用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通利 - Yamaha兒童音樂班好唔好
go

通利 - Yamaha兒童音樂班好唔好 [複製鏈接]

請問通利Yamaha兒童音樂班好唔好? 小兒四歲, 現係私人學彈琴,又覺得通利課程吸引!

來自通利
Yamaha兒童音樂班為Yamaha兒童音樂課程之根基。為期2年的課程主要訓練兒童 聽覺能力,分辨不同音符及音色。兒童透過聆聽、歌唱及鍵盤彈奏來 學習音樂三大要點,包括節拍、旋律及和聲。課程尤其著重發掘兒童 的想像力及創造能力。

0    0    0    0

原帖由 Big-Mouth 於 10-4-14 14:18 發表
請問通利Yamaha兒童音樂班好唔好? 小兒四歲, 現係私人學彈琴,又覺得通利課程吸引!

來自通利
Yamaha兒童音樂班為Yamaha兒童音樂課程之根基。為期2年的課程主要訓練兒童 聽覺 ...

我個大女學左全個JMC, 我覺得個course content 係好的, 不過唔好expect 係"學琴", 佢係學enjoy music 多d.  亦都好睇個導師教得好唔好.

Thanks! 其實我未决定小兒最終學那種樂器, 我只想比多些機會給他嘗試, 而見通好似可打好個底。

原帖由 小豆媽 於 10-4-14 20:46 發表

我個大女學左全個JMC, 我覺得個course content 係好的, 不過唔好expect 係"學琴", 佢係學enjoy music 多d.  亦都好睇個導師教得好唔好.

很好!

I feel good for my son :)

回覆 1# manyui 的文章

Thanks!

呢個課程需要上兩年, 是否值得? 我怕沒有恆心。

原帖由 Big-Mouth 於 10-4-15 18:01 發表
Thanks!

我覺得如果之前係冇學過MUSIC, 值,
不過如果你已經開始左一對一學樂器, 就冇必要再上JMC.

Big-Mouth,

JMC 係可打好個底...

個課程係要上兩年, 但你每個月(4堂)俾1次錢, 唔啱讀隨時可以走人....

是否值得? ... 睇你想要咩啦, 基本上 JMC 係音樂班, 佢地上堂用電子琴, 你如果想小朋友可以彈到琴, 最好另外+堂, 私人學鋼琴, 我囡嗰時都係用優惠價在tom lee 學埋 1:1 鋼琴, 會好D...

怕沒有恆心???... 學咩嘢 都要有恆心, 學樂噐更加要日日練, JMC 要求都唔算高, 一星期練1-2次琴, 都過到骨...

1對1學琴反而成日俾琴老師"炳"... 投訴我囡唔練琴, 其實已經隔日練, 但都唔夠好... 要日日練, 起碼30mins 以上, 先收貨....
依D 算唔算係 恆心 ??

原帖由 Big-Mouth 於 10-4-15 18:01 發表
Thanks!

Big-mouth,

JMC 首要係訓練小朋友聽力,然後係唱, 最後先至係視譜同彈奏。對學樂器有好大幫助。 我大女學完book3 就開始學小提琴。可能因為 JMC 幫助, 音準和節奏感都不錯。
宜家細女剛上完book one. 同時都開始學小堤琴了。

原帖由 Big-Mouth 於 10-4-14 14:18 發表

來自通利
Yamaha兒童音樂班為Yamaha兒童音樂課程之根基。為期2年的課程主要訓練兒童 聽覺 ...

來自通利

我個女差唔多完成book 3,好多同學仔都在book 2開始學琴.如果你個小朋友好坐得定,好肯練琴,我認為可以不報喇,因為進度會比淨學琴慢,而且你要額外騰出時間練兩種,我覺得比較困難.

我個女剛剛開始跟老師學鋼琴,總有d悶,我都取捨緊2選1怎麼選. 我希望讀完JMC,但又要練,又要帶佢上堂,都幾辛苦

When my son study JMC book 1, I already let him to learn piano 1:1 as i found that piano learning in JMC is slow and not so focus.  However, JMC is good for ear training and singing there and my son enjoy and love it very much.  So i would keep JMC as well as piano learning as long as i can spend the time to attend JMC.

回覆 5# 小豆媽 的文章

我諗係相反
未學過樂器/音樂,值!

開始左學一對一樂器,更加要去學!

