用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 有無又一村學校的媽咪一齊傾下計
樓主: ki9527
go

有無又一村學校的媽咪一齊傾下計 [複製鏈接]

好多謝你的分享. 其實我申請左10間幼稚園, 只有又一村肯收阿女, 選又一村我都內心爭扎好耐先決定註冊. 我原本是好想阿女可以入讀德望同st rose 呢2間幼稚園架, 因為我的是天主教家庭. 可惜德望reject, st rose是waiting, 我寫過信同打過幾次電話畀st rose都冇結果, 咁唯有讀住又一村先啦. 我不一定要等小學先搬出來架, 只要是心儀學校我隨時都可以搬出來, 如果不是我都不會選晒九龍塘區幼稚園啦.

原帖由 Claudiawty 於 10-4-13 15:11 發表
妳都打算搬到九龍塘校網,報讀九龍塘官小或津小,已經比人佔有優勢。
讀邊間幼稚園都無關係啦,何況讀又一村學校對將來報讀私小無特別優勢。(我姪仔讀又一村k3)

我住鑽石山,細仔9月讀又一村k1,校車費要成7佰幾,我覺得貴架,(09年 ...

如果你好想個女入天主教學校,係小學有分加,所以要入天主教應該比無宗教既易好多,所以如果入唔到天主教幼稚園,我相信,入間無宗教幼稚園都好過入其他宗教既幼稚園。

我同其他家長談過,聽到對天主教幼稚園既意見係,修女比較嚴肅,照顧又無普通幼稚園老師咁好。我只可以說係個別例子,希望如果你個女入左天主教學校,唔會遇到類似情況啦。

原帖由 ericalui74 於 10-4-16 17:24 發表
好多謝你的分享. 其實我申請左10間幼稚園, 只有又一村肯收阿女, 選又一村我都內心爭扎好耐先決定註冊. 我原本是好想阿女可以入讀德望同st rose 呢2間幼稚園架, 因為我的是天主教家庭. 可惜德望reject, st rose是wait ...

我女女8月讀k1全日班. 佢有讀nursery全日班, 第一日返學都無喊,所以k1應該ok, 唔太擔心.

大家會不會在6月12號帶小朋友去開放日呀? 同埋果日是不是一定要交學券畀學校呢?

原帖由 ericalui74 於 10-4-17 09:58 發表
大家會不會在6月12號帶小朋友去開放日呀? 同埋果日是不是一定要交學券畀學校呢?

我會帶小朋友去開放日,
因為我想參予多些學校的活動,
6月12日係要交學券啦
我3 月27日都交埋張學券啦!

我個女是12月出世的,你呢﹖
我個女有上playgroup,她都ok。
不過返學初期一定唔慣,始終新環境,需要時間適應。
原帖由 ki9527 於 10-4-16 00:19 發表

我都好明白你當時的情況
果日真係幾多野做,又多野要申請,
不過我諗就算你有問個司機(李叔)個答案都會同我一樣,
係未知!
係呢你女女係幾月出世?
有無上學前班呀?我個女無上任何班,
我怕女女上車會喊 ...

我個仔今年九月入讀K1,請問牛池灣校車費幾多?及上車時間?請問擴建新校舍直到何時完工?

原帖由 gigi0123 於 10-4-26 23:50 發表
我個仔今年九月入讀K1,請問牛池灣校車費幾多?及上車時間?請問擴建新校舍直到何時完工?

你註冊果日無問清楚學校?
因為你報校車時,
應該有你果區的司機度講下野,
又有價目表俾你睇下

今日同校長傾有關擴建既事,校長帶我入去校務處對出睇,學校新校舍既地基已經做好,小朋友玩既操場比之前星期六遊戲日大左好多,最噪吵既時間已經過左,之後只係係地基上面起樓,應該會好快就起完,因為我趕著走,所以未問到幾時完工,再得到答案會同大家講。

原帖由 gigi0123 於 10-4-26 23:50 發表

我女女都係今年9月入K1, 註冊果日我問過老師, 佢話工程會喺2011年4月份完成。

原帖由 cl_chu 於 10-4-13 00:07 發表
我女都係讀下午,
我住葵涌校車$950。

你好CL_CHU,我女女今年都会读K1,请问你,下午校车大该是什么时候回到葵涌?因為我唔知接唔接到她放学!(我住葵芳)

醒目開學勳章

Hi, 大家好,我女會9月讀全日班K1,大家多多關照。

原帖由 LeeDoris 於 10-6-8 16:02 發表

你好CL_CHU,我女女今年都会读K1,请问你,下午校车大该是什么时候回到葵涌?因為我唔知接唔接到她放学!(我住葵芳)

sorry,學校通知我上午班有位,我幫女女轉了上午班,校車時間我也很想知道,因為擔心車程太長,女女不習慣。

原帖由 LeeDoris 於 10-6-8 16:02 發表

我個女讀k1全日班... 8月3日見啦...

阿女都係K1全日班, 我都會陪佢返學, 8月3日見啦!

今日係阿女人生0既第一次自己坐車...

你地0的小朋友點呀... 有無扭計呀??下星期要係學校午睡...又一挑戰了...

醒目開學勳章

我唔係好擔心阿女搭校車,午睡的問題,因為她BB班時已經搭校車,同番全日班,佢應該都會好適應。反而我怕她太活躍,周圍走,比老師罰。

原帖由 穎穎豬媽 於 10-8-5 16:39 發表
你地0的小朋友點呀... 有無扭計呀??下星期要係學校午睡...又一挑戰了...

del..........

‹ 上一主題|下一主題