用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教小一攪珠疑問
go

請教小一攪珠疑問 [複製鏈接]

請教小一攪珠疑問

請問小一攪珠係咪只係睇分數?? 讀邊間幼稚園等等其他因素有無關係??
因聽過話譬如讀 xx幼稚園,抽到入xx小學的機會就會大d,究竟係咪有關呢?? thanks!

Re: 請教小一攪珠疑問

the first round allocation is based only on points.  Nothing to do with kindergarten. Nothing to do with ability either.

小一入學申請分三階段
第一階段(自行分配學位): 不分校網, 純粹計分, 一間受歡迎的學校學額若供不應求, 就得再加上運氣
第二階段(統一派位): 由於跨網位少, 主要就是同校網的小朋友大家比誰較 "好彩"
第三階段叫 "叩門": 還是不死心, 心思思想入心儀學校的, 就在此時各憑本事想辦法吧
如果還有人說 "讀 xx幼稚園,抽到入xx小學的機會就會大d", 那人叫 "無知"
你應該自行看看 "小一入學統籌辦法"

Agreed.  Just take it easy.Agreed.  Just take it easy.
a :hammer: :yawn:

TWMa,

我有個“陰謀論”, 希望真係咁"橋" 啦!!.

"話說我女女 K3 揀小學時, 我個區有一小學極受家長歡迎, 抽籤都打崩頭! 但好朽合咁, 有份在幼稚園做義工的家長嘅仔女而揀該校就在第一輪入晒 (全部係首名子女 - 得15分). 我老公問, 小學攪珠會唔會公開攪, 即係好似攪居屋, 六合彩 … 咁?? 我話無, 咁我老公就話會 “枱底交易”, 而過往的統計, 確實有讀 xx幼稚園,抽到入xx小學的機會就會大”.

以上只係我個人意見及經歷, 唔好話我無知呀!!.  幸好我女女爭氣, 小一取得好成績, 憑實力在小二考入該小學了!! 唔使等運到!!

王國長老

呢樣野可能係考幼稚園時,有些出名的幼稚園已作步部署。當年我仔考幼稚園時,學校報名表上要填上父母畢業於那間小學、孩子宗教等。依據而家個派位制度,只要幼稚園取錄名校舊生子女及教友作為學生,升小派到出名小學機會便更大。我仔亦順利入到呢間幼稚園,而佢好多同學仔都派得好好,因為好多都有20分、25分係手。呢間幼稚園每年總會登出小一派位成績,人人見到都嘩嘩聲,因為好多學生都派到D超級名校,但其實同間幼稚園出唔出名無咩關係。

不過to be fair佢地都有不少學生考到出名既直資同私小,咁讀間出名的幼稚園都有幫助既。

ypmummy 寫道:

而過往的統計, 確實有讀 xx幼稚園,抽到入xx小學的機會就會大”.

麟媽媽,

can you share with us which kindergarten are you talking about !

If not convenient to disclose here, please pm me!

thank you !  

Dear 麟媽媽,

Pls pm to me too.

Thanks!

i've got a question which might be stupid
but pls tell me the answer.

if i'm accepted by the gov't school on 15nov
and registrate after that, does it means the
seat i hold in the private school will be cancelled?
(That private school allow us to enter the "lucky
draw" ) can i choose the private one after deep
thinking? what should i do -- write a letter to
the school or will receive letter from education dept?

pls help
:wave: :hammer:

to carltonmama

私校只要交留位費, 就hold到位...

王國長老

carltonmama,

個程序係咁,第一輪自行分配學位係依分數來派位的,而你只可選一間學校。15/11放榜你便知收定唔收,如果收左你,你便要係指定時間內註冊,咁註冊左代表你已有學位,6月時的中央派位你無得再參加。咁係第一輪大多數人都會選自己最心儀的津校/官校,咁好的話收左你,你都唔使諗私校喇!如果第一輪落空,便要等到大約年初再選學校等6月攪珠,有些私小唔比你參加中央派位的,如果你報了教署會通知該私小,咁間私小好有可能取消你個學位,到時你就真係要想清楚博多一次定係疊埋心水讀私校。有D私校可以比你參加中央派位的,咁咪等到6月攪珠睇下派成點才決定吧!

麟媽媽,

actually, 第一輪自行分配學位係依分數來派,我大多數都唔使諗會落空喇.如果收左的話真係好好彩,但是第一輪自行分配報讀的一間是名校但中文小學,40人一班,私小是英文小學,
小班教學,雖非超級名校亦有其吸引力.魚與熊掌,才會十五十六.怕自己會變心問定先,下星期看了結果再算吧!

anyway, thank you very much for your advise.

carltonmama

swwm,

thanks!
:wave: :hammer:
‹ 上一主題|下一主題