用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Enopi Math - 就來4歲小朋友的問題
go

Enopi Math - 就來4歲小朋友的問題 [複製鏈接]

我的仔 未夠3歲半開始, 至今上左4-5個月, 因初初上都不太會寫數字, 就被編為最低的Level 1, 而家才剛去 level 3, 但他的enopi 老師說他的basic thinking 慢, 尤其是加數 (1+9, 8+2 等的概念)  反而 critical thinking 快些及準些, 我想問有經驗的媽媽你們的4歲小朋友是否亦是如此 ?  會不會個人定d的小朋友4歲可以上快d ?

我見 basic thinking 好多需要數數, 佢冇心機慢慢數, 好易數錯.. , 一去到做critical thinking 就好開心..我們都平時叫他數多些, 但因他是好好動, 缺少耐性. 不過我都見佢因訣放長假要出去玩, 一直坐了50分鐘, 一次過去完成本周的幾本功課.  我希望 有各位的分享, 他可以在basic skill 可以做快d.
   0    0    0    0

我都囡都係4 yrs

學左約兩至三個月

佢係由level !, 11 or 12開始
大仔都係同期學
大仔 7 yrs 去到 level 13

你所講的問題
就連我大仔都有時會出現

但囡囡都好少少
只不過係做得多
開始悶, 唔專心, 唔想做
最初佢地好有興趣
覺得好新奇

我亦問過老師
佢地的情況是平遍
老師說其實好多小朋友都有咁的情況

不竟他們都是一個小朋友

我現在打散比佢地
每日做幾頁

若一次過太多
他們會漸漸抗拒enopi

慢慢黎啦

原帖由 BH_2 於 10-4-8 23:10 發表
我的仔 未夠3歲半開始, 至今上左4-5個月, 因初初上都不太會寫數字, 就被編為最低的Level 1, 而家才剛去 level 3, 但他的enopi 老師說他的basic thinking 慢, 尤其是加數 (1+9, 8+2 等的概念)  反而 critical thinkin ...

我囝囝都係4歲半, 現在都只係level 3, 每星期老師只俾2本basic+1本 critical, 雖然我都覺得進度好慢, 但見囝囝又真係識計, 我無要求囝囝快D做, 但我會話俾佢聽總有幾多日要交,總有幾多頁要做,只要在交前做哂就OK,隨佢喜歡做幾多, 我只要求佢識做明白, 我囝最大問題是不太懂課程出現的英文生字, e.g, 當出現 fifteen, 佢就唔知原來是15.

多謝2位答覆,

我的仔英文都ok(他自小習慣英文多些..), 所以 critical thinking  對他反而不太難, 但數字的basic skill 都要掌握到才好. 本來我是擔心他是否真的不太集中, 因他時時不同的.  現在明白大家同齡小朋友都是差不多, 始終他們都是細,  我也不是求個仔將來數有幾叻, 反正現在沒事做他也很無聊, enopi 能培養他日日定時做下功課, 不太悶,  又理解一些基本的數學觀念就可以了.  

原帖由 維尼熊pooh 於 10-4-9 14:03 發表
我囝囝都係4歲半, 現在都只係level 3, 每星期老師只俾2本basic+1本 critical, 雖然我都覺得進度好慢, 但見囝囝又真係識計, 我無要求囝囝快D做, 但我會話俾佢聽總有幾多日要交,總有幾多頁要做,只要在交前做哂就OK,隨 ...

‹ 上一主題|下一主題