用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教、培僑點揀呢?
go

高主教、培僑點揀呢? [複製鏈接]

高主教:
校網好,有中學。師生、校工都很有禮貌。有普通話。歷史悠久。

培僑:
喜歡她的教學理念、教學語言及校園環境。

請大家給點意見。兩間學校我都十分喜歡!
   0    0    0    0

thx Big-head.  So far, 接觸過D培僑媽咪,都冇呢D現象。只係有D擔心冇往過成績睇,但又很喜歡她的教學理念!

請問培僑的教學理念是點既呢?我女今年要報小一,想了解一下,因有其他媽咪都極力推介培僑.

Dear ggoo,

培僑主張上午學術科,下午音、體、藝。學生能得到平衡的發展。以英普授課。不著重重覆抄寫,不會狂谷小朋友等。詳情您可到培僑的網頁看看。

正如你所講,很多正讀緊的小朋友都很開心,媽咪都大力推介。

但若問我其他朋友們的意見,他們都選高主教,優點都是之前提過的。

很煩!

聽你咁講培僑真是唔錯,我知臻媽都極力推介,唔知你知唔知邊個是臻媽呢? 你可以問下佢意見,佢好好人,知道好多學校資料.
比條LINK你參考下:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2153580&extra=page%3D1&page=1

又或者你可以直接問下臻媽意見,佢知好多野又好好人.

原帖由 BeeBee11 於 10-4-14 15:16 發表
高主教:
校網好,有中學。師生、校工都很有禮貌。有普通話。歷史悠久。

培僑:
喜歡她的教學理念、教學語言及校園環境。

請大家給點意見。兩間學校我都十分喜歡! ...

高主教書院係津貼學校, 要參加中學學位分配計劃, 好似唔可以全部直升

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

路過.....高主教係私立小學.....而中學係小學o既直屬中學....如有錯誤請代更正....

原帖由 ladykin 於 10-4-15 17:48 發表

高主教書院係津貼學校, 要參加中學學位分配計劃, 好似唔可以全部直升

我會選離家近

原帖由 clauma 於 10-4-15 18:38 發表
路過.....高主教係私立小學.....而中學係小學o既直屬中學....如有錯誤請代更正....

其實我都好疑惑, 高主教小學係轉咗私立, 但中學仍然係津貼, 咁佢有冇自主權收哂小學 d 學生呢

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

又路過.....睇佢o地個網o既資料係5X%上番中學.....其他o既都唔差ga wor..... 不過講到自主權....因為係津校....我諗有都係有限度o既....

原帖由 ladykin 於 10-4-15 21:57 發表

其實我都好疑惑, 高主教小學係轉咗私立, 但中學仍然係津貼, 咁佢有冇自主權收哂小學 d 學生呢

Dear ggoo,

多謝您介紹臻媽比我。佢對港島學校很熟悉。

很多謝咁多位的寶貴意見。
佢o地個派位率上返中學都ok。
其實兩間學校距離我屋企都差不多,所以地點唔係大問題。

有個朋友個仔讀緊, 佢話都算你傳統個種, 但係個仔又讀得幾開心, 所以都要睇個小朋友同學校既教學模式配唔配合.

我會選高主教.

多謝你地嘅意見,我而家對高主教嘅好感又提升咗D啦!
‹ 上一主題|下一主題