用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la
go

34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la [複製鏈接]

我個仔係細仔,而家k2成績一般,都係諗住漁翁撒網o架la,但大抽獎,你地會點揀呢,我都好頭痛!有無人可以分享吓?
   1    0    0    0

我都想知34男孩有甚麼好選擇?

我阿囝都係34網, 首選係陳瑞祺, 但聽講舊年20分都入唔到, 所以都幾頭痛, 未諗點怎樣排位

我個係囡囡....大抽獎心儀o既都係得HY同聖羅撒....但係得咁少位....真係好驚....私立又唔係實得.......有冇34囡囡mami可以分享下....

我那個都係囡...但陳瑞祺有20分..都唔知應該俾佢首輪去陳瑞祺好...定博HY/聖羅撒好...女仔讀陳瑞祺其實好唔好呢??

我女都系2011年入小一, 較喜歡女校, 但兩家都很小位, 雖有大抽獎及考多幾家私家啦!!

hi kimB,

陳瑞祺,我地計分實無機會,得果15分,我都係等大抽獎,你會唔會揀馬頭涌同農圃道官小呀?你地會點排呀?

原帖由 KimB 於 10-4-15 09:53 發表
我阿囝都係34網, 首選係陳瑞祺, 但聽講舊年20分都入唔到, 所以都幾頭痛, 未諗點怎樣排位

呢兩間都係多人揀既學校, 如果排陳瑞祺第一, 第二係馬頭涌or 農圃道官小, 我驚都未必入到, 所以都仲諗緊, 可能要等6月, 今年放榜之後, 睇吓情況, 再去決定。現階段, 我會主力留意直資和私校。
What do u think??

原帖由 Edvychan 於 10-4-15 14:52 發表
hi kimB,

陳瑞祺,我地計分實無機會,得果15分,我都係等大抽獎,你會唔會揀馬頭涌同農圃道官小呀?你地會點排呀?

May I know p6 students of Chan Shui Kei will go to what secodary?

可以上CSK個網睇下.....CSK係一間很好o既學校.....如果有20分我一定博.....不過6年後就要再煩一次......但至少可保證有間好小學呀....

原帖由 eggmama 於 10-4-15 15:52 發表
May I know p6 students of Chan Shui Kei will go to what secodary?

但如果我有20分但係囡呢? 仔就好多會去La Salle College...

原帖由 EggEgg08 於 10-4-15 18:01 發表
但如果我有20分但係囡呢? 仔就好多會去La Salle College...

唔算好多,每年大約5名男生會考/派到喇沙書院。
其他band 1組別的男女生會考/派到華英、旅港、迦密、丘佐榮、黃笏南...

Really thanks for your info. 請問知唔知band one 生大約有幾多%?  1班通常有多少女仔? 同埋CSK 係唔係好傳統教學&多功課測考呢? Thanks a lot

原帖由 csk家長jj 於 10-4-16 00:56 發表

唔算好多,每年大約5名男生會考/派到喇沙書院。
其他band 1組別的男女生會考/派到華英、旅港、迦密、丘佐榮、黃笏南...

原帖由 EggEgg08 於 10-4-15 11:41 發表
我那個都係囡...但陳瑞祺有20分..都唔知應該俾佢首輪去陳瑞祺好...定博HY/聖羅撒好...女仔讀陳瑞祺其實好唔好呢??

HY/聖羅撒 20分都要抽.  你有20分陳瑞祺唔會有20HY掛? 3nd round 叩門又自己友先.

原帖由 EggEgg08 於 10-4-16 09:58 發表
Really thanks for your info. 請問知唔知band one 生大約有幾多%?  1班通常有多少女仔? 同埋CSK 係唔係好傳統教學&多功課測考呢? Thanks a lot

上年46/8% 派英中

1班通常有多少女仔?.............1/3女生, 一班30人.

唔係好傳統教學&多功課測考呢..............我唔覺好傳統, 功課 我仔(p3)有心做 兩小時內一定完成. 一week 中默, 一week 英默. 都唔係好忙. 兩測兩考

成日都係得我同csk家長jj

原帖由 EggEgg08 於 10-4-16 09:58 發表

band 1生大約4x%(前80名)。詳情可登入www.cskps.edu.hk ,在左手邊〝學與教〞一欄內可找到升中派位資料。
我仔仔讀P.5,他那一級的女生佔大約1/3。
CSK的教學方法不算太傳统,默書會加添趣味默寫,而常識課也有活動課程,好讓在學習添上學趣。在校規方面,CSK是很傳统的,總之,學生們是要慢慢行,少說話,每樣也要規規舉舉的。
功課不算多,通常用2小時內可完成。在校網有每天小一功課資料。
每年2測2考,每次也會排列班和級的名次。

想問吓宗教果5分,係咪一定要洗咗禮先可以攞到o架,有d人又話個別學校o既要求唔同,陳瑞祺唔知係點要求呢?

I mean 放棄自行那part...直頭靠運仔抽HY/聖羅撒....因為始終呢兩間對女仔會好d ma.....之前又唔知女仔讀CSK好唔好...

原帖由 wensi 於 10-4-16 15:44 發表

HY/聖羅撒 20分都要抽.  你有20分陳瑞祺唔會有20HY掛? 3nd round 叩門又自己友先.

原帖由 Edvychan 於 10-4-16 17:39 發表
想問吓宗教果5分,係咪一定要洗咗禮先可以攞到o架,有d人又話個別學校o既要求唔同,陳瑞祺唔知係點要求呢?

天主教一定要小朋友都領洗左先有5分, 會有領洗紙.
聖公會都好似係 HY 只認聖公會
其他基督教父母領左洗就OK.  
你要問吓間學校,基督教好多派未必互認.

原帖由 EggEgg08 於 10-4-16 18:40 發表
I mean 放棄自行那part...直頭靠運仔抽HY/聖羅撒....因為始終呢兩間對女仔會好d ma.....之前又唔知女仔讀CSK好唔好...

HY 好似得3班, 你check 吓啦!  中學又同一地址 又唔知幾多必收生入左2nd round.  你計下數.
聖羅撒未來幾年(我唔記得幾多年)借校. 好似有5班, 中學遠.

‹ 上一主題|下一主題