用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 男仔, 真光, 聖保綠,蘇淅???
go

男仔, 真光, 聖保綠,蘇淅??? [複製鏈接]

男仔, 真光(am), 聖保綠(am),蘇淅(pm) , 請問大家會點choice, 我知女仔唔洗問真光, spk 都冇問題, 但男仔點choice 好? , 請多多指教呀, thx
   0    0    0    0
柏熙樂園<== click here

回覆 1# bb2ling 的文章

congratulations, your boy got so many offers.

真光 - its primary section is co-ed school.  i heard KG and primary is through-train.

聖保綠 - this is a very good school and your boy must be very smart to get a seat.  there are about 10% students are boys.   however, you will need to consider the primary school 3 years later.

蘇淅 - also a good school.  蘇淅 primary accept many its KG students every year.

st paul if for me!!!

醒目開學勳章 王國長老

真光--男仔都係直升小學的, 幼稚園每班有5個男仔, 當然中學就要"另謀高就"了
st paul--有人話st paul同邊d邊d小學關係好, 但st paul幼稚園亦事實上教得唔深, 當然如果校網好就擔心少好多, 否則要自己去考小學, 都係要考慮的
蘇淅--我自己覺得3間黎講比較穩陣吧, 蘇淅小學都幾谷的
原帖由 bb2ling 於 10-3-31 04:11 PM 發表
男仔, 真光(am), 聖保綠(am),蘇淅(pm) , 請問大家會點choice, 我知女仔唔洗問真光, spk 都冇問題, 但男仔點choice 好? , 請多多指教呀, thx

我都學得蘇浙好d!
原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-31 19:30 發表
真光--男仔都係直升小學的, 幼稚園每班有5個男仔, 當然中學就要"另謀高就"了
st paul--有人話st paul同邊d邊d小學關係好, 但st paul幼稚園亦事實上教得唔深, 當然如果校網好就擔心少好多, 否則要自己去考小學, 都係 ...

我都同你有一樣o既疑問。四處打聽,煩惱咗一個星期,雖然知道小一要再派位,但SPK的男生都派得不錯,最後想通咗,就決定SPK。
如果選蘇浙,我估小一正常情況下都會直上,你仲會唔會想入津貼或官校?到時由普通話授課轉為廣東話,可能適應上有D難度。不過如果你想小朋友日後的普通話talk得的話,那就別無他選了。
至於所謂SPK程度不深的問題,我個人認為家長可以在課堂以外做多一點來補充,到真正上了小學,中學,仲有十幾年,有排佢學啦!

醒目開學勳章 王國長老

1. 小一派位唔關幼稚園事, 識唔識字一樣咁派, 如果SPK多學生係12網, 派得好一D都唔出奇 (聽講而家ST JO縮左班連自己幼稚園生都收唔晒)
2. 我女讀真光都係100%直上, 但家長都會玩下派位搏下, 搏到咪走lor, 慳返好多年學費(SPK亦一樣)
3. 幼稚園用普通話教, 小一轉返廣東話, 我就未聽過有學生唔適應, 反而返英文幼稚園, 上到小學用中文, 就好多小朋友唔鐘意就真, 因為中文難學
4. 如果小學直升, 誇張講句, 話之佢讀完3年幼稚園唔識字丫, 學你話齋有排學, 但如果想考直資/私校, 就真係要有2手準備了(政府派位咁玩法, 想唔自己考都唔得啦)
原帖由 miaochan 於 10-4-1 03:16 PM 發表
我都同你有一樣o既疑問。四處打聽,煩惱咗一個星期,雖然知道小一要再派位,但SPK的男生都派得不錯,最後想通咗,就決定SPK。
如果選蘇浙,我估小一正常情況下都會直上,你仲會唔會想入津貼或官校?到時由普通話授課轉為廣東話,可能適應上有D難度。不過如果你想小朋友日後的普通話talk得的話,那就別無他選了。
至於所謂SPK程度不深的問題,我個人認為家長可以在課堂以外做多一點來補充,到真正上了小學,中學,仲有十幾年,有排佢學啦!
‹ 上一主題|下一主題