用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 有無2010年9月升p.1的家長(海帆道)
go

有無2010年9月升p.1的家長(海帆道) [複製鏈接]

我開始擔心因為聽說會很辛苦wor......我個仔唔係smart個d,咁我慘啦﹗有無家長同樣worry﹗
   0    0    0    0

細佬今年9月讀,弟弟比哥哥佻皮,所以我都較擔心,記得哥哥小一時我都跟足佢一年;只好盼望弟弟也可快適應。這幾個月都要為他做些凖備,summer考慮比佢讀d升小一預備班。大部份小朋友都聽先生話,老師們都很有愛心,初時功課不算多,應該ok的!

想請問這間學校好嗎? 你及你的小朋友喜歡這間學校嗎?
因本人想為小女申請這間學校 (老師推介), 但本人只有15分, 住葵涌, 在自行分配學位時要選這間學校才有機會面試嗎?請指教!

想請問這間學校好嗎? 你及你的小朋友喜歡這間學校嗎? 因本人想為小女申請這間學校 (老師推介), 但只有15分, 住葵涌, 在自行分配學位時要選這間學校才有機會面試嗎? 請指教!

原帖由 CeciliaChg 於 10-4-11 01:44 發表
細佬今年9月讀,弟弟比哥哥佻皮,所以我都較擔心,記得哥哥小一時我都跟足佢一年;只好盼望弟弟也可快適應。這幾個月都要為他做些凖備,summer考慮比佢讀d升小一預備班。大部份小朋友都聽先生話,老師們都很有愛心,初時功課不算多, ...

Could you please tell me whether this school is good or not? Are you and your kids happy with this school? Since I am considering to apply this school for my daughter ( recommended by her teacher), but I only have 15 marks and living in Kwai Chung, do I need to choose this school in the 1st stage (before the lucky draw) so that I can get a chance for an interview? Please advise. Thanks!

原帖由 CeciliaChg 於 10-4-11 01:44 發表
細佬今年9月讀,弟弟比哥哥佻皮,所以我都較擔心,記得哥哥小一時我都跟足佢一年;只好盼望弟弟也可快適應。這幾個月都要為他做些凖備,summer考慮比佢讀d升小一預備班。大部份小朋友都聽先生話,老師們都很有愛心,初時功課不算多, ...

原帖由 Minji 於 10-4-12 17:40 發表
Could you please tell me whether this school is good or not? Are you and your kids happy with this school? Since I am considering to apply this school for my daughter ( recommended by her teacher), bu ...

仔仔來緊入讀 1A 班, 我先生系以前舊校友. 我去過學校參觀過兩次校舍, 好新同埋d 設施 (軟件及硬件) 好足夠. 特別如果小朋友喜歡做運動, 呢間絕對系一個好好的選擇. 校長率一眾老師帶我們家長參觀時, 我覺得個校長對學校/教師的要求都好嚴, 令我對間學校亦更加有信心.

我都系住葵涌, 只不過因為舊校友關係, 第一輪自行派位就收左阿仔.

我2個仔都入左lor,希望我真係無幫他們choice錯啦﹗

我大仔都入左, 今年大家做同學LU, 我都擔心佢唔知適唔適應~~

其實個心仲有d15、16的.........﹗有d人又say叫我去協下try......點好呢?

原帖由 bonnie1013 於 10-6-6 14:30 發表
我大仔都入左, 今年大家做同學LU, 我都擔心佢唔知適唔適應~~

請問各位媽咪, 有沒小朋友入讀 1A 班?

我地都係第一輪自行派位就收左囡囡, 同班同學都有4個收o左(大角咀港灣豪庭分校),不過全部有姐姐哥哥讀緊, 祗有囡囡15分幸運入到,另外統一派位大抽獎都有幾個抽中,。我臨填表前週不時到會所問下d讀緊該校學d學生,問佢地多唔多功課,老師好唔好,對學生惡唔惡, so far都話老師好但都好嚴, 功課平日都每天都有5-6樣,假期說唔祗, 所以自從學校收了我個女,我就幫佢報讀公文教育, 主要係養成佢日日做練習, 第2 時就唔覺巧課多,因為囡囡無時定,貪玩, 我都擔心緊!
我叫蛋蛋BB,9月1號浸會出世

補充,佢地5個同學, A-E一人派一班, 唔駛怕佢地上堂顧住傾計!
我叫蛋蛋BB,9月1號浸會出世

我大仔今年畢業了, 細仔會升p4. 大家唔駛擔心, 校長, 老師都係好好, 好有愛心, 同家長溝通得好好. 因為學校早上可以讓家長入學校聽早會, 所以好多機會接觸到老師, 校長, 可以多d了解小朋友在校既事情.

至於功課量就一般, 唔多抄寫, 著重worksheets多d. 雖然全年4測2考, 不過每次範圍唔多, 可以keep住小朋友溫書.

我大仔係大天(海帆)過了6年開心, 難忘既小學生活, 佢都唔捨得畢業呢~~~

15分都有機會咩!我都想過兩年幫個仔博吓!唔知多唔多15分入到呢?
原帖由 chanrita1214 於 10-6-15 18:24 發表
我地都係第一輪自行派位就收左囡囡, 同班同學都有4個收o左(大角咀港灣豪庭分校),不過全部有姐姐哥哥讀緊, 祗有囡囡15分幸運入到,另外統一派位大抽獎都有幾個抽中,。我臨填表前週不時到會所問下d讀緊該校學d學生,問佢 ...

請問這間新校中一派位如何? Band 1 生有幾多?學校只顯示中學校名, 沒有入讀人數, Thanks!
‹ 上一主題|下一主題