用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

你地好呀! 請問你地會選擇那間小學給自己的小朋友呢? 大家分享下:)
   0    0    0    0

報到! 我阿囝都係2011-2012入小一, e+心大心細都唔知應該去報邊間

My daughter will also study P1 in 2011-2012. Is it worth to join some P1 interview class?

原帖由 豬芬 於 10-4-7 15:58 發表
你地好呀! 請問你地會選擇那間小學給自己的小朋友呢? 大家分享下:)

我自己就諗住比他考私立的學校,想考聖方濟各英文小學,你地呢? 你地係邊頭住呢?

我諗唔洗去補一D 小一入學INTERVIEW的COURSE,不如比他學下其他COURSE仲好呢:)

好唔開心呀~我想仔仔讀果間唔收呀,而家好迷茫.....>.<"

Hi,
小兒都係 11/12 入讀小一...依家都未知報邊幾間...多數都係漁翁撒網...收左先算..

candyfhc...
咁快報左學校拿???

原帖由 candyfhc 於 10-4-7 16:41 發表
好唔開心呀~我想仔仔讀果間唔收呀,而家好迷茫.....>.

Hello, 大家好...報到! 我大女都係2011-2012入小一.  我家住香港島,心目中都有D心水直資和私立(港島)比阿女試吓考。 因為仲有個細仔,所以一定選男女校。

我個女諗住喺沙田讀呀,佢都係2011年升小學,有幾間心水但味決定,
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

原帖由 ma記 於 10-4-7 20:58 發表
Hello, 大家好...報到! 我大女都係2011-2012入小一.  我家住香港島,心目中都有D心水直資和私立(港島)比阿女試吓考。 因為仲有個細仔,所以一定選男女校。 ...

我大b都系2011-12入小一.想問下香港島有咩直資和私立好學校呀?

我都諗緊究竟報唔報讀interview class, 有個朋友個囡今年k3, 暑假有讀interview class, 結果考到Good Hope, 佢叫我點都要報讀, 但bk好多媽咪話唔駛讀, 所以都未決定。

原帖由 evayanyan 於 10-4-7 16:24 發表
My daughter will also study P1 in 2011-2012. Is it worth to join some P1 interview class?

醒目開學勳章 王國長老

可以去SEARCH下:
http://www.chsc.hk/primary/tc/searchresult.asp?District=%B8%DB%8Du%85%5E%D3%F2&sch_type=Private&gender=&day_mode=&sch_name=&Submit=%CB%D1%8C%A4

通常一定報:
聖保羅男女--龍頭名校又唔駛報名費, 點都去見識下

其他私立/直資, 基本上都會留意同報, 報邊類型就睇下父母點揀 (傳統定活動/宗教因素/男女校/學費ETC)
原帖由 share123 於 10-4-8 09:47 AM 發表

我大b都系2011-12入小一.想問下香港島有咩直資和私立好學校呀?

我想問 , private or DSS 阿哥入咗 ,  smaller brother or sister 係唔係一定收 ? Or still have to interview? Or they will add points to siblings?

原帖由 KimB 於 10-4-8 12:05 發表
我都諗緊究竟報唔報讀interview class, 有個朋友個囡今年k3, 暑假有讀interview class, 結果考到Good Hope, 佢叫我點都要報讀, 但bk好多媽咪話唔駛讀, 所以都未決定。
...

我個小朋友上左幾個月喇,現階段係train佢地既presentation skills多d,遲d先教interview skills,我覺得都幾好.

點解你間小學咁快報名仲咁快知道人地唔收既?你個小朋友會唔會是2010年入讀小一呀.
今年都輪到我女報小一,之前響BK睇著好耐,發覺越睇越唔知點安排.

原帖由 candyfhc 於 10-4-7 16:41 發表
好唔開心呀~我想仔仔讀果間唔收呀,而家好迷茫.....>.

Charlotte_mom

多謝你的資料呀!  我係荃灣的,想出去考下其他,近近地又想比個仔去讀深井天主教小學,都未決定好 :)  請比少少意見我呢

小女都係2011-2012入小一, 45 網(黃大仙區)唔係好多間可以CHOICE。 好頭痛。
我係琳琳豬個媽咪......叫肥妹媽咪琳琳豬 2005 年 12 月 19 日出世﹗

咁你小朋友係邊度上intervew class??
原帖由 share123 於 10-4-8 14:06 發表

我個小朋友上左幾個月喇,現階段係train佢地既presentation skills多d,遲d先教interview skills,我覺得都幾好.

醒目開學勳章 王國長老

間間做法唔同, 你要問返學校
我女果間就一定入到second round, 結果係正選定waitlist, 同埋wait幾耐, 就由interview表現決定(已經好好喇, 入唔到second round基本上連叩門都無得叩 )
我亦聽過有間超級名校, 有兄姐讀緊, 弟妹都未必收
原帖由 babyakambm 於 10-4-8 02:04 PM 發表
我想問 , private or DSS 阿哥入咗 ,  smaller brother or sister 係唔係一定收 ? Or still have to interview? Or they will add points to siblings?

Thanks thanks. Waa... so trouble. Govt sch is 100% for sibling. Sometimes really dont know how to choose ....

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 18:03 發表
間間做法唔同, 你要問返學校
我女果間就一定入到second round, 結果係正選定waitlist, 同埋wait幾耐, 就由interview表現決定(已經好好喇, 入唔到second round基本上連叩門都無得叩 )
我亦聽過有間超級名校, ...

大家好! 我對女都係2011-12入讀小一. 而家諗定自行報返佢地daddy間小學. 原本想博女校, 但我果區係熱門區, 諗真真係唔係甘易博. 其實老公間小學都係熱門之一, 加上學校今年開始攪小班制. 真係要抽都唔易. 之前唔諗住自行揀老公果間,但係而家我對大抽獎更加唔敢抱有希望. 間間學校話攪小班, 又o甘多大陸細路黎爭 (2005年好多大陸女人黎香港生) . 香港有免費教育, 肯定黎哂香港讀啦.(唔好意思, 離哂題. 不過一想起呢班父母都非香港人o既大陸細路我就"興" ). 我都諗緊其他私校/直資, 不過真係好頭痛 .
‹ 上一主題|下一主題