用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 諸葛孔明「空城計」練琴法
go

諸葛孔明「空城計」練琴法 [複製鏈接]

士兵(謙媽):諸葛丞相,司馬懿d軍隊而家黎緊,就黎打到喇,點算呀?

諸葛亮(小謙):唔駛驚。你大開城門,搵個老兵o係門口掃地,我上去城樓上彈琴,引開佢地o既注意。

士兵:丞相你小心呀,我地全部人o既安全都靠哂你架喇。

老兵(謙媽分飾)來回走動,作掃地狀。

司馬懿(謙爸或伯伯)從房間通道 clock, clock, clock, clock, clock 騎馬出。

士兵(謙爸或伯伯兼飾):司馬將軍,我地已經到左蜀軍o既城寨,佢地將城門打開,仲有個老兵o係度掃地添,我地衝唔衝入去呀?

司馬懿望上城樓上,看到諸葛亮在彈琴,旁邊站著個書僮(謙媽分飾)在搖扇。

司馬懿:上面坐著彈琴o既唔係諸葛亮?仲有個書僮o係度搖扇添。諸葛亮一向好謹慎,唔會冒險o既。等我聽下佢彈琴,如果彈得唔定,拍子亂哂o既話,就一定係心虛,我地就衝入去殺到佢片甲不留。如果彈得好定,音樂同拍子都準確無誤,咁就一定係有伏兵,想引我地入去嘞。等我聽下先……

謙爸或伯伯附耳到琴側,細聽小謙每個音符,用手指或點頭打著拍子,因應情況說:嘩,真係好穩定喎 (或:呢度我聽得唔係咁清楚,等我再聽一下先……)

諸葛亮彈奏完畢,司馬懿說:諸葛亮彈得好穩定,一d都無亂,一定係有伏兵,我地撤退。

Clock, clock, clock, clock, clock, 司馬大軍兵馬齊撤退。

士兵(謙媽):稟告丞相,司馬懿o既軍隊已經走左喇,我地仲留唔留o係度呀?

諸葛亮:佢地一陣會再返黎o既,我地即刻走。

小謙走下琴凳,與謙媽撤退到梳化。

司馬懿:我地o既兵馬走左咁多日先到蜀軍o既城寨,唔得,都係再返去睇真d先。(Clock, clock, clock, clock, clock) 哎呀,全部走哂添。原來係個空城計,又俾諸葛亮呃左,唉,激氣!(「唉,激氣!」是小謙平日的口頭禪。)

諸葛亮遠遠看到司馬懿的軍隊,搖著扇子呵呵大笑。
   0    0    0    0
如得其情,則哀矜而勿喜。

好玩呀!小朋友幾歲?日日錦玩制唔制?
8-)

〉好玩呀!小朋友幾歲?日日錦玩制唔制?

小謙未夠五歲,讀K2,學琴約一年。

近幾個月他愛上中國歷史,自然也認識了一些三國演義的故事。這個空城計的玩意,起先是他練琴時說自己是諸葛亮在城上彈琴,嚷著要找把扇子放在旁邊。我們大人看到可以利用,便索性合力把它玩大。果然有一些成績。因為小謙一向練琴很隨心所欲的,從來不肯端端正正的依足拍子。這個玩意因為必須要拍子「穩定」,才能騙到司馬懿,空城計才能成功,所以小謙很用心彈,而且每個音都hold足time, 彈出個旋律來。每玩完一次小朋友開心我們幾個大人都很開心。因為之前要他練琴是很勞氣的。

小謙現在很喜歡這個玩意,樂此不疲。每次練琴可以玩完再完,把老師要練的三首歌仔都練勻才盡興。不過我們都不知道這個練習法還可多用幾多天。之後又可有甚麼新點子。
如得其情,則哀矜而勿喜。
‹ 上一主題|下一主題