用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 轉校事宜
go

轉校事宜 [複製鏈接]

小女現就讀聖馬太學校(秀茂砰)小二,希望小三能轉去播道就讀,需要有甚麼要求?有甚麼資格?請教教我好嗎?
   0    0    0    0

原帖由 MMLFION 於 10-4-14 09:32 PM 發表
小女現就讀聖馬太學校(秀茂砰)小二,希望小三能轉去播道就讀,需要有甚麼要求?有甚麼資格?請教教我好嗎?

better call to school office and check for the procedures.

醒目開學勳章 王國長老

FOR YOUR INFO, 我同事舊年要幫女女安排插班(佢讀地區名校不過我同事覺得唔夠關顧), 申請左好幾間, 其中播道話唔收插班, 但我同事想女女讀一間真正有愛心既學校, 所以照寄portfolio去
後來播道真係叫佢interview! 不過同事女女已有學校收左(中間又係另一個long story)就放棄左機會
good luck!
原帖由 MMLFION 於 10-4-14 09:32 PM 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-20 08:25 PM 發表
FOR YOUR INFO, 我同事舊年要幫女女安排插班(佢讀地區名校不過我同事覺得唔夠關顧), 申請左好幾間, 其中播道話唔收插班, 但我同事想女女讀一間真正有愛心既學校, 所以照寄portfolio去
後來播道真係叫佢interview! 不 ...

thanks for sharing

家長你好呀, 我想問下你點解要轉校呀, 係唔係聖馬太唔好, 因為我想比小女入讀, 請分亨 !

原帖由 MMLFION 於 10-4-14 21:32 發表

年年都公開講明話唔收插班生, 但係年年都係 bk 聽到收插班生, 真係唔太明白箇中原因。

如果係會收插班生, 點解唔肯講呢 ???

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-20 20:25 發表
後來播道真係叫佢interview! 不 ...

其實我覺得學校唔講話收插班生係正常, 因為好多時d 家長放棄學位(因為要移民)之前,  一路都冇同學校講明會放棄學位, 學校當然唔會知道有位比插班生啦, 直至可能真係到7月要交九月留位費時, 個學生先通知學校, o甘學校先知道會有空缺, 所以我覺得係正常lor! 如果學校一早講左話收插班生, 到時真係無空缺, d 人咪就話校長最鐘意講大話lor.....! 所以我覺得學校做法好正確!

原帖由 midcochow 於 11-9-2 06:46 PM 發表
其實我覺得學校唔講話收插班生係正常, 因為好多時d 家長放棄學位(因為要移民)之前,  一路都冇同學校講明會放棄學位, 學校當然唔會知道有位比插班生啦, 直至可能真係到7月要交九月留位費時, 個學生先通知學校, o甘學 ...

agreed:)

回復 1# freddielau 的帖子

我地班都有個同學仔移咗民

請問在什麼時間去申請插班生???

‹ 上一主題|下一主題