-19 18:54 發表

我都係34網小學

囡囡今年讀K1,St. Cat及德望都收左佢,如果我想佢第時駁番津校,請問入邊間幼稚園好D?

多謝提點 ...

派津校
1st round 計分
2nd round 計地址
3rd round 叩門

1st & 2nd round 同讀邊間幼稚園無關係. 但上小學易上手d 就真.lee 兩間出名深.

Lee度好似好多都係囡囡,有無囝囝可以分享吓會點部署呀?

私校,直資會搏邊幾間?因為我地搬嚟d區兩年,唔係好知周圍學校的評價,34區,除咗陳瑞祺,係咪就係馬頭涌官小比較好?仲有邊d學校比較好d 呢?要填30個志願,lee區都無咁多學校,應該點排好呢?

大抽獎--可以揀陳瑞祺、馬頭涌、農圃道
私校同直資, 其實同你住邊度係無關係, 最緊要係睇你小朋友性格, 以及你是否認同學校教學理念, 或者經濟條件等等因素。
p.s. 我個都係囝, 我現階段都係睇直資和私校為主

原帖由 Edvychan 於 10-4-20 11:36 發表

私校,直資會搏邊幾間?因為我地搬嚟d區兩年,唔係好知周圍學校的評價,34區,除咗陳瑞祺,係咪就係馬頭涌官小比較好?仲有邊d學校比較好d 呢?要填30個志願,lee區都 ...

原帖由 Edvychan 於 10-4-20 11:36 發表

私校,直資會搏邊幾間?因為我地搬嚟d區兩年,唔係好知周圍學校的評價,34區,除咗陳瑞祺,係咪就係馬頭涌官小比較好?仲有邊d學校比較好d 呢?要填30個志願,lee區都 ...

直資收左你, 而你又讀無得大抽獎.

陳瑞祺,馬頭涌官小, 農圃道官小, 恊恩, ST ROSE. 5大熱放頭5志願, 放第2位ge 都唔會入到. 好易派去另一區.

次熱兩間獻主會放第2位都有機會入.

原帖由 cattylui 於 10-4-19 18:54 發表

我都係34網小學

多謝提點 ...

個人意見, 如果將來津校派位唔理想, 你都打算俾囡囡讀德望(我唔清楚德望小學的學費, 不過不算平), 我會選德望幼稚園, 咁樣會有間私校"打底".

但如果覺得德望小學學費貴, 一定唔會俾囡囡在那兒讀小學的話, 我會揀St. Cat, 始終兩間幼稚園比較, St. Cat多一點"往績". 德望雖是"舊校"重開, 但老師班底相信都是新的吧?!

希望你能早日作決定吧! 兩間都是多人爭/等的學校. st. cat. 3/5會過雜費支票了.

just want to share what I think and did.
My girl got GH K1 offer too, but I've sent letter to give up as she would study HY K1 in Sept.

Then, we are planning to move to 34 net in these months, near HY and can join lucky draw 3 years later.

I also have 1 more young bb boy (14 months), GH is a burden for us and I love HY 校風好.

For DSS/private, I may try KTS, DGJS, SPCP, SPC, GH. You may think why I still try GH p.1 and other 'high-fee' schools? First, for back-up, second, treat as rehersal for my son - see what do schools ask for kids.

If GH kinder allows lucky draw (not sure), should try.

我都係34網小學

多謝提點 ...

HY與 ST ROSE相比,成績是否HY高好多呢?
因好似大部份以HY為首選呢?

thanks KimB & wensi,

我其實真係唔係好識為個囝安排,因為我仲要照顧一個細b,d時間分比大o既少咗好多,而且我一直都是諗住小朋友咁細個,學校教到佢幾多就學幾多la,都無特別去谷佢,因為佢本身果間幼稚園都唔係話好淺果d,到k2下學期,我先識去擔心佢出去考私校唔夠人fight,因為好多朋友仔都係出面補數,又谷普通話,又參加d什麼公開試咁,我先知驚。

