用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

原帖由 yynicole 於 10-4-14 11:31 發表
hello,  我個女都係2011年升P1, 而家讀緊SJC, 程度幾深, 而家心水小學有德望同陳守仁, 的名校就無機會呀, 但係都找一間英小比佢, 請問九龍區有什麼心水

...

比較多人考有九龍塘小學, 禮賢, 崇真呢d。我個人覺得禮賢同崇真校風好好, 九龍塘小學就唔太清楚。

崇真係英文小學, 其他兩間就唔清楚。崇小你可以選埋佢國際部, 就會係外籍老師做班主任。但係好貴學費, 承惠5200一個月(10期交)

留個位先...
我仔都係 2011-12 小一...

SFA is also quite popular.

原帖由 silvia_ng 於 10-4-14 13:44 發表

比較多人考有九龍塘小學, 禮賢, 崇真呢d。我個人覺得禮賢同崇真校風好好, 九龍塘小學就唔太清楚。

崇真係英文小學, 其他兩間就唔清楚。崇小你可以選埋佢國際部, 就會係外籍老師做班主任。但係好貴學費, 承惠5200 ...

HI
我個囡都係2011-12入小一,都煩緊參加大抽獎定私校/直資,因有細佬跟尾,$和細佬能否必收都要考慮,好煩.
順道問下,一般私校/直資幾時報同有簡報會?

原帖由 isum97 於 10-4-15 00:46 發表
HI
我個囡都係2011-12入小一,都煩緊參加大抽獎定私校/直資,因有細佬跟尾,$和細佬能否必收都要考慮,好煩.
順道問下,一般私校/直資幾時報同有簡報會?

外面都有一個topic講簡介會, 至於幾時報, 你就要上你心儀學校既校網睇啦。

btw, 我只知陳守仁係5月1號openday.

原帖由 Kangaroo 於 10-4-14 23:28 發表
SFA is also quite popular.

係喎.....不過呢個學校讀得好辛苦, 但係佢升中派位係好好。真係睇係咪自己杯茶, 我個人就一定唔係。

silvia_ng,

我都考慮緊sfa, 可唔可以share下呀:)

原帖由 silvia_ng 於 10-4-15 10:51 發表

係喎.....不過呢個學校讀得好辛苦, 但係佢升中派位係好好。真係睇係咪自己杯茶, 我個人就一定唔係

原帖由 jjhh 於 10-4-15 14:04 發表
silvia_ng,

我都考慮緊sfa, 可唔可以share下呀:)

讀高一級, 朋友女兒今年小一, 要讀小二課程。但考試成績沒有C, 多數有B, 有點A。但原來全班尾二, 全級尾十左右。如果要6年都生活成咁(因佢都好谷佢個女既), 我就唔想囉。我情願去另一間學校考高D, 自信心好D, 好過成日都比小朋友覺得出左力都比別人差。

而且, 有一個最重點既, 就係想當年我幫仔仔報名時, 見到一個讀緊既家長咀臉同埋老師既咀臉....不敢苟同件事太長....費時打...有興趣我都要搵返以前D舊POST再PM你。

silvia_ng,

pls check pm.

jjhh

jjhh

pls PM me, thanks.

LionMM

我都未諗到in 邊間學校, 都係in左先算, 都無諗住比佢讀個D interview 班, 感覺上佢做自己好D, 同平時同佢講多D要有禮貌好過啦, 你阿女叻女o黎, 我對佢有信心, 我就慘d, 未有頭緒呀
唉~真係好煩呀。

原帖由 silvia_ng 於 10-4-15 14:45 發表

讀高一級, 朋友女兒今年小一, 要讀小二課程。但考試成績沒有C, 多數有B, 有點A。但原來全班尾二, 全級尾十左右。如果要6年都生活成咁(因佢都好谷佢個女既), 我就唔想囉。我情願去另一間學校考高D, 自信心好D, 好過 ...

原帖由 silvia_ng 於 10-4-14 13:44 發表

崇真係英文小學, 其他兩間就唔清楚。崇小你可以選埋佢國際部, 就會係外籍老師做班主任。但係好貴學費, 承惠5200 ...

但崇小升中麻麻地

silvia_ng,

英小仲有CKY、DGJS及聖馬加利,呢3間亦係一條龍。

原帖由 yynicole 於 10-4-14 11:31 發表
hello,  我個女都係2011年升P1, 而家讀緊SJC, 程度幾深, 而家心水小學有德望同陳守仁, 的名校就無機會呀, 但係都找一間英小比佢, 請問九龍區有什麼心水

...

原帖由 bobo620 於 10-4-16 08:27 發表
我都未諗到in 邊間學校, 都係in左先算, 都無諗住比佢讀個D interview 班, 感覺上佢做自己好D, 同平時同佢講多D要有禮貌好過啦, 你阿女叻女o黎, 我對佢有信心, 我就慘d, 未有頭緒呀
唉~真係好煩呀。

...

我女唔係好叻呀...如果比起上黎, 哥哥學術上叻佢好多。但禮貌, 主動果d, 妹妹就ok。你今年有冇抽到觀課呀?

我覺得你女都好醒, 有冇咩心水咁呀?

原帖由 winchoy16888 於 10-4-17 18:58 發表
silvia_ng,

唔見喎...

聖馬加利

聖馬加利 - I am not familiar with this school. Any parents here can share your comments? THANKS

Interview Class

Just considering whether it is worth to send my daughter to interview classes during summer. It is not cheap, average $200 per lesson.

Any parents here can share which interview training school is more reliable? Anyone heard of Learning Key, and 小XX ? THANKS

Will the primary schools consider children without joining much ECA?

parents have quite diversified opinion on whether or not to join P1 interview class.  I myself choose to join.

mmmmmm, but for  xxxxxxx Kxx..., eeeheheeee.... I believe there are many other better choices.
‹ 上一主題|下一主題