用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今朝,阿仔哭了~
go

今朝,阿仔哭了~ [複製鏈接]

今朝,阿仔哭了~

阿仔說了幾次了,話老師罚他,說"唔中意番學"。我就問,為什麼事罰?他說,諸如原因"午睡,不閉眼","排隊遵守規則",還有同學仔張玩具,發脾氣,被罰。

以上犯錯誤的原因,我都同他分析了,也都教了方法.
但是他還是擔心上學被老師罰,罰了之後,就不開心。

今朝,說不想了番了,哭了~
埃,看他很傷心,我不知道怎麼辦?是否要同老師交談,如果是這樣,老師繪不會覺得家長小題大作?

我知道有時,阿仔會做錯野,被罰. 如果和老師交談的話,老師今後繪標籤他嗎?

現在他返K2,怎樣令他喜歡上學呢?擔心這樣的心態到小學怎麼辦?繪越來越抗拒嗎,

心急媽咪
謝!
   0    0    0    0

其實同老師傾無咩問題呀,你應該打電話問o下老師係咪有o甘o既情況,我個女雖然讀PN我都有時會問老師個女o係學校點,仲有如果o係屋企有咩問題,壞習慣o個D都會叫老師幫手同佢傾o下。

我都有同個女講話返學要有規矩,要聽老師話,其實我估K2都唔會話罰個小朋友罰得好緊要,有時可能係佢o地見到D小朋友俾老師罰就驚喇,你真係唔洗擔心呀。

回覆 1# wyzhao 的文章

hi, mammy 你好,看見你個留言,很明白你的擔心,如果我是你,我會先跟老師了解下我小朋友是否在學校真的這樣反斗,但我都會將我小朋友的情況告知老師,始終每個小朋友接受壓力的程度都不同,我想有時教小朋友不是可以很嚴厲就能令他們了解到他們做錯事去改LOR~!

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-31 16:40 發表
其實同老師傾無咩問題呀,你應該打電話問o下老師係咪有o甘o既情況,我個女雖然讀PN我都有時會問老師個女o係學校點,仲有如果o係屋企有咩問題,壞習慣o個D都會叫老師幫手同佢傾o下。

我都有同個女講話返學要有規矩,要聽老師話 ...

Smallpigbb, 想請教吓響KM係咪N1已可改晒呢d壞習慣?

原帖由 wyzhao 於 10-3-31 14:14 發表
今朝,阿仔哭了~

阿仔說了幾次了,話老師罚他,說"唔中意番學"。我就問,為什麼事罰?他說,諸如原因"午睡,不閉眼","排隊遵守規則",還有同學仔張玩具,發脾氣,被罰。

以上犯錯誤的原因,我都同他分析了,也都教了方法.
但是 ...

我好明白你心情,我仔仔之前返N班,成日話驚老師,話唔返學,因為佢太細,我擔心影響佢一生,所以轉了學校!!但如果你小朋友都大大地,你真的可以同老師講,明理人自然會改變方式教你的小朋友,因為個個承受壓力不同,相反如果佢態度不變,或者更嚴重,你小朋友己經懂表達了,你會知道的,你可以馬上轉校.好的學校是用愛去教,不是只用罰!

同意﹗
罰不是最有效的教育方法﹗
不過, 似乎很多老師都不太懂...

2年前亞囡都試過o甘情況....結果轉o左2間幼兒園....其實...我相信"罰"對某d小朋友係有效o既...所以d老師都會用Li個方法去教小朋友....但亞囡就唔受Li套...之後重好抗拒番學tim...
我提議樓主最好同老師溝通o下先...如果佢重堅持用"罰"教...而小朋友又重係抗拒番學..如果情況許可,樓主可以考慮比小朋友唔番幾日學再同學校講小朋友唔肯番學....通常再番番學時d老師就會特別處理...因知情況比較嚴重...
‹ 上一主題|下一主題