而家真係好擔心,萬一派位唔理想,私校,直資又無著落,咁真係唔知點算,你地d小朋友有無參加d什麼面試預備班呀?有mud好介紹,同埋你地d小朋友閱讀能力如下,可以自己睇圖書,而無需大人解釋嗎?仲有幾個月,真係唔知點同佢安排好,真係想請教吓大家,唔該。

原帖由 KimB 於 10-4-20 17:20 發表
大抽獎--可以揀陳瑞祺、馬頭涌、農圃道
私校同直資, 其實同你住邊度係無關係, 最緊要係睇你小朋友性格, 以及你是否認同學校教學理念, 或者經濟條件等等因素。
p.s. 我個都係囝, 我現階段都係睇直資和私校為主

...

hi, edvychan,

本來我都有計劃俾阿囝讀面試班, 但bk好多媽咪都話冇用, 所以我e+打算俾佢暑假學一些可以多d present自己既course, 等佢冇咁怕羞。至於興趣班, 阿囝一直有學普通話及phonics, 冇話特別谷佢, 只不過想佢language好d。

原帖由 Edvychan 於 10-4-21 23:57 發表

我其實真係唔係好識為個囝安排,因為我仲要照顧一個細b,d時間分比大o既少咗好多,而且我一直都是諗住小朋友咁細個,學校教到佢幾多就學幾多la,都無特別去谷佢,因為佢本身果間幼稚園都唔係話好淺 ...

原帖由 Edvychan 於 10-4-21 23:57 發表

我其實真係唔係好識為個囝安排,因為我仲要照顧一個細b,d時間分比大o既少咗好多,而且我一直都是諗住小朋友咁細個,學校教到佢幾多就學幾多la,都無特別去谷佢,因為佢本身果間幼稚園都唔係話好淺 ...

如果你咁你2nd round 一定要play safe.  

第一志願 CSK  兩間官小
第二,三志願 兩間獻主會..........lee 兩年派英中都唔差過CSK.

入到獻主會有個底, 3 round 叩門無人收都唔洗驚.

其他志願亂填都得. 好多俾你又唔多想讀.

wensi & KimB,多謝你地兩位回覆,

唉,我係上學期都真係完全未去諗個囝選校o既問題,而家好似突然刹到埋身咁,真係好傍惶,臨急抱佛腳,希望盡吓努力幫吓佢,我覺得真係好大壓力呀。

原帖由 wensi 於 10-4-22 12:02 發表

如果你咁你2nd round 一定要play safe.  

第一志願 CSK  兩間官小
第二,三志願 兩間獻主會..........lee 兩年派英中都唔差過CSK.

入到獻主會有個底, 3 round 叩門無人收都唔洗驚.

其他志願亂填都得. 好多俾你又 ...

edvychan

就算上左小學
都一樣大壓力
放鬆d
會好d架

原帖由 Edvychan 於 10-4-22 23:34 發表
wensi & KimB,多謝你地兩位回覆,

唉,我係上學期都真係完全未去諗個囝選校o既問題,而家好似突然刹到埋身咁,真係好傍惶,臨急抱佛腳,希望盡吓努力幫吓佢,我覺得真係好大壓力呀。

...

Hi JOJA,

我都知道,希望真係可以放鬆,d排日日都諗住d樣嘢,不過都無特別比壓力個囝,始終想佢開心讀書係最重要o既

原帖由 JOJA 於 10-4-23 12:38 發表
edvychan

就算上左小學
都一樣大壓力
放鬆d
會好d架

原帖由 Edvychan 於 10-4-23 23:17 發表
Hi JOJA,

我都知道,希望真係可以放鬆,d排日日都諗住d樣嘢,不過都無特別比壓力個囝,始終想佢開心讀書係最重要o既

你係怕ge 去考培道, 學費唔太貴, 老師幾好, 放學可以留校做功課到5:45pm 不另收費, 有老師睇唔俾玩. 但要自己接. 派位都唔差, 升中網ok.

‹ 上一主題|下一主題