用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 很想插班入LMC, 請教現時LMC家長?
go

很想插班入LMC, 請教現時LMC家長?

看到很多FORUM說到LMC 真的很好, 很想報讀插班, 但因新校未有成績看到, 又要說服家人(包括自己), 真的很怕揀錯誤了囝囝一生,  誠意請各位LMC家長指教:

1. 是否真的全英語環境?
2. 是NATIVE 老師講英語還是本地老師講香港音英語?
3. 學生之間會否用英語溝通?
4. 中文科是否普通話教授?
5. 除本地及南亞裔學生, 還有什麼國藉學生?
6. 南亞裔學生英語水評如何?會否似印度文的英語?
7. 中學如何函接? 據說是與保良局顏保玲書院聯繫, 是必收還嗎? 另顏保玲書院是怎樣的學校呢(對中學真的全不認識 )
9. 看到有人將LMC 與TSL作比較, TSL是否即陳守仁? 兩間都是保良局轄下, 還有什麼關係嗎?

懇請LMC家長指教, 感激!!

Leanna:

將我所知ge答你如下:

1/ 除咗中文係用普通話教,其他係全英文教,現有外藉老師分別為,英國 巴基斯坦 其他唔知...... 另最近我見到多咗好多外藉老師,都係講英文,不過就唔知係咩國藉不過一定唔係 印 巴裔,但我想講印巴藉老師講ge英文係好好聽ka,至於有d hk老師講有hk口音就一定有ka ,每個老師都有唔同ge長處.
2/學生方面佢地有時都會用英文溝通,不過多數d外藉生都識講中文,英文水準都唔錯por,因為上早會時,老師只會用普通話或者用英文講解,不過多數都係用英文,最快有反應多數係d  non chinese 生,咁我有理由想信佢地d英文都會好過本地生lo.
3/ 學校個網係咁講係同 顏保玲書院聯繫,我睇過呢間學校網,仲有室內泳池,而且學校仲好大好靚,又有寄宿.我都好中意,不過就唔知好唔好 lor!
其他學校我就唔講,因為我唔知,希望幫到你~
願我的喜樂感染你

等我又講下先。我仔仔都系插班嫁,佢插小二。現家讀得好開心。

3. 學生之間會否用英語溝通?
佢地係全英語。而同學與同學之間的溝通,就好睇你小朋友同边個國藉的小朋友friend d,我仔仔同另外一個香港小朋友好friend,所以多數講中文,但如果有其他小朋友一齊玩,佢地會轉channel講返英文。

5. 除本地及南亞裔學生, 還有什麼國藉學生?
好似全校有11個唔同國藉的學生(如果我冇記錯),而仔仔個班就有一個是美藉的。

7. 中學如何函接? 據說是與保良局顏保玲書院聯繫, 是必收還嗎? 另顏保玲書院是怎樣的學校呢
中學方面,我自己不是太清楚。但當我問仔仔以前小一班主任意見(關於轉校問題)時,她說她之前都是在那區小學教過,她說這間中學是不錯的,所以叫我唔好擔心中學,但LMC因是新校,所以佢比唔到意見我。

你插幾多年班?
原帖由 Leanna 於 10-4-2 00:59 發表
看到很多FORUM說到LMC 真的很好, 很想報讀插班, 但因新校未有成績看到, 又要說服家人(包括自己), 真的很怕揀錯誤了囝囝一生,  誠意請各位LMC家長指教:

2. 是NATIVE 老師講英語還是本地老師 ...

hello!今年成功插班升P.3仔仔好開心(有鼓勵)。

林文燦英文小學起錨
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

小蜜蜂BB

恭喜你呀!唔知仔仔會唔會同你仔仔同一班呢!我仔仔都係升小三。

原帖由 tulipyk 於 10-6-26 21:12 發表
小蜜蜂BB

恭喜你呀!唔知仔仔會唔會同你仔仔同一班呢!我仔仔都係升小三。
唔知幾時知

醒目開學勳章

林文燦英文小學起飛...

林文燦英文小學起程....

一於海、陸、空、 三面齊發...

原帖由 bchi 於 10-6-11 14:53 發表
林文燦英文小學起錨