用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 大家一齊分享吓Your Baby Can Read教材呀!
go

大家一齊分享吓Your Baby Can Read教材呀! [複製鏈接]

我BB 6個月大,用Your Baby Can Read半個月,日間給她看DVD一次,夜晚就同佢睇本Flip Flap書和Slide Card。不過近排發覺BB睇DVD好似有D悶,重打喊怒添,大家有無咁既情況?同埋你地點樣維持佢o既興趣?

大家分享下呀!
   2    0    0    0

六個月仲係細,可能要訓下晏覺. 試下訓完晏覺先至睇

除教材外, 唔好俾佢睇電視, 尤其是廣告. 睇過咁剌激嘅節目, BB就冇咁有興趣睇教材. 睇DVD同咭時, 你一邊做埋動作, 或俾實物BB睇, 咁佢都會有興趣D.

你地係唔係每日都俾BB俾DVD,一日睇幾多次?

dvd我一日一次咋

me too. I play DVD once a day.

when will you move to level 2.  My baby is just 6 month.  She already see level 1 for a month, but she seems not to recognize the words at all.  Should I move to level 2?

原帖由 athea 於 10-4-8 01:26 發表
when will you move to level 2.  My baby is just 6 month.  She already see level 1 for a month, but she seems not to recognize the words at all.  Should I move to level 2?

I have the same problem with you. My BB is 7months old. She seems can't recognize the words also. But I think I will move to level 2 next week since the parents guide said that we have to revisit the words from level one regularly even when we move to level two.

我BB 5 個月, 剛剛開始用STARTER, 係咪每日比佢睇全隻碟一次? 我見隻碟不斷重覆果十幾個字, 係咪一次過比佢睇哂成隻碟?

原帖由 MissMusic 於 10-4-21 22:51 發表
我BB 5 個月, 剛剛開始用STARTER, 係咪每日比佢睇全隻碟一次? 我見隻碟不斷重覆果十幾個字, 係咪一次過比佢睇哂成隻碟?

Starter是不是等於LEVEL 1,因為我那套沒有這隻碟...

係呀,Starter即是Level 2,但我升到Level 2後,我亞BB聽到 Head and Shoulder 和 If you are happy這兩隻歌會喊,是在最高音的位置佢便喊,你地個B有沒有這樣?

Starter即是Level 2???

我有 STARTER, level 1  ,level 2, level 3, review.

你地果 d 係咪咁架?

STARTER IS STARTER, LEVEL 1 IS LEVEL 1, STARTER 唔等如level 1or 2 or 3....

阿囡6個月開始便日日睇, 現在1YRS, 效果出來都OK, ARMS UP , ARMS DOWN...... 都識做. 因為現在她已有几牙仔, 所以每次放比佢睇時, 同時我都會比個蘋果佢自己楂住咬, 一邊咬, 一邊睇, 都可以自己坐定定睇到超過半隻碟.

STARTER佢未識晒, 我便比佢睇LEVEL 1, 然後現在睇LEVEL 2, LEVEL 2只是加了少許新野.

大家加油呀!

原帖由 athea 於 10-4-26 01:04 發表
係呀,Starter即是Level 2,但我升到Level 2後,我亞BB聽到 Head and Shoulder 和 If you are happy這兩隻歌會喊,是在最高音的位置佢便喊,你地個B有沒有這樣?

我個b就相反,佢一聽歌就超high...會拍枱同笑......

我個仔都勁鍾意音樂

我個仔都勁鍾意音樂   聞歌起舞.. haha...所以.. 教材需唔需要買咁貴??.. 隨心吧

原帖由 kikilala831 於 10-4-27 17:33 發表

我個b就相反,佢一聽歌就超high...會拍枱同笑......

我個b 7個月,都係同佢玩game card (拉出o黎果種),我覺得DVD真係都幾悶,又無乜背景音樂又唔colorful。玩game card 同睇書佢就幾開心。

小朋友現時3歲, 應該買邊D先??

我個大女開始時歲半,不是每日一次,成日測試佢,覺得佢認唔到,所以冇日日繼續.到我個仔出生,不想浪費,四個月起日日看字咭and video,十個月時測試佢冇料到.後因搬家冇再測試,只是每日繼續video,因我太忙碌,14個月竟認到70%,現應可有90%,很喜愛看video,也很喜歡看書指字不是圖畫,連不是video的字也認得.他現在才歲半.
‹ 上一主題|下一主題