好多家長以為JMC係學琴,其實唔係咁,JMC係用電子琴嚟學音樂,小朋友可以同時學其他樂器,又或者上完JMC先學都得,因為佢本身係為左練聽力而設計,小朋友係呢個階段最應該練好呢個技能,到再上一級到JXC先再練其他SKILLS,例如睇譜、配CHORD、簡單作曲…

原帖由 bbAvalon 於 10-4-16 11:49 發表
When my son study JMC book 1, I already let him to learn piano 1:1 as i found that piano learning in JMC is slow and not so focus.  However, JMC is good for ear training and singing there and my son e ...

如果個小朋友都有去聲樂團唱歌呢?甘聽同唱都有wor. 不過,無可否認,yamaha d歌仔好好聽,好容易上口,比聲樂團的更加有趣

多謝大家既意見!

我囡讀完JMC 升咗JXC

跟著都停咗學琴, 因為上咗小學功課忙, 根本無可能上2樣音樂/樂器...
上JXC 我當個囡學緊琴架啦, 雖然佢地用電子琴教... 相比正式學鋼琴又會慢咗好多, 但唔緊要啦, 學校考音樂科都係考唱歌&樂理, 又唔會考樂器, 而且功課忙, 根本無時間練琴...  讀JXC 反而重合適...
JXC 唔使點練琴,隔日練都可以了, 輕鬆很多~~

如果你地小朋友想入樂團, 日後上到JXC 會有合奏玩, 都有幫助架~~

今日我囡在學校聽同學的mini concert, 佢向老師話:好想有份參加表現, 老師問我囡識玩咩樂器, 我囡答: 彈琴...
老師話: 彈琴無用喎???... 因為彈琴位留俾老師的, 要識其他樂器先可入去一齊玩 合奏???
我囡隨即問我學多一樣樂器好唔好???

如果小朋友唔係好好好鐘意彈琴, 真係應該考慮吓其他樂器...

小小分享~~

原帖由 mmak 於 10-4-16 21:19 發表
我囡讀完JMC 升咗JXC

跟著都停咗學琴, 因為上咗小學功課忙, 根本無可能上2樣音樂/樂器...
上JXC 我當個囡學緊琴架啦, 雖然佢地用電子琴教... 相比正式學鋼琴又會慢咗好多, 但唔緊要啦, 學校考音樂科都係考唱歌&樂 ...

我個女都上左JXC, 我覺得好好, 學作歌配chord.
好可惜, 個老師教教0下唔教, 成班取消 左, 叫我地跨區出去上堂, 冇一個家長肯, 所以冇得學了.

小豆媽,

其實我都覺得JXC 幾好, 怕俾人以為我賣廣告, 唔敢講太多~~~ 你講開, 我先敢講..

咁你上咗幾多堂???...
我地上一堂都有個學生插班喎???
其實開班時都唔滿, 得個8人咋... 我都驚好似JMC咁學學吓會3班變1班, 仲搞到唔教取消呀???
真可惜~~

原帖由 小豆媽 於 10-4-17 01:00 發表

我個女都上左JXC, 我覺得好好, 學作歌配chord.
好可惜, 個老師教教0下唔教, 成班取消 左, 叫我地跨區出去上堂, 冇一個家長肯, 所以冇得學了.

回覆 1# mmak 的文章

JXC之前都有講過了!

因為唔係太多人會肯由JMC繼續去JXC,原因係到左呢個時候,通常都係去學第一樂器的時候,D媽咪成日以為JMC/JXC係學琴既,所以如果囡囡/仔仔學琴就唔使學JXC,搞到JMC好FULL但JXC唔FULL;

其實唔係架,JMC/JXC係音樂課程,JMC主要係練耳仔,JXC就練埋睇譜同左手彈CHORD,同埋一D作曲上既基本知識,所以應該同其他樂器(都可以係琴)同時一齊學就真~

原帖由 sazzmusic 於 10-4-19 18:37 發表
JXC之前都有講過了!

因為唔係太多人會肯由JMC繼續去JXC,原因係到左呢個時候,通常都係去學第一樂器的時候,D媽咪成日以為JMC/JXC係學琴既,所以如果囡囡/仔仔學琴就唔使學JXC,搞到JMC好FULL但JXC唔FULL;

其實唔係架,JMC/JXC係音 ...

我都明,但主要係無甘多時間兼顧嘛
‹ 上一主題|下一主題