用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 大家一齊分享吓Your Baby Can Read教材呀!
樓主: athea
go

大家一齊分享吓Your Baby Can Read教材呀! [複製鏈接]

我仔仔已經兩歲, 他三個月大開始我讓他看Your baby can Read. 我跟足parents guide噤讓他看, 有興趣看到邊就邊, 每日看一次video, 書同flip-card就有時間就讀.  但樣樣都係, 他一表現無興趣我就收喇.  慢慢他會 focus得耐d.  我o既仔仔到13個月就可以記得晒成套o既字同做晒所有動作, 15個月就可識讀出所有字(他說話比較早), 之後我就自製字同圖比他學其他字.  宜家他看書, 已經可以認到不同o既字, 同埋讀到一句一句. 我亦有開始比他看Your Child Can Read. 但我覺得自己同小朋友看進展看書也可以.  Your Child Can Read既功效反而唔係太顯注.

不過我必須強調, 以上係我個人經驗.  每個小朋友發展同能力都不同.  我自己就係一路抱著你肯學我會教既心態, 一無興趣我會停, 唔勉強.  同埋可能大家都知道, 其實Your Baby Can Read會對屬於visual learner既bb比較合適. 如果bb係屬於audio learner 或其他類型, 可能無噤有用. 大家要注意喔!

我用your baby can read已有五個月,
bb 19months大, 而家佢可以讀到少少短句例如kick the ball, happy baby

Baby Can Read and Baby Can Lean (原裝版) 係一套非常好既教材, 我已實驗過兩個 BB, 包括自己個 BB, 佢在 9 個月開始睇, 睇到大約 17-18 個月連佢地 D flash card. 佢已識起碼 200 幾個生字以上, 識讀及識做動作.... 另外我朋友 BB 睇左大約 6 個月, 佢都識左都有6-70個生字...., 呢套教材真係 work .....

另外出面仲有一套中文版 "Baby Lean Chinese", 學普通話, 在商務有得買, 我 BB 睇緊, 真係 OK ! , 佢識左好多中文生字 (分門別類), e.g. 身體部份, 交通工具等普通話讀音

原帖由 咖央 於 10-5-27 10:32 發表
我用your baby can read已有五個月,
bb 19months大, 而家佢可以讀到少少短句例如kick the ball, happy baby

原帖由 路人甲2012 於 10-5-27 14:02 發表
Baby Can Read and Baby Can Lean (原裝版) 係一套非常好既教材, 我已實驗過兩個 BB, 包括自己個 BB, 佢在 9 個月開始睇, 睇到大約 17-18 個月連佢地 D flash card. 佢已識起碼 200 幾個生字以上, 識讀及識做動作... ...

thanks!!

我除左your baby can read, 我都俾好多書仔bb睇去學生字, 有時睇your baby can read, d生字已經我地之前教過.
我bb都識一d opposites例如happy/sad, big/small, empty/full, 佢真係會囉走晒盒入面既野, 講"empty", 放返入去, 講"full"
同埋囉一個大ball同一個細ball0係度指big ball/small ball.
想全面少少學英文, 真係要自己買多d書俾佢睇.

原帖由 athea 於 10-3-31 16:57 發表
我BB 6個月大,用Your Baby Can Read半個月,日間給她看DVD一次,夜晚就同佢睇本Flip Flap書和Slide Card。不過近排發覺BB睇DVD好似有D悶,重打喊怒添,大家有無咁既情況?同埋你地點樣維持佢o既興趣?

大家分享下呀! ...

我個女2個月大,開始用ybcr (因parent guide 話,當bb 開始懂chase物件時就可以開始用) 。開頭一比佢睇dvd就打喊露同扮瞓覺。經過一個月後, 依家比佢看slide card 同dvd 都會笑. 我每日比佢看一至二次dvd, 同玩slide Card & Flip Flap book.
‹ 上一主題|下一主題