用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關"公文式"
go

有關"公文式" [複製鏈接]

現在有免費兩週可以試下; 所以心思思想同囡囡報名 ~ 囡囡現在k3, 之前沒有上過任何"公交", "e. nopi", 等等! 只是返一些普遍的興趣班 ~ 所以想請教下其他媽媽, 佢地ok嗎? 會否 hard sell? 收費貴唔貴? 對你地的小朋友有沒有幫助?
謝謝!
(之前都有個有關的topic, 但有58頁, 實在難追下去睇!!)
   0    0    0    0
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章

唔HARDSELL, 每科500/月

原帖由 chingbb 於 10-3-31 11:18 發表
現在有免費兩週可以試下; 所以心思思想同囡囡報名 ~ 囡囡現在k3, 之前沒有上過任何"公交", "e. nopi", 等等! 只是返一些普遍的興趣班 ~ 所以想請教下其他媽媽, 佢地ok嗎? 會否 hard sell? 收費貴唔貴? 對你地的小朋 ...

唔HARD SELL!
因為唔憂做.

原帖由 chingbb 於 10-3-31 11:18 發表
現在有免費兩週可以試下; 所以心思思想同囡囡報名 ~ 囡囡現在k3, 之前沒有上過任何"公交", "e. nopi", 等等! 只是返一些普遍的興趣班 ~ 所以想請教下其他媽媽, 佢地ok嗎? 會否 hard sell? 收費貴唔貴? 對你地的小朋 ...

ok架,我小朋友K2,學左一年半,依家日日自動波做功課,最近從2A升A的測驗中,4分14秒做完100題加數(最深系個位+10),全對,同大人既速度無分別,真系好開心.

Thank you so much!
如果要join佢地, 家長要去個"家長會"的講座; 我驚會似有些會"抓住唔放"; 你地比小朋友返什麼班多?
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 10-3-31 14:21 發表
如果要join佢地, 家長要去個"家長會"的講座; 我驚會似有些會"抓住唔放"; 你地比小朋友返什麼班多?

我覺得個家長會係比家長有心理準備, 小朋友未必在好短時間內有很大的進步, 因他們的理念是打好基礎&培養小朋友自學自習.
要睇吓你自己GE要求, 如K3 開始, 我覺得選擇中文 OR英文好D.

我都打左電話去附近的center留資料, 但佢地只係話有說明會打返比我!你地知唔知幾時會有呢?因我4月2-7會去旅行呀,唔知會唔會miss左免費試學呢

主力要個小朋友自動波,自己做, 記性好,  唔似1般既補習社甘有個ms係樹講解甘, 都ok train到個小朋友自己黎

請問是否一定要3yrs呢? 我個仔2yrs11mths可以嗎?

原帖由 princess_sumyin 於 10-3-31 15:46 發表
我都打左電話去附近的center留資料, 但佢地只係話有說明會打返比我!你地知唔知幾時會有呢?因我4月2-7會去旅行呀,唔知會唔會miss左免費試學呢

每個中心說明會, 都唔同時間, 2-6號係紅日, 中心都應該放假. 今日都1號, 如果說明會在7號, 他們今日都已安排, 你晏D打去問吓.

原帖由 iy_99 於 10-4-1 00:33 發表
請問是否一定要3yrs呢? 我個仔2yrs11mths可以嗎?

你聽完說明會之後都差不多.
因我知有D中心, 幾個月先有說明會, 不過有試堂時段, 就會開說明會.

原帖由 iy_99 於 10-4-1 00:33 發表

應該係,但不需要太早,因為太早好多小朋友既專注力唔夠,每日都要做功課都幾唔容易架,我大b 3 1/2開始, 細b 都差唔多.

原帖由 chingbb 於 10-3-31 14:21 發表

如果3歲幾便開始,公文式建議先學數學,因為其他要自己用CD機,太細個自己manage唔到

Thank you very much!
我諗會比囡囡試下maths先!

原帖由 chingbb 於 10-4-1 15:04 發表
Thank you very much!
我諗會比囡囡試下maths先!

系呀,math唔使比買CD錢,中英文要. 我頭先打電話問過,如果讀多科會晤會太辛苦, 個老師話,好多小朋友三科一起讀,真係誇張.

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-4-1 15:48 發表

系呀,math唔使比買CD錢,中英文要. 我頭先打電話問過,如果讀多科會晤會太辛苦, 個老師話,好多小朋友三科一起讀,真係誇張.

我囡囡係3科一斉讀

原帖由 xanax1mg 於 10-4-1 15:52 發表

我囡囡係3科一斉讀

可否分享下平時點樣manage呀? 依家我小朋友K2,讀數學讀得好好,但好擔心再加會令佢反感,畢竟每日都要做功課......

原帖由 xanax1mg 於 10-4-1 15:52 發表

我囡囡係3科一斉讀

Me Too! 我都想知呀? 你囡囡讀緊幾年班? 由幾時三科一齊返, 辛苦嗎?

醒目開學勳章

原帖由 chingbb 於 10-4-1 16:28 發表

Me Too! 我都想知呀? 你囡囡讀緊幾年班? 由幾時三科一齊返, 辛苦嗎?

我囡讀緊K1, 舊年12月開始上公文英, 今年2月讀埋公文數,公文中就上左半個月姐~佢好鐘意做功課, 每有新字佢都好開心,一D都唔辛苦~
公文英同數佢每日做各20張, 公文中10張, 加埋本身學校2頁工作紙, 52張工作紙都係45分鐘之內(連埋聽CD)做晒~

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-4-1 16:13 發表

可否分享下平時點樣manage呀? 依家我小朋友K2,讀數學讀得好好,但好擔心再加會令佢反感,畢竟每日都要做功課......

去呢度睇下, 好多媽咪可以分享
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2137136&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題